Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
ETKİNLİK

Eurosonic’e Gitmeniz İçin 7 Neden

Eurosonic Noorderslag (ESNS) her yıl olduğu gibi bu Ocak ayında da müzikseverleri ve endüstri bileşenlerini ağırlıyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 14 Ocak 2019
Eurosonic’e Gitmeniz İçin 7 Neden

Eurosonic ile Avrupa müzik dünyasının merkezi haline gelen Hollanda'nın küçük kenti Groningen, her yılın Ocak ayında olduğu gibi bu yıl 33’üncü versiyonuyla müzikseverleri ve endüstrinin bileşenlerinikonuk edecek.

SXSW’nin (South by Southwest) Avrupa versiyonuna benzeyen konseptiyle Eurosonic Noorderslag (ESNS), Avrupa'nın en büyük yükselen etkinlik vitrini özelliği taşıyor — kitap festivalleri, plak şirketleri, medya ve diğer endüstri figürleri geceleri eğlencenin tadını çıkarırken gün içinde de networking gerçekleştirme fırsatı buluyor.

Endüstrinin ağırlığının hissedildiği yer Eurosonic kesinlikle can sıkan bir yer değil, her yıl yaklaşık 40.000 "gerçek avcı'' festivale katılıyor ve onlarca mekan arasında bir sonraki büyük etkinliği yakalamaya çalışıyor.

İşte 16-19 Ocak tarihleri arasında Groningen'de düzenlenecek olan Eurosonic'e gitmeniz için yedi neden:

Yeni favori grubunuzu keşfedin...

Eurosonic’te yer alan her ülke, her Ocak ayında en umut vaat eden sanatçılarını etkinliğe gönderir, bu nedenle programın çoğu bir gizem olsa bile, gelecekteki favori grubunuzu bulmanız neredeyse kesin. Ayrıca piyasadaki eski isimler, yılın diğer festivallerinde yer alacak kadronun yılın başında diğer tüm festivallerin öncülü niteliğinde olan, Ocak'ta Groningen'de gerçekleşecek Eurosonic'te şekil aldığını belirtiyor. Endüstriyle içli dışlı olmasanız bile, gelecekte festivallerde ana sahne sanatçısı olarak çalacak bir ismi henüz parlamadan Hollanda'da küçük bir kulüpte yakalayabilirsiniz. Yüzlerce isim Eurosonic'i bir basamak olarak kullandı fakat The Libertines, Franz Ferdinand, Robyn, The xx, Calvin Harris, Stormzy ve Dua Lipa gibi isimler ana sahnelerde patlama yaşadı.

Müzik performanslarından daha fazlası...

Avrupa'nın en prestijli festivali olan Eurosonic, plak şirketlerinin yöneticileri ve acentelerinden yöneticilere, kitap festivallerine, medya şirketlerine, pazarlama yöneticilerine ve halkla ilişkiler firmalarına kadar en büyük endüstri bileşenlerini kendine çekiyor. Delegeler, Oosterport merkezinde dört gün boyunca çok çeşitli konularda görüşmelere, panel tartışmalarına, şarkı yazma atölyelerine ve konferanslara katılabilmekteler. 2019'da tartışılacak olan konular arasında bilet teknolojisinde yenilik, kültür endüstrisini koruma, festival yeniliği, sosyal medya ve müzik dergilerinin geleceği, oyun müzikleri ve daha pek çok konu var.

Bu yılki kilit konuşmacılar arasında Bjork, PJ Harvey, Spice Girls ve Pixies ile birlikte çalışan kıdemli menajer Richard Jones olacak, aynı zamanda BBC'den Ben Chapman bir süre önce kullanıma giren BBC Sounds medya platformunu sunacak. Resmi etkinliklerin dışında bile, festival boyunca mekan fark etmeksizin hemen her fırsatta katılımcılar arasında yeni bağlar kuruluyor. Konferans programı Avrupa Festivali Ödüllerini de içeriyor, bu da ziyaretçilere geçtiğimiz yılda canlı müziğin şekillenmesine yardımcı olan yenilikçi figürleri tanıma fırsatı veriyor.

