Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
ÖNE ÇIKANLAR

Bir aile yolculuğu: Menachem 26

23 Eylül’de yeni müzik projesi ‘Kishuf EP’nin piyasaya çıkışını, projeye katkı sunan prodüktörlerle birlikte Klein Phönix’te kutlayan sanatçıdan Menachem 26’nın bilinmeyenlerini öğrendik

  • MIXMAG TURKEY
  • 19 Eylül 2023

Projesinde kendisinden çok büyükbabası ve atalarından miras kalan Sefarad kültürüne odaklanan İstanbullu DJ/prodüktör Menachem 26, Qualista etiketiyle ‘Kishuf’ adını verdiği yepyeni bir kısaçalar albüm çıkardı. Benjamin Fröhlich, Lauer ve Daniel Rateuke'den remiksler içeren projenin çıkışı ise bir gün sonra, 23 Eylül'de Klein Phönix'te kutlanacak. Bunu fırsat bilerek sanatçı ile bir araya geldik ve Menachem 26'nın arka planına ait detayları, çokkültürlü bir geçmişten gelmenin bugüne ulaşan etkisini, ‘Kishuf EP’yi ve EP'nin kutlama partisini konuştuk.

Menachem 26 projeniz, ailenizden gelen kültürel mirasa dinleyicilerinizi de ortak ettiğiniz bir saygı duruşu. Gözlemlerimize göre müzik dünyasında müzik üretimi ve performans anlamında bu şekilde bir konsept oluşturma daha önce yapılmamıştı. Bu yolculuğu başlatma fikri nasıl ortaya çıktı?

Öncelikle multi disipliner bir geçmişe sahibim. İşitsel sanatlar dışında görsel sanatlara dair de işlerim bulunmakta ve belgesel türünü de özellikle çok beğenmekteyim. Bunun ile beraber on yıl süreden fazladır disco, house tabanlı parçalar üretmekteyim. Bir noktada bir Stockholm Sendromu eşliğinde downtempo ve Organic House tınılarına ilgi göstermeye başladım. Coss'tan "Masala" parçasını dinleyince de. İstediğim sound bu dedim, groovy elementlerle bu "organik sound"u sentez edecek bir yol bularak prodüksiyon çalışmalarına girmeye başladım.

Bilmeyenler için Menachem’in ve 26’nın arka planı nedir?

Kısaca 2018'de kendi ismim ile yaptığım projeden farklı soundlarda müzik üretmeye başlamıştım bu tarzımı DJ'liğime de yansıtmaya başlamıştım ancak ürettiğim ve müzik paylaştığımı bu iki farklı bir sentezde toplamaktan ziyade iki farklı projeye bölmenin daha uygun olacağını düşündüm. Yeni projemin benim kendi Sefarad Yahudisi kimliğimle de müzikal kullanılan elementler ve duygusal olarak uyuştuğunu düşündüm. Bir yandan da kimlik karmaşasını da ortadan kaldırmak adına bu projemde farklı bir görsel dünya olması gerektiğine inandım. Bu kapsamda zaten hayattayken tanışma şansına nail olamadığım Menachem ve ailem üzerinden belgesel/müzik karması bir proje geliştirmek istedim. Kültürel miras temeline koyduğum projenin merkezine büyükbabamı, Menachem'i almak istedim. Miras'ın bir başlangıç noktasını belirlemek adına da doğum tarihi 1926'yı projenin ismine entegre ederek projenin ana temellerini atmış oldum.

Sosyal medya hesabınızda ve Menachem 26 ismi altındaki performanslarınıza ait etkinlik duyuru afişlerinde büyükbabanızın fotoğraflarına rastlıyoruz. Çocukluk yıllarınızda beraber vakit geçirme imkanınız oldu mu?

Maalesef Menachem, 29 Ekim 1985 yılında bir arkadaş ziyaretinde hayatını kaybetti. Bu ben doğmadan sekiz ay öncesine tekabül ediyor. O yüzden kendisi ile hiç tanışma fırsatım olmadı. Proje bir yandan onu tanımamı da sağlama ve keşfetme misyonlarını da içeriyor.

