Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Spotify’ın çalma listelerini “hayalet sanatçılarla” doldurarak telif ücretlerini azaltmaya çalıştığı iddia ediliyor

Söz konusu uygulamanın lo-fi hip-hop, ambient, caz ve klasik müzik gibi enstrümantal ağırlıklı türlere odaklanan çalma listelerinde daha yaygın olduğu belirtiliyor

  • MIXMAG TURKEY | İLLÜSTRASYON: YOSHI SODEOKA
  • 24 Aralık 2024
Spotify’ın çalma listelerini “hayalet sanatçılarla” doldurarak telif ücretlerini azaltmaya çalıştığı iddia ediliyor

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Harper’s Magazine tarafından yayımlanan yeni bir rapor, Spotify’ın en büyük müzik çalma listelerinden bazılarını “hayalet sanatçılar” olarak adlandırılan bir grup müzisyenin çalışmalarıyla doldurduğunu iddia etti. Bu müzisyenlerin, yalnızca Spotify platformu üzerinde yer verilmek üzere büyük miktarda müzik ürettiği öne sürülüyor.

Gazeteci Liz Pelly’nin raporuna göre, bu yöntemle sağlanan müziklere daha düşük telif ücretleri ödeniyor ve bu da nihayetinde Spotify’ın kâr marjını artırıyor. Söz konusu uygulamanın, lo-fi hip-hop, ambient, caz ve klasik müzik gibi enstrümantal ağırlıklı çalma listelerinde daha yaygın olduğu iddia ediliyor.

Pelly’nin raporunda, “hayalet sanatçıların” müziklerine geniş ölçüde yer verilen çalma listeleri arasında, 4,5 milyondan fazla abonesi olan Deep Focus, Cocktail Jazz ve Ambient Relaxation gibi popüler listeler adı geçiyor. Şirket içinde, bu sanatçılar tarafından yapılan parçalar Perfect Fit Content (PFC) olarak adlandırılıyor.

Spotify’da 500’den fazla “hayalet sanatçı” bulunduğu iddia edilirken, bu eserlerin aslında farklı takma adlar altında çalışan yaklaşık 20 besteciden oluşan küçük bir grup tarafından üretildiği öne sürülüyor.

Pelly’nin raporunda, PFC'nin “dinleme platformlarının müziği arka planda daha fazla konumlandırdığı, anonim ve düşük maliyetli çalma listesi içeriklerini normalleştirdiği bir geleceğin imajını sunduğu ve bu süreçte dinleyici ile sanatçı arasındaki ilişkinin tamamen kopabileceği” ifade ediliyor.

Bu tür suçlamalar şirket için bir ilk değil. Spotify, 2017 yılında da en popüler çalma listelerini sahte sanatçıların müzikleriyle doldurduğuna dair benzer iddiaları “kesinlikle gerçek dışı” olarak nitelendirerek reddetmişti.

Liz Pelly tarafından kaleme alınan raporu buradan inceleyebilirsiniz.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...