Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Spotify Editoryal Çalma Listelerini de Kişiselleştirmeye Hazırlanıyor

Spotify'ın bu hamlesi bağımsız sanatçılar ve ufak plak şirketleri için avantaj yaratacak

  • MIXMAG TURKEY
  • 29 Mart 2019
Spotify Editoryal Çalma Listelerini de Kişiselleştirmeye Hazırlanıyor

Spotify'ın, algoritmalar tarafından yaratılan en iyi kişiselleştirilmiş çalma listelerine sahip olduğu aşikar. Herkese kişisel oluşturulan bu listelerin yanı sıra Mint, Techno Bunker gibi birçok sanatçının kariyerini de yukarıya taşıyan editör küratörlüğündeki çalma listeleri de yüz binlerce takipçisiyle Spotify markasının başarısında önemli bir rol oynuyordu. Spotify geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklamasıyla editör küratörlüğündeki çalma listelerinde de kişiselleştirmeye gideceğini açıkladı. Bazı editoriyal çalma listeleri de artık her bir dinleyici için kendi zevklerine göre kişiselleştiriliyor olacak.

Bu değişiklik sadece dinleyiciler için değil aynı zamanda sanatçılar ve plak şirketleri için de önem arz ediyor.

Business Insider'ın geçen yıl yayınladığı rapordaki gibi birçok sanatçı ve plak şirketi Spotify'ın çalma listelerinde yeterince yer alamadığından dolayı şikayetçiydi. Yine rapora göre Spotify'ı dinlemenin neredeyse üçte biri editoryal çalma listeleri üzerinden yapılıyor ve genel olarak ''streaming'', müzik endüstrisindeki gelirin dörtte üçünü oluşturuyor. Dolayısıyla, sanatçılar için Spotify'ın bu çalma listeleri büyük önem teşkil ediyor.

Bir süredir bunu test ettiğini açıklayan Spotify'ın deneyimlemelerine göre kişiselleştirilen listelerin dinlenme oranında ciddi bir artış oluşuyor. Bu güncelleme ile beraber aynı zamanda kişiselleştirilmiş editoryal çalma listeleri, kişiselleştirilmeyen çalma listelerine göre yüzde 30 daha fazla sanatçıya yer açıyor olacak. Bu da yeni ve yetenekli sanatçıların keşfedilme olasılığını oldukça artıracak bir yüzde olarak göze çarpıyor. Yine bu yeni nesil kişiselleştirilmiş listeler sayesinde herhangi bir şarkıyı keşfedenlerin tekrardan şarkıyı arama oranının yüzde 80'i, kullanıcıların kendi listelerine kaydetme oranının ise yüzde 66'da olduğunu söylüyor Spotify son yayınladığı basın açıklamasında.

Şimdilik, Spotify hangi çalma listelerinin kişiselleştirme özelliğini kazandığını söylemese de “bazı'' büyük çalma listelerinin de bunun bir parçası olacağı konuşuluyor. Şarkılar kişiselleştirilmiş listelere eklendiğinde sanatçılar Artists for Spotify'dan veya Spotify Analytics'ten ulaşacakları özel bağlantı linkleri ile bu listeleri paylaşma imkanına sahip olacaklar.

Sanatçılar, hangisinin hangisi olduğunu bulmaya yardımcı olabilir - ancak şarkıları kişiselleştirilmiş bir çalma listesine eklendiğinde, şarkılarını en üste yerleştirecek hayranları ile paylaşmaları ve duymalarını sağlamak için özel bir bağlantı verilecek. Kişiselleştirilmemiş çalma listelerinde yalnızca tek bir halka açık bağlantı bulunuyor.

BU KONU HAKKINDA DAHA FAZLA OKUMA İÇİN:
3.Taraf Şarkı Listelerinin Evrimi

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...