Uluslararası Uyuşturucu Politikaları Komisyonu son raporunu yayımladı
Rapor, kokain ve ecstasy gibi uyuşturucuların alkol ve sigaradan daha az zararlı olduğunu tespit ediyor
Uluslararası Uyuşturucu Politikaları Komisyonu son raporunda, ecstasy ve kokain gibi yasa dışı maddelerin tütün ve alkole göre bireye ve topluluğa daha az zararlı etkileri olabileceğini tespit etti.
14 eski hükümet görevlisinden oluşan Uluslararası Uyuşturucu Politikaları Komisyonu, raporda bazı maddelerin kullanımının diğerlerinden daha katı bir şekilde cezalandırılmasının arkasında herhangi bir bilimsel bulguya rastlanmadığının kararına varırken, uyuşturucuların sosyal etkilerine göre tekrar sınıflandırılmasını talep etti.
Komisyon, “yasal ve yasadışı maddeler arasındaki mevcut ayrımın farmakolojik araştırmalara dayanarak ayrıştırılmasından öte tarihi ve kültürel ön yargıların temel alındığını'' belirterek bu ayrımın legal ve illegal uyuşturucu kullanımındaki iyi ve kötü uyuşturucu ayrımında da çarpıtıldığını ve yanlış yönlendirmelerle devam ettiğini iddia ediyor.
Komisyonun amacı hükümetleri uyuşturucular konusunda daha da fazla bilgilendirerek sınıflandırılmalarını gözden geçirtmek ve yasa dışı uyuşturucu pazarını yasallaştırarak düzenleme yapılması konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmak olarak belirtiliyor.
2010'da hem uyuşturucu kullananlarla hem de daha geniş bir toplumsal tabakayla araştırma yapan komisyon, alkolün bireysel ve toplumsal zararlarının eroinden ve crack kokainden de daha fazla olduğu bulgusuna ulaşmıştı. Aynı çalışma tütünün de ketamin ve mephepdrondan maddelerinden daha çok zarar yarattığını da ortaya çıkarmıştı.
Rapordaki en önemli bulgu ise dünya çapında A Sınıf uyuşturucu olarak kabul edilen LSD ve ecstasy'nin tüm maddeler arasında en az zarar veren kategoriler olduğunun tespit edilmesi; Uluslararası Uyuşturucu Politikaları Komisyonu bu rapor ile beraber hükümetleri tekrardan psikoaktif uyuşturucuların üretilmesi, kontrol edilmesi ve düzenlenmesi konusunda daha rasyonel bir politika uygulamaya çağırıyor.