Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
İncelemeler

Bu coğrafyanın sesleri: Portecho — 'Undertone'

Sofistike tınıların adresi

  • MUSTAFA TOKGÖZ
  • 3 Şubat 2020

Global anlamda müziği konuşurken atlamamamız gereken noktalardan birisi de tabii ki Türkiye. Dönem dönem elektronik, dans ve deneysel müzik formatlarında epey başarılı işler çıkmıştı. Kimisi döneminin çok çok ötesindeydi, kimisi global standartları yakalasa da ülkedeki henüz oluşmamış kültürün ve piyasa şartlarının etkisinde unutulup gitmiş, kimisi de büyük kaygılarla üretilmediği için bir köşede keşfedilmeyi bekleyen çalışmalar. Mixmag Türkiye olarak bu albümleri tekrar gün yüzüne çıkarmanın elzem olacağını düşünerek yola çıktık.

“Tan Tunçağ ve Deniz Cuylan’ın elektronik dans müziği projesi Portecho’nun ilk albümü Undertone’dan Sympathy adlı çıkış parçasının klibi sizlerle”… Ben daha liseli bir çömez iken o zamanlar televizyonda izlediğim iki – üç kanaldan biri olan MTV Türkiye’deki VJ böyle anons etmişti ikiliyi ve onların çıkış parçasını. Akustik tınılarla bezeli, dönemin electronica melodileriyle iç içe ve enteresan klibiyle ilk andan itibaren beni inanılmaz yakalamıştı. O andan itibaren ikilinin sıkı takipçisi olmuştum. Bu albümün de yaklaşık on dört senedir hala ilk zamanki gibi etki yaratması bana bu satırları yazmaya sevk etti.

Tan Tunçağ ve Deniz Cuylan temelde iki kaliteli müzik insanı ve Portecho çatısı altında güçlerini birleştirdiklerinde var olan yeteneklerini modern ve kaliteli bir müzikle yansıtmak istedikleri çok bariz bir durummuş. 'Undertone’un yaratımları aslında doksanlar ikinci yarısı ve iki binlerin ilk yarısındaki büyük gelişim gösteren alternatif ve elektronik müzik sahnesindeki gelişimin üst noktası olarak görmek mümkün. Albüm baştan keyifli, kıpır kıpır, akustik tınılarla, tatlı melodilerle ve Tan Tunçağ’ın özel vokalleriyle kurulu. Akustik ve elektrik gitarların melodileriyle ve ritimlerin temel olduğu üstüne elektronik dokunuşların etkin bir biçimde kullanımı ardışımlanarak oluşturulmuş. Albümün ayrıca kayıt kalitesi de çok üst düzey olduğunu belirtmek gerekir. Zira her parçanın en ufak detayını kulaklarınıza eksiksiz biçimde ulaştırıyor. Bunun yanında beslendikleri ve esinlendikleri isimlerin etkileşimi pastanın çileği olarak tanımlayabiliriz. İkili özellikle Mylo, Junior Boys, Hot Chip, Simian Mobile Disco gibi dönemki çağdaşlarını yakalama konusunda büyük bir azim göstermiş.

Bazı isimler vardır ki zaman ötesi işler yapar. Bazı isimler de vardır zamanından çok çok önce çıktığı için hak ettiği noktaya ulaşamamıştır. Portecho bu iki durumu da kendi içinde barındıran, değeri ve hakkı tam olarak teslim edilmemiş bir proje. 'Undertone' albümü hem dönem hem de müzikal içerik açısından çok önemli ve başarılı bir çalışma olmasının yanında belki bugünlerde yayımlansaydı çok daha farklı bir etki yaratacağı düşüncesini de yanında getiriyor. Geçtiğimiz günlerde hayatımın en yoğun tempolu dönemini bitirdiğim andan sonra vapurda şans eseri 'Shall We Try' adlı parçalarına denk gelip dinlemeye başladıktan sonra bu satırlar hemen kafamda belirmeye başlamıştı. Böylesine etkili ve başarılı bir çalışmadır bu albüm.

Portecho'nun 2006 yapımı 'Undertone' albümünü aşağıda dinleyebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

İçerik yazarı Mustafa Tokgöz'ü takip edin.

Sonraki Sayfa
Yükleniyor...
Yükleniyor...