Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
ÖNE ÇIKANLAR

Just D'nin Çok Yönlü Müzikal Yolculuğu

Just D, Sónar İstanbul 2019'un ilk gün konuklarından biriydi

  • OZAN TEZVARAN
  • 9 Mart 2019
Just D'nin Çok Yönlü Müzikal Yolculuğu

8 Mart Cuma akşamı Zorlu PSM'de düzenlenen Sónar İstanbul 2019'un SonarClub programında yer alan, düzenlediği etkinlikler ve işlettiği kulüpler kadar DJ setleri ile de beğeni çeken, son dönemlerde setlerinde indie dance, dark disco ve techno gibi müzikal akımlara yer veren Just D ile performanslar arasında kısa bir sohbet fırsatı yakaladık. Müziğe olan tutkusunun başladığı dönemden bugüne uzanan çeşitli konularda keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

18 yılı aşkın süredir elektronik müzik sahnesinde yer alan Just D’nin hikayesi nasıl başladı?

Müzikal yolculuğum elektronik müziğe olan tutkum ile 1998-1999 yıllarında başladı, önce dinleyici sonra da DJ ve promoter olarak devam ettim. Sevdiğim müziği paylaşmak üzere partiler düzenlemeye ve çalmaya başladım. Zira ülke itibarıyla ancak bireysel tutku ile ilerleyebiliyoruz, keşke destek alabiliyor olsak.

Just D’nin müziğe olan inanıncının altında yatan dinamikler nelerdir?

Müziğe olan inancımın altında yatan en önemli dinamik birleştirici gücünü görmüş olmam, çok farklı kitlelerin, hangi kültürden gelirse gelsin, aslında aynı olduğunu aynı şeyleri sevdiğini ve aynı şeylerde benzer tepkiler verdiğini görmek büyüleyiciydi, hala da öyle. Özellikle elektronik müzik, aslında müzikal eğitim almayan ya da enstrüman çalamayan, belki de çalma imkanı olmayan herkesin müzik yapabilmesine olanak sağladı. Müziğin matematiğini görüp kavrayıp, ekipmanı olmasa bile evinde müzik üretebileceğini, yapabiliyor olmayı, amatör de olsa yaptığı şeyleri paylaşabileceklerini gördüler, en önemlisi kendilerini keşfetmelerine olanak sağladı. Bu genel yükseliş ve aydınlanma için çok önemli bir adım. Zihinlerde kapılar açtı desek doğru olur sanırım.

İstanbul’un alternatif gece hayatını nasıl yorumluyorsun?

İstanbul alternatif gece hayatı, son yıllarda birkaç öncü grup hariç maalesef epey sıkıntılı dönem geçirmekte. Hem sahne sayısının azalmış olması, hem de etkinlikleri gerçekleştirebilmek için önemli faktör olan sponsor firmalara uygulanan reklam yasakları, ayrıca ekonomik durum ve maalesef ki terör saldırıları dolayısıyla sektör fazlasıyla olumsuz etkinlendi. Neyse ki Zorlu PSM gibi yatırımlar sayesinde yeniden hayat bulmaya başladı. Umarız böyle de devam eder, zira çok yetenekli ve üretken onlarca müzisyenimiz var ve maalesef sahne bulamıyorlar.

Setlerinde yer vereceğin şarkıların karakteristik özellikleri nelerdir?

Çok zor soru. Net bir genre ile tanımlayamıyorum, ağırlıklı synth ve aynı anda akustik öğelerin de yoğun olduğu 'independent dance music' çalıyorum. Bolca dark disco ve leftfield bileşenleri içeriyor müziğim, en çok neyi seviyorsam onu çalıyorum açıkçası.

Just D’nin karakteri ile eşleşen film?

Öyle bir film olmayabilir. Çok ama çok sevdiğim, yıllardır müzikleri hala kulaklarımda çınlayan The Million Dollar Hotel diyebilirim belki.

Set sırasında karşılaştığın en garip durum neydi?

Sanırım çalarken düğün misali para atılmasıydı. Çok iyi çaldık sanırım, bir şey vermek istediler belli ki.

Müzik yapımıyla da ilgileniyor musun? Ufukta yayınlanacak çalışmalar gözüküyor mu?

Müzik yapımıyla çok istememe rağmen vakitsizlikten ilgilenemiyorum, müzik yapan gençlere imkan sunmakla daha çok ilgileniyorum.

İlk kez dinlediğin bir çalışmada en çok neye dikkat edersin?

Enstrümantal bileşenlerine, çaldığım sounda uygunluğuna ve en önemlisi dinlerken ne hissettiğime.

Bugünlerde aklına en çok takılan şey nedir?

Sónar İstanbul 2019 ve seçim.

Peki ya Just D yalnız kaldığında neler dinler?

Akustik müzik dinler, soul ve acid jazz çok sever, yeni çıkan alternatif albümleri takip eder.

Sürdürülebilir başarı için tavsiyen var mı?

Yaptıkları işi sevmelerini, ne olursa olsun ilk gün hissettikleri duyguları ve arzularını korumaya çalışmalarını, en azından çabalamalarını ve nereden ve nasıl geldiklerini unutmamalarını tavsiye ederim. Ruhu beslemek lazım, aksi takdirde bir yerde tıkanıyor oluyorsun. Herkese sevdiği işi yapıp yaşayabileceği bir hayat diliyorum.

Sónar İstanbul 2019'a özel seçkilerimizin yer aldığı Spotify çalma listelerimizi takip edin.


Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...