Facebook kripto para birimi Libra'yı tanıttı
Spotify da Libra'ya katılan şirketler arasında
Geçtiğimiz yıl boyunca Facebook kendi kripto para birimini yaratmak konusundaki isteğini sürekli dile getiriyordu. Geçen ay ise F8 konferansında Mark Zuckerberg de bu konuya işaret ederek para göndermeyi fotoğraf ve video göndermek kadar kolaylaştırmak istediğini belirtiyordu.
Dün, Facebook uzunca süredir beklenen dijital para projesini açıkladı. Libra adını alan kripto para projesini şirketlerin oluşturduğu konsorsiyum yönetecek. Kripto para birimi Libra ve dijital cüzdan Calibra 2020 yılında piyasaya sürülecek.
''Libra'nın misyonu milyarlarca insana güç veren basit, küresel bir para birimi ve finansal altyapı oluşturmak" diyerek projenin vizyonunu ifade eden Libra'nın başındaki isim David Marcus, projenin amaçlarından birinin dünya çapında banka hesabı olmayan 1,7 milyar insanın istikrarlı bir para birimine ve finansal hizmetlere erişmesine yardımcı olmak olduğunu söyledi.
Libra nasıl işleyecek?
Kullanıcılar Libra'ya yalnızca Facebook üzerinden değil, çeşitli yollarla erişebilecekler.
Libra ile beraber kurulan Calibra ise insanların Libra para birimini kullanabilmesi için dijital bir cüzdan yaratacak. Bu cüzdan ile kullanıcılar Facebook ve Instagram'da alışveriş yapabilecek, Whatsapp ve Messenger üzerindeki bir simge ile kullanıcıların tıpkı GIF ya da emojiyi gönderdikleri gibi Libra gönderebilecekler.
Diğer şirketler de benzer uygulamalar yapabilecek. Örneğin bir banka, kullanıcıların Libra üstünden kredi almalarını sağlayan bir uygulama oluşturabilir veya bir perakende şirketi, kullanıcıların dijital para biriminde ödeme yapabilmesi için olanak sağlayabilir. Ancak Libra'nın yaygın olarak kabul görebilmesi için önünde engeller de yok değil.
Libra alabilmek için kullanıcıların paralarını bankaları aracılığıyla aktarmaları veya bunun için yerel para birimlerini takas etmek için yerel borsalarını kullanması gerekecek. Bir kullanıcının Messenger üzerinde aldığı Libra'yı yerel para birimleriyle takas etmeden kullanabilmenin tek yolu ise diğer tarafta satılan ürünün Libra'yı ödeme yöntemi olarak kabul etmesi olacak.
Facebook'un büyük kullanıcı tabanı başlangıçta kripto para birimini geniş ölçüde insanlara yayabilme kapasitesine sahip olsa da bu kapasitenin başarısı tüketicilerin sadece Facebook platformlarından öte Libra'yı diğer alanlarda ne kadar efektif kullanabildiğiyle doğru orantılı olarak değişecek.
Libra, ABD Hazinesi'nden banka mevduatları ve kısa vadeli devlet tahvillerini içerebilecek bir finansal varlık paketi ile diğerleri tarafından 1:1 oranında desteklenecek. Aynı zamanda Libra, tek bir varlık yerine dolar ve euro gibi birden fazla para birimine bağlı olacak. Eğer 50 dolar değerinde Libra satın alırsanız, bu 50 dolarlık yatırımınız doğrudan Libra rezervine gidecek. Libra rezervi, fiyat istikrarının sağlanması ve Libra'nın piyasadaki dijital para birimlerinin aksine geleneksel para birimleri gibi işlem görmesi için tasarlandı. Bu da Bitcoin gibi kripto para birimlerindeki olağanüstü iniş çıkışların yaşanmasını engelleyecek. Cornell Tech Jacobs Enstitüsü’nden profesör Ari Juels’e göre, 1:1 destekli Libra kripto para birimleri arasında sıra dışı olacak. Dijital para birimlerinin çoğunun bu şekilde desteklenmediğini belirten Juels, gerçek dünyada kullanılamayacak kripto para rezervlerinin aksine Libra'nın bu yönüyle avantaj yaratabileceğini belirtiyor.
Libra'nın güvenliği ve veri paylaşımı akıllardaki ilk soru
Son zamanlardaki skandallarla kullanıcılarının güvenini bir hayli yitiren Facebook, Libra projesinde ise gizliliği en üst düzeyde tutacağını açıkladı. Facebook bilgileriniz ile hesaplarınızın ayrı ve gizli şekilde tutulacağı özellikle belirtiliyor. Aynı zamanda şirket Calibra kullanıcılarının hesap bilgilerinin ve finansal verilerinin Facebok'ta reklam hedeflemelerini geliştirmek için kullanılmayacağını belirtiyor.
Şirket ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde ve başka ülkelerde finansal düzenleyiciler ile çalışacak. Libra'yı platformlarında kullanacak kişilerin kimliklerini doğrulamak, siber suçu azaltmak amacıyla hükümet kurallarına uymak için ayrıca bir prosedür de yaratılacak.
Facebook, tek başına Libra'yı kontrol etmiyor olacak olsa da kripto para endüstrisinde endişeler de hakim. Merkeziyetçi bir yapısı olmayan kripto para birimlerinin Libra ile beraber Facebook ve büyük şirketlerin elinde olmasının büyük bir çelişki yaratacağını söyleyen Temtum'un kurucusu Richard Dennis'e göre bu büyük bir risk yaratacak.
Sonuç olarak, Facebook kendi kullanıcı kitlesi ve Spotify, PayPal, MasterCard ve Visa gibi Libra ortaklarıyla müzik sektörü dahil olmak üzere büyük bir alana yayılma potansiyeline sahip olacak. Libra'nın 2020 yılından itibaren dünyaya neler katacağını bekleyip hep birlikte göreceğiz...
Spotify '#Arşiv' çalma listemizi takip edin.