Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Londra’nın önde gelen mekanları hükümet desteği alamadı

Printworks, Egg London, Studio 338, Oval Space ve The Pickle Factory, kültürel iyileştirme fonunun kapsamı dışında tutuldu

  • MIXMAG TURKEY
  • 19 Ekim 2020
Londra’nın önde gelen mekanları hükümet desteği alamadı

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

İngiltere’nin başkenti Londra’daki bir dizi mekan ve gece kulübü, hükümetin kültür-sanat ekosisteminin yaralarını sarmak için açıkladığı fonun kapsamı dışında tutuldu.

Printworks, The Drumsheds, Exhibition, Egg London, Studio 338, Oval Space ve The Pickle Factory gibi mekanlar bunlardan sadece bazıları.

İngiltere’de 200’ü aşkın kulüp, işletme ve organizasyonu temsil eden Night Time Industries Association (NTIA), yazılı bir açıklama yapıp dans müziği sektörünün ülke kültürüne ve ekonomisine sağladığı katkıya vurgu yaparak verilen kararı şoke edici bulduğunu belirtti.

NTIA yöneticisi Michael Kill şu ifadeleri kullandı: “Ülke için kilit önemde olan müzik ve etkinlik mekanlarının kültürel iyileştirme fonu kapsamına dahil edilmemiş olmasını büyük bir şok ve endişeyle karşıladık. Sektördeki pek çok bileşen geleceği net olarak göremiyor ve bu son gelişme sayısız işletmeyi ve çalışanını tarifi mümkün olmayan zor bir duruma soktu.”

“Destek fonunun tüm herkesi kapsamayacağının farkındaydık, ancak son gelişme ışığında kapsam dışında tutulan iş kollarını görünce, ilgili karar verilirken ne yönde kriterler gözetildiğine ve adil bir değerlendirme yapılıp yapılmadığına dair kuşkularımız oluştu. Sektörde her geçen gün önemli işletmeleri ve bu işletmelerde çalışan insanları kaybediyoruz. Bu yüzden bu kararın verilmesinde dikkate alınan kriterleri öğrenmek ve destek fonundan yararlanıp yararlanmayacağımız, yararlanacaksak ne zaman destek alabileceğimiz hakkında bilgi sahibi olmak istiyoruz.”

Mekan işletmeci ve çalışanlarından bazıları da yaptıkları açıklamalarla karara tepkilerini gösterdi.

Printworks’ten Simeon Aldred, “İngiltere Sanat Konseyi’nin Printworks, Depot Mayfield, The Drumsheds ve Exhibition gibi etkinlik mekanlarını kriterleri taşımadığı gerekçesiyle yok saydığını öğrenince adeta yıkıldık. Biri bana lütfen özel bir işletme olarak küçük bir ekiple hayatına devam etmeye çalışan, sıfırdan bu noktaya gelen ve DJ’lerin ve konukların bırakın ülkenin, dünyanın en iyi mekanları arasında gösterdiği bir yer için nasıl tek bir kuruş bile ayrılamadığını açıklayabilir mi!” şeklinde sitemini dile getirdiği açıklamasında, “Geçen yıl toplamda 34.000 mesai vardiyası yarattık ve milyonlarca sterlin vergi ödedik. Birleşik Krallık’ta bizim jenerasyonumuza yakın başka etkinlik alanları fondan yararlandı, bundan mutluyum ama bize bir metelik bile fazla görülüyor. Ülkedeki kültür-sanata şu ana kadar sunduğumuz katkıdan dolayı hükümetin destekleyici bir tavır içinde olacağını umuyorduk. Şovlarımızı takip eden milyonlarca insan için mücadelemizi sürdüreceğiz. Konsey dilerim başvurumuzu yeniden değerlendirmeye alır” ifadelerini kullandı.

