Plak şirketlerinin 2019'da karşılaştığı en büyük 3 zorluk
Plak şirketleri için akıllı pazarlamanın önemi gün geçtikçe artıyor
Bir plak şirketinin pazarlamadaki etkinliği, rekabet avantajını öne çıkaran en önemli silahlardan biri. Sanatçıların aradan sıyrılmasını sağlayan, onları daha da büyük kitlelere ulaştıran pazarlama stratejileri, karar verici mekanizmada kullanılabilecek gerçek zamanlı veri ve bilgiler sayesinde genişlemeye devam ediyor. Ancak veri erişiminin bu denli arttığı bir dönemden geçerken plak şirketleri için bu veriyi analiz edip pazarlama stratejilerine dönüştürmek birtakım zorlukları beraberinde getiriyor. Sizler için toparladığımız plak şirketlerinin karşılaştığı en büyük 3 zorluğa gelin beraber göz atalım.
1-) Yaşam Boyu Müşteri Değeri (Customer Lifetime Value) Takibi
Bir örnek ile başlayalım; Netflix platformunda yayınlayacağı içeriği lisanslar, bunun dağıtımını yapar ve bunu yayımlarken Netflix müşterisine kendi platformu üzerinden ulaşır. Sonuç olarak Netflix, tüketicisinin Yaşam Boyu Müşteri Değeri'ni ölçebilecek tüm verilere sahiptir. Varsayımsal olarak, bir tüketicinin 180 dolar değerinde olduğunu belirleyebilir ve bu müşteriyi edinmek için 120 dolar harcayabilir. Müzik endüstrisinde ise içeriğe sahip olan, bu içeriği dağıtan ve bu içeriğin verilerini ölçen şirketler ayrı yapılanmıştır. Örneğin bir reklamınızdan gelip şarkınızı dijital platformlarda dinleyen tüketicinin Biletix'te etkinliğinize bilet satın alıp almadığını takip edemezsiniz. Bu nedenle plak şirketlerinin, bir tüketicinin yaşam boyu değerini izlemesi zordur. Bu, pazarlamacıların eforlarının etkisini, bütçelendirmeleri ve kampanyalarının takibini zorlaştırmaktadır.
2-) Geleneksel ''Blockbuster'' Stratejisi
Film sektörünün sıkça kullandığı terimlerden biri olan Blockbuster, ciro yapma potansiyeli yüksek olan işlere verilen bir isim. En başlıca konseptlerinden biri ise bu yüksek potansiyele sahip ürünlere (filmlere) daha fazla yatırım yaparak geri kalan diğer ürünlerdeki (filmlerdeki) potansiyel kaybı karşılamak. Bu da pazarlama kaynaklarının büyük bir bölümünün Blockbuster potansiyeli olan ürünlere harcanmasından geçiyor. Ancak yıllardır Blockbuster stratejisini kullanan plak şirketlerinde durum artık tam tersi. Yılın başında pazarlama harcamalarının bu önceliklerle yapılması ve potansiyele göre statik bir bütçe tahsis edildiğinde iki sonuç doğurabilir. Birincisi, dijital yayın platformlarındaki reaksiyona göre gerçek zamanlı olarak tepki veremezsiniz. İkincisi ise pazarlama kaynaklarınızı seçilmiş bir kaç kişiye tahsis etmenin sonucu olarak diğer sanatçıların gelişimi ve kataloglanması sırasında ortaya çıkan potansiyel fırsatları kaçırabilirsiniz. Dış pazarlama etkenleriyle tetiklenebilecek işlerde pazarlama bütçeniz statik olarak dağıtıldığı için buna anında cevap verip potansiyeli genişletemediğiniz takdirde hem plak şirketleri hem de sanatçılar kaybedecektir.
3-) Finansal Verilerin Kontrolü
Bir şarkıyı etkili bir şekilde pazarlamak için veri kullanımı söz konusu olduğunda, bir plak şirketinin kullanabileceği en değerli bilgi birinci taraf finansal bilgileridir. Birinci taraf finansal verilere göre, parçanın pazarlama harcamaları, harcama tarihi ve harcama kategorisi ya da kayıt, yayın, indirme ve marka üzerinden elde edilen aylık gelir anlamına gelir. Bir parçanın pazarlama için ne kadar harcadığını ve bu sanatçıyla ilgili tüm gelir akışları üzerindeki etkilerini anlamak önemlidir. Bu çok önemlidir, çünkü pazarlama çabalarınızın gerçek zamanlı etkisini anlamak bütçenizi kontrol etmenize, yeni stratejiler geliştirmenize ve daha büyük kitleler erişmenize yardımcı olabilir. Ancak müzik sektöründe finansal raporlamalar standardizasyon eksikliğinden dolayı zor bir iştir. Bu nedenle platformdan platforma farklılık gösterdiğinden büyük resmi anlamak zorlaşır. Üç ay veya daha üstü raporlama dönemleri bir parçanın satış döneminden sonra geldiği için finansal verilerin efektif şekilde kullanılma potansiyelini engeller. Burada plak şirketlerinin atması gereken ilk adımlarından biri dağıtıcı şirketleri, acenteleri veya distribütörlerinden aldıkları raporlamanın zamanını en aza çekip, detayı maksimuma çekmeyi talep etmek olacaktır.
Sonuç olarak geleneksel stratejlerinden daha henüz sıyrılamamış müzik endüstrisi avantajları ve dezavantajları ile plak şirketleri için 2019'da hala zor bir sınav olmaya devam ediyor. Finansal verilere erişimin azlığı, geleneksel stratejiler ve yaşam boyu müşteri değerini takip edememek altında topladığımız bu üç konu başlığını ele alıp çözümler üretmeye çalışan plak şirketlerinin ise ilerleyen yıllarda rakiplerine hızla fark atacağına şüphe yok.