Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

#LetTheMusicPlay kampanyası hükümetleri müzik sektörüne desteğe davet ediyor

İngiltere'de başlayan çağrı global bir kampanyaya dönüşüyor

  • Furkan Kılıçaslan
  • 2 Temmuz 2020
#LetTheMusicPlay kampanyası hükümetleri müzik sektörüne desteğe davet ediyor

1500'den fazla sanatçı ve kuruluşu bir araya getiren #LetTheMusicPlay kampanyası, acilen müzik endüstrisine yardım etmesi için İngiliz Hükümeti'ne çağrıda bulunmak amacıyla ortak bir mektup yayımlamıştı. Mektubun hemen ardından İngiltere'de başlayan çağrıya dünyanın birçok noktasındaki sanatçılar ve sektör oyuncularından destek geldi.

Kültür Bakanı Oliver Dowden'e ithafen yazılan ortak mektubun altında Ed Sheeran, Rolling Stones, Dua Lipa, Sir Paul McCartney, Skepta, Rita Ora, Coldplay, Eric Clapton, Annie Lennox, Sam Smith, Sir Rod Stewart, Liam Gallagher, Floransa + Makine, George Ezra, Depeche Mode, Iron Maiden, Lewis Capaldi ve Little Mix gibi isimlerin imzası bulunuyor.

Ortak mektupta, “Canlı müzik endüstrisi İngiltere'nin son on yılın en büyük sosyal, kültürel ve ekonomik başarılarından biri oldu. Ancak, öngörülebilir bir gelecekte azaltılamayacak sosyal mesafe kuralları ve belirsiz finansal destekler nedeniyle yüzbinlerce müzik endüstrisi çalışanı zor günler geçiriyor.

İşletmeler ve festivaller tekrar hayata geçene kadar toplu iflaslar ve dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olan müzik endüstrisinin geleceği devlet desteğine bağlı. Bu yüzden hükümeti bu konuda acil aksiyon planı oluşturmaya davet ediyoruz'' dendi.

Araştırmalar, canlı müzik sektörünün 2019 yılında İngiltere ekonomisine 4,5 milyar £ eklediğini ve 210.000 kişiye iş sağladığını gösteriyor. Mektup ayrıca hükümete tavsiye aksiyon planı da sunuyor. Maddeler arasında:
- Sosyal mesafe olmadan mekanların ne zaman açılabileceği konusunda bir zaman çizelgesi.
- Kapsamlı bir iş ve istihdam paketi ve devlet desteklerine erişim.
- Bilet satışlarından KDV muafiyeti veya eğlence sektöründen elde edilen vergilen yine sektör için kullanılması.

gibi talepler var.

Türkiye'de birçok endüstri için aksiyon planları belirlense de canlı müzik endüstrisinin belirsizliğini koruması ve şimdiye kadar devlet desteğinin Avrupa başta olmak üzere diğer pek çok ülkenin gerisinde kalmış olması sektör çalışanları adına endişeli bir durum oluşturmaya devam ediyor. İngiltere Hükümeti'ne sunulan aksiyon planı ülkemiz de dahil birçok ülke için rehber olabilecek nitelikte maddeler barındırıyor.

Kampanyayı daha geniş kesimlere taşımak adına sektör oyuncuları bugün (2 Temmuz) içerisinde müzikseverlerin ve sanatçıların son gittikleri şovlardan fotoğraf ve videoları #LetTheMusicPlay etiketiyle sosyal medyada paylaşmalarını istiyor.

BBC Türkçe, Mayıs ayının başında sektörün farklı kesimlerinden isimlere koronavirüs salgınının müzik sektörünü ve sahne emekçilerini nasıl etkilediğini ve ekonomik boyutunun ne olduğunu sormuştu. Ege Tatlıcı'nın video haberini aşağıda izleyebilirsiniz.

‘Dünyanın Ritmi: Londra’ çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Furkan Kılıçaslan'ı takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...