Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
ÖNE ÇIKANLAR

Genç, tutkulu ve kendinden emin: Cérémonie

Cérémonie kurucusu Maguar, techno kültürü etrafında başlattıkları yolculuğun hikayesini ve hedeflerini anlattı

  • MIXMAG TURKEY
  • 13 Ekim 2019

Başkent Ankara'nın underground kültürüne son dönemde düzenlediği etkinliklerle yeni bir soluk getiren, genç ve bir o kadar da tutkulu bir oluşum olarak dikkatleri üzerine toplayan Cérémonie emin adımlarla ilerleyişini sürdürüyor. 2015'te şekillenmeye başlayan hikayelerini 31 Aralık 2018’de özel konukların davetli olduğu ve yeri gizli tutulan bir parti ile daha fazla kişiye fark ettirmeye başlayan, ardından düzenli aralıklarla uluslararası DJ/prodüktörlerin katıldığı kulüp etkinlikleri düzenleyerek istikrarlı bir grafik çizen Cérémonie ile bir araya gelme fırsatı yakaladık. Genç oluşumun kurucusu Maguar (Murat Tuncay), Cérémonie projelerini, başkentin ve Türkiye'nin sınırları dışına açılma hedeflerini de içeren gelecek planlarını ve sektöre ilişkin düşünce ve beklentilerini bizimle paylaştı.

Cérémonie oluşumunun hikayesi nedir? Nasıl oluştu? Bu ismin arkasında yatan hikaye nedir?

İlk olarak 2015 yılında Ankara’da kapalı etkinlikler düzenlemeye başladık. O dönemde şehirdeki elektronik müzik kulüplerinde ağırlıklı olarak progressive house ve deep house hakimdi. Tarzımıza doğal olarak sıcak bakılmadı, biz de bir süre daha kapalı ve özel etkinlikler düzenlemeye devam ettik. Geçen bir yılın ardından katılım o kadar artti ki, gelen insanlar müziğimizi kulüplerde de duymak istediklerini belirttiler. İlk açık etkinliğimizi 2017 yılında bir arkadaş grubu ile Keith Carnal’ı Kite Ankara’ya, hatta Turkiye'ye ilk kez davet ederek gerçekleştirdik. Beklediğimizin çok üstü bir katılım gerçekleşmişti. O geceden sonra bu işi gerçekten başarabileceğimizi anladık ve Cérémonie’nin kurulması yolunda ilk adımlar da atılmış oldu.

Bu gizemli ve merak uyandırıcı oluşum kimlerden oluşuyor, görev paylaşımlarınız nasıl?

Ekibimizde benim dışımda bir resident sanatçımız daha var (Vertige). Ayrıca bir menajerimiz, iki tasarımcımız ve oldukça kalabalık bir PR ekibimiz var.

Başkentin dans müziği çevresinde şekillenen kültürüne katkıda bulunan Ankara merkezli bir oluşum olarak şehrin bu anlamdaki havasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ankara’da şu an üç underground kulüp mevcut. Kite, Pixel ve yeni açılmış olan Own Club. Kite ve Pixel ezeli rekabet yaşayan aynı zamanda dost olan işletmeler. İki kulüp de gelişimimizde bizim yanımızda oldu ve bizi desteklediler. Özellikle geçtiğimiz yıl Kite ile ilişkilerimizi çok güçlendirdik ve sıkı bir dostluğumuz oluştu. Bu iş birlikleri ile beraber daha geniş kitlelere ulaşabildik ve kendimizi istediğimiz biçimde ifade edebilme olanaklarımız oluştu. Bir araya getirdiğimiz kitleden oldukça memnunuz ve iyi geri dönüşler almaktayız. Hatta ek olarak bu sene Etapp Kyle’ı Kite Ankara’da konuk ederek sert eleştirileri ile bilinen sanatçının, kulübün atmosferi, ses sistemi ve kitlenin enerjisine olan pozitif yorumları bizi oldukça memnun etti ve bir o kadar da motivasyonumuzu artırdı.