Baş döndürücü genişlikte mekanlar...

Dört gün boyunca yüzlerce konser veren yüzlerce grupla, tarihi mekanlardan “pop-up” alanlara kadar geniş bir performans aralığı bekleniyor. Vera gibi ikonik rock ve pop mekanlarının yanı sıra geçmişte minik barlarda, bodrum kulüplerinde, radyo stüdyolarında, büyük tiyatrolarda, havuz salonlarında, açık pazarda, konferans salonlarında ve 17. yüzyıl kilisesinde samimi performansları izleme şansı da olmuştu.

Yıl boyunca aktif olan bir parti şehri olan Groningen’in popülerliği Eurosonic'te ikiye katlanıyor...

Groningen bir öğrenci şehridir ve 200.000 kişilik nüfusunun dörtte birinden fazlası yükseköğrenim görüyor. Yaş ortalamasının 35 olduğu şehirde etrafınızda kolayca bir pub, eğlence mekanı ya da kafe bulabilirsiniz çünkü resmi. Hollandalılar olumsuz hava şartlarına rağmen etkinliği asla kaçırmamalarıyla bilinir, Eurosonic’in geçen yılki 2018 etkinliğinin ikinci gününde Hollandalı yetkililer kırmızı fırtına uyarısı vermiş, yüzlerce uçuş iptal edilmesine ve toplu taşıma araçları hizmet verememesine karşın etkinlik büyük coşku içinde devam etmişti.

Hollandalıların Noorderslag kuşatması…

Groningen'in devasa konferans merkezi De Oosterpoort, festivalin odak merkezi olma özelliğiyle ilk üç gün boyunca networking, panel tartışmaları, konferanslar ve endüstri toplantılarına ev sahipliği yapıyor olacak. Bununla birlikte Cumartesi günü için organizatörler yeterince konuşma yapıldığına karar kılıp sadece Hollandalıların olacağı festival içinde festival tadında bir etkinlik yapma kararı aldılar. Son zamanlarda imzalanan anlaşmalarla büyük bir atriyum sahnesi ve konferans salonunda da çeşitli performans ve konserler müzikseverleri bekliyor olacak.

Keşfedilmeyi bekleyen enerjik grafik sanatlar kültürü...

Ana festival merkezlerinden biri olan Vera, Groningen’in Joy Division, Slayer, Nick Cave, Cure ve hatta U2 gibi ikonik isimlere ev sahipliği yapan en ünlü kulübü. Vera ayrıca, grafik tasarım ve sanat kollektifi olarak da işlev görüyor; pencerelerde tek seferlik konser afişleri ve salonlarda asılı olan koleksiyoncuların topladığı sınırlı sayıda ürün posterleri kalıcı bir sergi olarak kullanıyor. Ayrıca duvarlara sıvalanmış binlerce el ilanı, çıkartma ve çizgi roman sanatını da hayranlıkla görebilirsiniz. Ziyaretiniz görsel sanatlar bağlamındaki yenilikleri görmeyi de amaçlıyorsa GRID Grafisch müzesi ayrıca kaçırılmaması gereken lokasyonlardan biri.

Eskilerden umulmadık plak seçkileriyle karşılaşmaya hazır olun...

Böylesine zengin bir müzikal mirasa sahip bir şehir olarak, Groningen bazı festivaller sırasında ziyaret edilebilecek muhteşem bir plak dükkanı seçkisine sahiptir. John Peel, kült plak mağazası Platenworm'daki De Stijl albümlerini duyduktan sonra The White Stripes büyük bir çıkış yakaladı. Platenworm ne yazık ki şu an kapalı, ancak başka birçok plak mağazası ESNS sanatçı ve gruplarını destekleyerek kusursuzca küratörlüğünü yaptığı koleksiyonlarını sergileyecek.

Festival 16-19 Ocak 2019 tarihleri arasında Hollanda'nın Groningen kentinde gerçekleşecek. Halen satışı devam eden etkinlik biletleri için bu bağlantıyı ziyaret edin.

[Fotoğraf: Bart Heemskerk]

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...