Geçen yıl, atalarınızın eski Endülüs’ten göç edişinin 530. yılını andığınız “530 Years” isimli çok anlamlı bir proje çıkarmıştınız. Ailenizden ve dinleyicilerden nasıl geri dönüşler aldınız?

Ailem bu projeye dair beni çok destekliyor ve duygulanıyor tabii ki, kimliği ile barışık ve gururlu yaşayan biri olduğum için. Bir yandan da bu proje sadece büyükbabam Menachem'e odaklı gibi gözükse de aslında bir aile ağacı, aile anlatısı gibi de yorumlanabilir. Örneğin 530 yıl EP'sinin ilk parçası Sevilla 1492, bu annemin hem evlilik öncesi soyadı hem de ailesinin kökünün dayandığı yer. Yani aslında Menachem 26 sadece Menachem'in değil ailemin yolculuğunu da içinde barındırıyor diyebiliriz.

Geçmişe dönük uzun bir hatırası çokkültürlü bir çevre içinden gelmeniz, müzik projelerinizin olgunlaşmasında bir avantaj unsuru olarak düşünülebilir mi?

Açıkçası çift kimlik ile yetişmenin her türlü büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Bir çok kavram kafanızda çoğunluktan önce oturmaya ve bakışınızı daha erkenden şekillendirmesine önayak oluyor. Bu da hem gittiğiniz yolu, hem de bakış açınızı öznel bir forma sokuyor. Bu bakımdan kendimi çok şanslı hissediyorum.

“Kishuf” adını verdiğiniz yeni müzik çalışmanız, üç remiksi ile birlikte bu Cuma çıkıyor. Bu çalışmanın Menachem 26 dünyasındaki anlam ve önemi nedir?

Yaklaşık altı yıldır sürdürdüğüm bu projeya başladığımda düşük tempo müzik ve etnik elementlerle disko elementlerini sentez ettiğim bir yerdeydim. Covid'in araya girişi, yeni gelen kuşaklar ve benim de müzik zevkimin evrimi ile 530 Years EP'si ile beraber daha yüksek tempolu ve dans pistine çağıran bir yönde gerçekleşmeye başladı. Bu bağlamda Permanent Vacation'ın sahibi Benjamin Fröhlich, Indie Dance'in babası Lauer ve Afro ile Indie müziğin yükselen hit makınası Daniel Rateuke'nin enerjik yorumlarını barındıran bir EP oluşması ile Menachem 26'nın da dans pistlerinde daha çok yer alacağını ve EP'nin güzel bir ilgi göreceğini umuyorum.

Projeye remiks çalışmalarıyla katkı sunan sanatçılarla beraber sonraki gün, 23 Eylül’de EP’nin kutlama partisi Klein Phönix’te gerçekleşecek. Müzikseverlere bu buluşma için nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?

Güzel bir görsel hazırlığımız var gece için. EP'de yer alan tüm sanatçılar ve label patronu, yakın dostum Anatolian Sessions ve bir kaç dostumun daha olacağı kalabalık bir line up bizi bekliyor. Bol varyasyonlu, bol DJ'li ekonomik ve keyifli yüksek tempolu bir eğlence için herkesi 23 Eylül gecesi biletlerin Bugece'de satılacağı Klein Phonix etkinliğimize bekliyoruz!

L'Chaim! <3

༺༻

Menachem 26, içinde Benjamin Fröhlich, Lauer ve Daniel Rateuke'den remiksler içeren ‘Kishuf’ isimli yeni kısaçalarını Qualista etiketiyle çıkardı. Bunun kutlaması ise remiks sanatçılarının yanı sıra Anatolian Sessions, Omer Bar ve Coxenberg'in de sahnede olduğu etkinlikle 23 Eylül Cumartesi günü Klein Phönix'te gerçekleşti. ‘Kishuf EP’deki parçaları aşağıda dinleyebilirsiniz.

Sonraki Sayfa
Yükleniyor...
Yükleniyor...