Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Elektronik Müzik Endüstrisinde Piyasa Hacmi 7.2 Milyar Dolara Geriledi

Uluslararası Müzik Zirvesi (IMS) iş raporunda çarpıcı detaylar göze çarpıyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 25 Mayıs 2019
Elektronik Müzik Endüstrisinde Piyasa Hacmi 7.2 Milyar Dolara Geriledi

Uluslararası Müzik Zirvesi'nin son iş raporunda küresel elektronik müzik sektörünün 2018-2019 dönemini kapsayan piyasa hacminin %1 oranında küçülerek 7.2 milyar dolara (5.7 milyar sterlin) gerilediği ortaya çıktı.

Müzik yapımları (indirme + stream), festivaller, yazılım ve donanım değerlemelerinde yükseliş gözlemlense de kulüp, DJ ve sanatçılara ödenen ücretlerdeki azalma dikkat çekti.

Sektörün sıçrama yaptığı 2010'lu yılların başlarında %60'lık devasa bir büyüme gözlemlenmiş ancak bu büyüme 2017'de %3'e kadar gerilemişti. 2018'de ise piyasa hacmi %2'lik bir küçülme yaşamıştı.

Music Week'e demeç veren rapor yazarı Kevin Watson, "Endüstri, stabilizasyon ve olgunlaşma dönemini tecrübe etmeye devam ediyor. Buna rağmen müzik yapımları, festivaller ve teknolojik yatırımlar gibi sektörü domine eden taraflarda ilginç bir şekilde büyüme görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Watson, Uluslararası Müzik Zirvesi'nin 22 Mayıs'taki açılış gününde her yıl derlediği sektör raporunun 2019 versiyonunu zirvedeki delegelerle paylaştı.

Raporda dans müziği yapımlarının satış ve stream hacminin ABD ve Birleşik Krallık'ta gözle görülür şekilde daraldığı, Almanya ve Kanada'da büyüme kaydettiği görüldü.

Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu'nun (IFPI) anketinde ise çarpıcı bir detay öne çıkıyor. Elektronik dans müziği, dünyada en popüler müzik türleri sıralamasında pop ve rock müziğin ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Ayrıca, Forbes dergisinin son yayımladığı raporda dünya çapında en yüksek kazanç elde eden DJ'lerin aldıkları ücretlerde 2018 yılında düşüş yaşandığı gözlemleniyor. En yüksek ücretle çalan 10 DJ'in yarattığı 261 milyon dolarlık toplam hacim, önceki yıl itibarıyla 2013'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemiş durumda. İlk 10 sıranın tepesindeki isim Calvin Harris, 2017'de 48,5 milyon dolarlık gelirinde küçük bir düşüş yaşarayak 2018 yılında 48 milyon dolar kazandı. Listenin ikinci sırasındaki The Chainsmokers, gelirlerindeki her yıl %20'lik artışla geçen yıl 45.5 milyon dolarlık seviyeye ulaştı.

Gece kulüpleri hakkında da ilginç detaylar içeren raporda, Birleşik Krallık'taki kulüp sayısının 2018'de %21 oranında azalarak 2.128'den 1.673'e gerilediği kaydedildi. Bu oran, 2013-2017 yılları arasında her yıl %1'lik bir daralma seviyesinde seyrediyordu. Las Vegas'taki otel kulüpleri ve havuz partilerine giden ziyaretçi sayısında 2016'daki zirve döneminden sonra görülen hızlı düşüş de dikkat çeken bir diğer ayrıntı.

Spotify 'Frekans' çalma listemizi takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...