2019’un İlk Global Müzik Satış Raporları Açıklandı
Global satışlar 2018'de 19 milyar dolara ulaşmıştı
Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu'nun (IFPI) yayınladığı son global müzik satışları raporuna göre geçtiğimiz yıldan bu yana müzik satış hacminde %9.7'lik şaşırtıcı bir artış gözlemlendi.
Latin Amerika dört yıldır üst üste en yüksek bölgesel büyümeyi göstermeye devam ederken, Asya ve Avustralya fiziksel ve dijital satışlar toplandığında ikinci en büyük pazar olarak dikkat çekti
Dikkatleri çeken bir diğer ayrıntı ise, Spotify ve Apple Music gibi uygulamaların temelini oluşturan ve geçtiğimiz senelerde hayatımızda çok hızlı bir şekilde yer edinen ve IFPI’ın 2018 sonunda yayınladığı raporda kullanıcı sayısının 255 milyonu bulduğu belirtilen streaming yönteminin %34'lük artışla toplam piyasa gelirlerinin %47'sine karşılık gelmeye başlaması oldu.
Streaming servislerinin şaşırtıcı tırmanışı karşısında indirme yöntemiyle elde edilen gelirler %21.2 düşerken, fiziksel satışlarda da %10.1'lik düşüş gözlemlendi. Fiziksel satışların düşüşü bazı plakseverleri endişelendirmiş olsa da British Phonographic Industry (BPI)'ın yayınladığı başka bir rapora göre Britanya'da plak satışları halihazırda ekonomiye YouTube'dan daha çok katkı sağlamakta.
Amerika Birleşik Devletleri'nde telif oranları ve lisanslama üzerine kanunsal düzenleme yapma yetkisine sahip 'US Copyright Royalty Board (CRB), sanatçılara ödenen telif oranlarında %44'lük bir artış olduğunu onaylarken piyasaya yön veren Spotify, Google, Amazon gibi büyük şirketler bu rapora itiraz edecek. Bu durumda şirketlerin neden karara itiraz edeceği sorusunun cevabı, verilen rakamların gerçekliğinin tartışmalı olabileceği ve bu durumunun şirket hisseleri ve yatırımcılar düşünüldüğünde her iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurma potansiyeline sahip olması olabilir.
Apple bu konuda diğer şirketlerle birlikte durmaktan kaçınırken, bazı yayımcılara göre Spotify'ın bu kararı açık bir "savaş ilanı" anlamına geliyor.
Spotify 'Frekans' çalma listemizi takip edin.