‘Techno’, Cérémonie için ne anlam ifade ediyor?

Techno, sanatın tüm kollarından beslenen, kültürel bir ifade biçimi. Biz bu ifade biçimini yenilikçi, iyileştirici ve özgürlükçü bir hareket olarak görüyoruz.

Sizin de içinde bulunduğunuz underground techno sektörünün Türkiye'de de son zamanlarda oldukça gelişmekte olduğunu görmekteyiz. Bu gelişim birtakım olumsuzlukları da beraberinde getiriyor mu? Ne düşünüyorsunuz?

Sektörün oldukça yaygın hale gelmiş olması kulağa ne kadar güzel gelse de çoğunluğun malesef gerçek underground ruhunu taşımadığını görmekteyiz. Biz problemin öncelikle techno'nun ortaya çıkış hikayesinin bilinmemesinden dolayı kaynaklandığını düşünüyoruz. Kapitalist düzene karşı dik bir duruş sergilemesi gereken techno kültürünün, günümüzde bazı organizatör ve markalar tarafından aslında tam da bu sistemin ortasına itildiğini gözlemlemekteyiz. Techno’ya sadece dans etme aracı olarak bakan kitleler, benimsenmesi gereken kültürden uzak ve habersiz bir biçimde, büyük paralar kazanma kaygısı taşıyan organizatörlerin isteklerini farkında olmadan yerine getiriyor. Hatta tüm bu olumsuzlukları git gide EDM'e benzemeye başlayan ''big room'' soundlarından açıkça anlayabiliriz. Ancak Türkiye’de gerçekten çok yaygın genç dinleyici potansiyeli olduğundan bu tablonun düzeltilebilir olduğunu düşünüyoruz. Bizimle aynı vizyona sahip gençlerin oluşturduğu diğer kolektiflerle iş birliktelikleri de yapmaya başladık ve bundan çok umutluyuz.

“Değişimin Ritmi’ / ‘The Rhythm of Change’ mottonuzu belirlerken en baştaki motivasyonunuz neydi?

Yıllardır birbirinden beslenmiş olan çağdaş sanat ve underground techno, birçok kesimde sadece bir eğlence aracı haline gelmiş ve kendini ifade etme yönünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Biz de Cérémonie ekibi olarak bu kopukluğu, çağdaş sanat ve techno'yu olması gerektiği gibi bir araya getirerek kültürel gücünü geri kazandırmaya çalışıyoruz. Kısacası değişime inanıyoruz!

Elinizde sihirli bir değnek olsaydı sektörde önce neyi değiştirirdiniz?

Özellikle farklı sektörlerden gelmiş, ticaret ruhuna sahip ve ilerlemiş yaşlarına rağmen hırslarından arınamamış DJ ve organizatörlere ortadan kaybolma büyüsü yapardım diyebilirim. Bunun yanında kendini tamamen bu kültüre adamış, sahneden indikten sonra dinleyicilerle omuz omuza rave'leyen genç sanatçıların oluşumları ve projelerine de bütün olumlu koşulları sağlamak için o sihirli değneği keyifle kullanırdım.

Etkinlikerinizi ağırlıklı olarak Ankara’da düzenliyorsunuz ancak gelecek ay sonu 29 Kasım’daki İstanbul etkinlikerinizle başkentin sınırları dışına çıkma sinyallerini vermektesiniz. Paylaşabileceğiniz başka önemli projeleriniz var mı?

29 Kasım’da İstanbul RX‘te Volt kolektif ile düzenleyeceğimiz Shlømo etkinliğini aynı zamanda 30 Kasım Cumartesi günü Kite Ankara’da da düzenleyeceğiz. Bunun gibi iki şehri kapsayan hafta sonu serilerini sürdüreceğiz. İkinci serimizde ise yine aynı iki mekanda 24-25 Ocak’ta SNTS’i konuk edeceğiz. Üçüncü serimizde de 14-15 Şubat’ta Zorlu PSM ve Kite Ankara’da Keith Carnal'ı ağırlıyoruz. Bu seriler dışında her iki şehirde de farklı etkinliklerimiz olacak. Bunlardan henüz çok yeni kesinleşmiş olan 17 Nisan Zorlu PSM Etapp Kyle ve çok daha fazlası sizlerle olacak.

