Sónar Istanbul’un ilk 4 yılına yolculuk
2-3 Ekim'de beşinci kez düzenlenecek Sónar Istanbul’un ilk dört yılında neler oldu?
E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
Ricard Robles, Enric Palau ve Sergi Caballero’nun öncülük ettiği girişimin sonucu olarak 1994 yılında ilk kez Barcelona’da düzenlenen ve bugüne uzanan süreçte dünyanın trend belirleyici en saygın festivallerinden biri olan Sónar bu yıl 28. yılını kutluyor. Festivalin anavatanı Barcelona bu yıl yapay zeka ve müzik ilişkisine yönelik yaratıcı programların yer aldığı Sónar AI and Music S+T+ARTS Festival ve SónarCCCB başlıklı iki buluşmaya hazırlanırken, İstanbul ise alışık olduğumuz Sónar heyecanının bu yıl dünya çapındaki öne çıkan durağı olma niteliğini taşıyor. Gerçekleştiği şehirlerin kültür-sanat birikiminden beslenerek her noktada ayrı bir özgün bir form kazanan festivalin bu yılki merkezlerinden biri de önceki dört yılda olduğu gibi İstanbul. Müziği, yaratıcılığı ve teknolojiyi bir araya getiren Barcelona merkezli festivalin İstanbul ayağı ilk olarak 2017 yılında Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde hayata geçti ve her seferinde önemli izler bırakarak bugüne ulaştı. 2-3 Ekim 2021 tarihleri arasında beşinci organizasyonuna hazırlanan Sónar Istanbul’un geride kalan dört yılından hafızalara kazınan detayları siz okuyucularımız için bir araya getirdik.
2017 Sónar Istanbul’un ilk yılı
Elektronik müziğin dünü, bugünü ve yarınını mercek altına alarak “The Immediate Future” (Yakın Gelecek) temasıyla tamamen İstanbul’a özel bir kurguyla hayata geçen ilk Sónar Istanbul, 24-25 Mart 2017 tarihlerinde Türkiye’deki sanatseverlerle buluştu. Katılımcılar SonarClub, SonarLab, SonarHall ve SonarBox olmak üzere dört farklı sahnede müziğe doyarken yaratıcılık ve teknoloji arasındaki ilişkiyi yakalamayı, kültürel endüstrilerin dijital devinimini keşfetmeyi hedefleyen konferans/performans serisi Sónar+D de bu iki gün boyunca Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırladı.
Nina Kraviz, Kode9, Róisín Murphy, HVOB, Moderat, Shackleton, DJ Koze, Helena Hauff, Ben UFO, Weval, Mabbas, Hey! Douglas, Ah! Kosmos, İpek Görgün ve Büber’in de aralarında olduğu pek çok yerli ve yabancı isim canlı performans ve DJ setleri için sahne alırken, Ali Demirel'in filmi The Pier, NONOTAK Studio'nun Shiro adlı görsel ve işitsel yerleştirmesi, ACCA'nın Rame projesi ve Atay İlgün'ün Asphodel adlı görsel-işitsel performansı Sónar+D’de öne çıkanlar arasındaydı.
2018 Sónar Istanbul iki yaşında
2018 ilkbaharında müzik, yaratıcılık ve teknoloji dolu unutulmaz bir deneyim için istikamet yine Sónar Istanbul, yine Zorlu Performans Sanatları Merkezi’ydi. 6-7 Nisan 2018 tarihlerinde SonarClub, SonarHall ve SonarLab olmak üzere üç müzik sahnesi ve iki festival gününe görsel zenginlik katan şovların gösteriminin yapıldığı Led alanı Sónar Istanbul’un ikinci yılında sanatseverleri ve endüstri profesyonellerini ağırladı. Sónar Istanbul 2018’in ikinci günü ayrıca Sónar+D programı kapsamında sergiler, konuşmalar, paneller, sunumlar, atölyeler, enstalasyonlar ve görsel-işitsel performansların yer aldığı 30’dan fazla etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Islandman, Booka Shade, Fatboy Slim, Jon Hopkins, Erol Alkan, Honey Dijon, Black Coffee, Joseph Capriati, Ferhat Albayrak, b2b performanslarıyla Murat Uncuoğlu ve Alican, Kerem Akdağ ve Zeynep Erbay dahil pek çok sanatçı iki güne yayılan Sónar Istanbul 2018 programında sahne aldı.
Evelina Domnitch ve Dmitry Gelfand’ın sonik levitasyon deneyi performansı, Liam Young ve Jay Tuck’ın sunumları, Red Bull Amaphiko’nun hikaye anlatıcılığı üzerine atölyesi ve Kenric McDowell, Dr. Lev Manovich ile Ben Vickers’ın yapay zeka estetiği konulu panel konuşmaları ise Sónar +D programında ziyaretçilerin ilgiyle takip ettiği etkinlikler arasında yer aldı.
2018 yılı, tüm Sónar ailesi için çeyrek asrın geride kaldığı bir yıl olarak hafızalara kazındı.