The Pickle Factory ve Oval Space için çalışan Jo Splain ise şöyle konuştu: “Fondan destek alamamış olmaktan dolayı hayretler içerisindeyim. Yeterince temsil edilmeyen topluluk, akım, sanatçı ve kreatif bireylere yer verdiğimiz etkinlik programlarımızın şu ana kadar ulaştığı seviyeden dolayı içimiz rahat. Evet, programımızdaki değerler sistemi kulüp kültürü odaklı. Bundan ve bu kültürdeki çoğulculuğun ve kapsayıcılığın ezber bozan doğasından gurur duyuyoruz.”

“Kulüp kültürü özelinde düşündüğümüz zaman bu mekanların bir şekilde fon kapsamının kriterlerini taşımadığı düşünüldüyse bile alternatif finansal destekler kurgulanmalıydı. Çünkü çığır açan sanatçıların ve sanat yaklaşımlarının ana akım haline dönüşmeden önce kendini ilk gösterdiği yerler bu mekanlar. Bu mekanları kaybetmenin şehirlerimizdeki kültürel dokuya ölçümlenemeyecek derecede zararları olacak ve bunun etkisi nesiller boyu sürecek.”

Studio 338 ekibinden Dan Perrin, yaşadıkları hayal kırıklığını şu şekilde dile getirdi: “Londra’daki en büyük gece kulübü olan ve Avrupa kıtasının da en büyükleri arasında olan Studio 338’in kapsam dışı tutulmuş olması derin üzüntü yarattı. Ministry of Sound ve Resident Advisor’ın destekten yararlanmış olmasından mutluluk duysam da yaptığım gözlemlere göre sanki başvuru prosedürlerini yerine getirmek için danışmanlık hizmeti alanlara destek çıkarılmış, bu yönde bir danışmanlık hizmeti almayanlar ve yeterli tecrübesi olmayanlar reddedilmiş gibi görünüyor. Büyük organizasyonların fondan yararlandırılıp bağımsız ilerleyen mekanların göz ardı edilmesi büyük bir yanlış.”

“Sanat Konseyi’ne şu ana kadarki çabaları için teşekkür ediyoruz ancak verdikleri kararı tekrar gözden geçirmelerini talep ediyoruz. Londra’daki bir kulübün neredeyse 1 milyon sterlin, bir biletleme sitesinin 750 bin sterlin alıp Studio 338’e hiçbir yardım çıkmaması tuhaf.”

“2016 yılında büyük bir yangın atlattık ve hiçbir destek olmadan yaralarımızı sardık. O günden sonra Studio 338, dünyadaki en iyi 20 kulüpten biri seçildi. Yok sayılmamız, ülkedeki müzik ekosistemi için yeri doldurulamaz ve trajik bir kayıp olur. Başvuru listesindeki birçok organizasyon gibi büyük bütçeler talep etmedik, sadece anlaşmalarımızın şartlarını yerine getirmemizi sağlayacak ve gelecek sezona kadar hayatta kalmamızı sağlayacak kadar desteğe ihtiyacımız var.”

Kararla ilgili tepkisini paylaşan bir diğer mekan da Egg London. Kulübün marka yöneticisi ve kreatif direktörü Laurence Malice, “17 yıldan uzun bir süredir pek çok projeye imza atan bir yer olduk. Birçok özel ve resim kurum - kuruluşlarla sayısız etkinliklere, sergilere ve özel buluşmalara ev sahipliği yaptık. Sektöre yön veren birçok DJ ve organizatörün yanında olduk. Egg London’ın önemli bir bölümü ayrıca DJ’lik ve müzik prodüksiyonu eğitimi verilen bir yer. Burada yetişen insanlar aldıkları eğitimin ardından dünya çapında rağbet gören bir kariyer geliştirme olacağı elde ediyor” sözlerini sarf etti.

Birleşik Krallık’ta bir dizi mekan, festival, plak dükkanı, yetenek ajansı ve müzikle ilişkili çeşitli organizasyonlar 1 milyon sterline varan destekten yararlandı. Önümüzdeki haftalarda yeni destek fonlarının açıklanmaya devam etmesi bekleniyor.

‘Dünyanın Ritmi: Londra’ çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...