Önümüzdeki en yakın etkinliğinizde Fransız ikili KAS:ST'ı ağırlayacaksınız. Etkinlik programlarınızda yer verdiğiniz global sanatçıları tercih etme aşamasında hangi kriterleri göz önüne alıyorsunuz?

KAS:ST’ın özellikle son zamanlarda yaptığı prodüksiyonları ve performansları oldukça ilgimizi çekti. Konuk edeceğimiz sanatçıların prodüksiyonları dışında canlı performanslarına da çok önem veriyoruz. Ekibimizden en az bir kişi mutlaka daha önceden canlı bir şekilde dinlemiş oluyor. Bütün bunların dışında sanatçının duruşunu ve vizyonunu çok önemsiyoruz. Çünkü konuk ettiğimiz her sanatçı bizi de temsil etmiş oluyor.

Maguar olarak sizin DJ'lik yolculuğunuz nasıl başladı?

Çok küçük yaşlardan beri özellikle şuan ''old-school'' kategorisine girmiş trance türüne duyduğum ilgiyle başladı. Ortaokul zamanlarım diyebilirim. Yaşıtlarım ağırlıklı olarak pop ve rap dinlerken ben keşfettiğim setlerin içinde kaybolurdum. Üniversite döneminde uzun süre yurt dışında bulundum ve Avrupa'nın underground kültürüyle tanışmam orada gerçekleşti. O yıllar boyunca hem kulağım gelişti hem de bu kültüre bağlılığım arttı. Üniversite döneminin sonlarında ise profesyonel DJ'liğe başlamaya karar verdim ve sonrasında neredeyse günün her saati yoğun bir şekilde özellikle soundumu ve tarzımı net bir biçimde oturtmak için çalıştım. Tüm bu çalışmaların ardından profesyonel olarak ilk kez 2016 yılında sahne almaya başladım ve şimdi ise tüm zamanımı prodüksiyon ve Cérémonie projesine harcıyorum.

Ekibinizdeki bir diğer sanatçı Vertige’in yakın zamanda Hamburg’da bir performans sergilediğine şahit olduk. Bu tip performanslara daha sık rastlayacak mıyız?

Vertige (23), genç yaşı ile birlikte temelinde klasik müzik eğitimi yatan yetenekli bir sanatçımız. Geniş müzik bilgisinin yanında aynı zamanda İngilizce ve Fransızca kitap çevirmeni. Yurt dışında başarı ile Cérémonie'yi temsil etmiş olması bizi oldukça gururlandırdı. Kendisi ile üzerinde çalıştığımız prodüksiyonlar mevcut ve tabi ki bu projelerle yurt dışı hedeflerimizi daha da güçlendireceğiz.

Organizasyonlarınız dışında başka hedefleriniz var mı? Cérémonie’yi ilgiyle takip eden müzik tutkunlarına özel bir mesaj iletmek ister misiniz?

Yaptığımız organizasyonlar ile birlikte ileride başarılı bir plak şirketi haline gelmek birincil hedeflerimizden. Bunun için güçlü bağlantılarımız oluşmakta ve kendi stüdyomuzda yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Bizi ilgiyle takip edenleri sevindirmeye ve bu kültürü yaymaya devam edeceğiz. Dinleyicilerle bütünleştiğimiz zaman tam olarak bir aile oluyoruz. Bu bağları iyice kuvvetlendirmek adına da sağlam adımlar atmaya hazırlanıyoruz.

Cérémonie 19 Ekim Cumartesi günü başkentin gözde kulüplerinden Kite'ta Fransız ikili KAS:ST'ı konuk edecek. Cérémonie kurucusu Maguar ve oluşumun genç yeteneklerinden Vertige'in de kabin başına geçeceği etkinliğin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

'#Yeraltı' çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki Sayfa
Yükleniyor...
Yükleniyor...