2019 Sónar Istanbul’un istikrar yılı
İlk iki organizasyonunda tüm biletleri festival öncesi tükenen Sónar Istanbul için durum 2019 yılında da değişmedi. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festival, üçüncü yılında canlı müzik ve DJ performanslarına SonarClub, SonarLab, SonarHall ve SonarScreen’den oluşan dört sahne çatısı altında yer verdi. 8-9 Mart 2019 tarihlerinde yine Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşen festivalde müzik tutkunları Laurent Garnier, Henrik Schwarz, George Fitzgerald, DVS1, HAAi, DJ Stingray, BICEP, Modeselektor, Matador, Octo Octa, FJAAK, DJ Seinfeld, Special Request, Tijana T, DJ Lag, Gazelle Twin, Cava Grande, Mind Shifter, Havantepe ve Loradeniz’in aralarında olduğu güçlü sanatçı kadrosunu iki gün boyunca dinleme fırsatı elde etti.
Sónar Istanbul 2019’un ikinci gün programında yer alan Sónar+D ise Memo Akten’in “Body Point” enstalasyonu, Levent Erdem’in ekonomi, politika ve müziği konu alan konuşması, Arielle Fischer, Irena Vega ve Nazlı Yırtar’ın katılımıyla sanatçı ve plak şirketleri için Spotify’ın önemine ilişkin mini sunum ve Çağan Tunalı’nın miksaj tekniklerini paylaştığı atölye dahil 70’ten fazla etkinliğe ev sahipliği yaptı. Canlı demo performansları, sergi ve enstalasyon sunumları, sanatçı sohbetleri ve sanal gerçeklik, yapay zeka ve müzik teknolojileri gibi çeşitli çalışma alanlarından firmaların demo istasyonlarıyla zenginleşen Sónar+D üçüncü yılında en kapsamlı programını hayata geçirdi.
2020 Göz alıcı sahne programıyla pandemiden hemen önce hafızalarda ayrı bir yer edinmeyi başaran Sónar Istanbul
Dopdolu programıyla yerli ve yabancı elektronik müzik sahnesinde her biri kendi alanında başarıya ulaşmış değerli DJ ve prodüktörlere ev sahipliği yapan Sónar Istanbul 2020, sürpriz sahnesi ve göz alıcı sanatçı kadrosuyla 6-7 Mart 2020 tarihlerinde nefesleri kesti. Pandemi gündemi hayatımızın bir parçası olmadan hemen önce gerçekleşen ve uzun kapanma süreci öncesi Türkiye'de düzenlenen son müzik festivali olma unvanını alan Sónar Istanbul 2020 hâlâ dün gibi hafızalarda.
SonarClub, SonarLab, SonarHall, SonarScreen ve sürpriz sahnesi SonarMini olmak üzere beş sahnede performanslara ev sahipliği yapan Sónar Istanbul 2020 katılımcıları, Adam Beyer, Ben Klock, Paula Temple, Christian Löffler, Bjarki, Tzusing, Vaal, Erdem Tunalı, Çağan Tunalı, Catnapp, Steffi, Max Cooper, Skream, Kelly Moran, Hiroaki Umeda, Oceanvs Orientalis / Ex Nihilo, Skee Mask, Feyza Emir, Aksak, Nova Persona ve DJ Python gibi birçok ismi takip etme fırsatı elde etti.
Görsel-işitsel şovların fark yarattığı SonarScreen sahnesinin iki güne yayılan programında Chronosphere, Live Choir, Zero Sum, Max Cooper'ın Ambient ve Fuse'un Multiverse şovu gibi dikkat çekici gösteriler yer aldı.
Sónar Istanbul 2020'nin ikinci gün programındaki Digilogue Space ve Lounge+D adlı iki alanda hayat bulan Sónar+D programında ise Esin Aykanat Avcı, RE.sole, Cansu Sönmez, Begüm Aydınoğlu, Özge Tunalı ve Ersan Arslan'ın enstalasyon çalışmaları ile Furkan Temir'in artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanarak ortaya çıkardığı heykel çalışması görücüye çıktı. Ayrıca Levent Erden'in müziğin savaş sonrası politik, ekonomik, sosyolojik ve teknolojik etkiler ışığındaki evrimi konulu konuşması, Umfang, Ece Özel ve Deniz Kuzuoğlu'nun TechnoFeminism başlıklı sohbeti, İlke Hatipoğlu, Selçuk Keser, SIRMA ve DECOL Academy'nin çeşitli konulara değinen atölyeleri ilgiyle takip edildi.
SÓNAR ISTANBUL BU YIL DA NEFES KESECEK
Pandemi şartlarının halen etkilerini devam ettirdiği bir dönemden geçerken küresel bir festivalin İstanbul edisyonunun tüm koşullara rağmen yeniden hayat bulacak olması geleceğe dair ümitlerimizi güçlü tutuyor. Sónar Istanbul'un 2-3 Ekim 2021 tarihlerindeki beşinci organizasyonuna ilişkin tüm detaylara ve biletlere ulaşmak için tıklayın.
Sónar Istanbul'a özel olarak hazırladığımız çalma listemizi Spotify'da dinleyin.