Sahte dinleme yöntemleri ve organik kitle
Çevrim içi müzik dinleme platformları çok hızlı bir şekilde büyüyor, peki bu büyümenin ne kadarı organik?
Bağımsız plak şirketlerinin streaming rakamlarının meşruluğu hakkındaki endişeleri artıyor.
Bir süre önce New York'ta düzenlenen "A2IM Indie Week 2019" kapsamında çok sayıda sanatçı, prodüktör ve bağımsız plak şirketinin katıldığı çeşitli paneller düzenlendi. Düzenlenen panellerden birinde bağımsız plak şirketlerinin ortak endişeleri hakkında konuşan Hopeless Records kurucusu Louis Posen, sahip olduğu plak şirketine ait parçaların streaming rakamlarının yasadışı müdahalelere maruz kaldığını düşündüğünü kaydetti.
Günde ortalama 3000 dinlenme rakamına sahip bir şarkının, ertesi gün aniden 35.000 seviyelerine çıktığını fark eden Posen, bu olağan dışı artışın, şarkının birbirine yakın zamanlarda oluşturulmuş 6 farklı çalma listesine eklendikten sonra gerçekleştiğini görmüş. Konuyu araştırmaya devam eden Posen, bu çalma listelerinin oluşturuldukları hafta içinde binlerce takipçi kazandığını ve bu sürecin takip eden üç gün boyunca sahte dinlemeler ile devam ettiğini belirtti.
“Click farming” adı verilen ve botlar tarafından yapılan bu ve buna benzer faaliyetler elbette Spotify'ın hizmet kullanım şartlarına aykırı. Yine de, Posen'ın verilerine göre küresel streaming rakamlarının %4'ünü oluşturan bu yasadışı veya sahte dinlemeler yıllık 300 milyon dolarlık bir rakama karşılık geliyor.
Bazı sanatçı ve pazarlamacıların zaman zaman "pay-for-play" modeli ile popüler çalma listelerine belirli şarkılarını dahil ederek para ve dinleyici kazandıkları ise bilinen bir başka gerçek. Çoğunlukla, bazı çalma listesi sahiplerinin sanatçılara kendilerini "aylık milyonlarca kullanıcıya erişim imkanı" olarak tanıtması ile başlayan bu süreç, şarkının listede kalacağı gün sayısı için sanatçıdan belirli ücret talep edilmesi ile devam ediyor. Bu kişiler temelde sanatçılara dinleyici satıyor ve birçok sanatçı da dinleyici kazanmak için buna dahil olup sistemin bir parçası haline geliyor.
Spotify'da bir şarkının “dinlenmiş” olarak sayılması, o şarkının 30 saniye boyunca çalınıyor olmasını gerektirirken, botlar aracılığıyla 31 saniye süren veya olağandışı yüksek dinlenmelere sahip bazı parça ve sanatçılara Spotify "kara liste" yöntemi ile çözüm getirmeye çalışıyor.
Ancak bu ve yasadışı diğer manipülasyon yöntemleri platformlarla birlikte gelişmeye ve evrilmeye devam ediyor.
Organik bir dinleyici kitlesi edinmeden, yüksek dinlenme oranlarına sahip olmanın ne denli sağlıklı olduğu hakkında endişeler sürerken, diğer yandan sahte dinleme yöntemlerine başvurmanın, normal yollarla belirli dinlenme oranlarına ulaşmayı başarmış sanatçılar karşısında haksız rekabet unsuru taşıdığına yönelik değerlendirmeler gün geçtikçe daha sık duyuluyor.
Sonuç olarak çalma listelerinin sahip olduğu bu gücün kötüye kullanımı hakkında Spotify, Apple Music ve Deezer gibi platformlar ne gibi yeni önlemler alır bilinmez ancak geçtiğimiz on yıl içerisinde müzik piyasasını büyük ölçüde değiştiren çevrim içi müzik dinleme platformları, çözüme ulaştırılması gereken birçok yeni sorunu da beraberinde getirmeye devam edecek gibi görünüyor.
Spotify '#Turkuaz' çalma listemizi takip edin.