Vevo Strateji Yöneticisinden İyi Bir Müzik Videosu İçin İpuçları
İyi bir müzik videosunda olması gerekenler burada
''Growth Hacking'' ne kadar Silikon Vadisi ve startup dünyasına ait bir terim olsa da Vevo stratejisti Greg Duffy bu terimin müzik endüstrisi için de önemli olduğuna inanıyor. Başlangıçta çok hızlı bir şekilde büyük bir kitle oluşturmaya çalışan start-up'lar tarafından kullanılan bu terim, Duffy'e göre müzik videolarında kullanılması gereken önemli stratejilerden biri.
Geçtiğimiz günlerde Sandbox Zirvesi'nde bu konu üzerine bir panel veren Vevo stratejistinden müzik videolarında nasıl ''growth hacking'' yapılır üzerine kısa kısa ipuçlarına beraber göz atalım:
Youtube algoritması sayesinde Vevo'nun trafiğinin yüzde 74'ü diğer Vevo parçalarından geliyor. En önemli trafik kaynağı ise tekli şarkılar yerine insanların tercih ettiği çalma listeleri.
“Harcanan zamana ve ''izleyiciyi elde tutmaya'' odaklanırsanı, o zaman algoritmik destek almanız şart” diyor Duffy. İzleyicilerin sıkılmamasını ve videoyu ileri sarmamaları YouTube algoritmaları için önemli bir etken. Bu yüzden neyin izlendiğini bilmek çok önemli bir hal alıyor.
Duffy, YouTube’da 2019’da daha önce hiç olmadığı kadar “büyük bir hit” elde etmenin artık çok daha zor olduğunu sözlerine ekliyor. Vevo’nun analizine göre, 2017’de YouTube’un global listelerinde bir şarkının ortalama 22-24 hafta kalırken 2019'da sekiz ya da dokuz hafta kalabiliyor.
“Platformda daha sık içerikle daha fazla içerik ortaya koyan yaratıcılar, listelerde daha sık yüzeye çıkabiliyorlar". Her gün içerik yaratan YouTube fenomenleri ile rekabet etmek bu yüzden çok zor. Duffy'nin önerisi ise albümünüzdeki her şarkı için bir klip çekmeseniz de video içerik yaratarak sık aralıklarla paylaşmak. Örnekler arasında ''ses klibi, lyric video vb.'' gibi farklı içerik yöntemleri var.
Duffy bunu bir de örnek ile açıklıyor. Gösterdiği videonun izleyiciyi elde tutma grafiğini incelendiğinde sanatçının konuştuğu iki dakikalık kısımda bir çok izleyicinin videoyu kapattığını gösteriyor. Diğer çeyrek yüzde ise asıl şarkıya gelebilmek için videoyu ileriye sarıyor. Bu da, videonun YouTube’un algoritmik oynatma listelerine girmesine yardımcı olmuyor.
“Bu, sanatçıların sanatlarını ifade ederken asıl sanatlarını izleyiciye ulaştırması önünde düşünmeleri gereken bir sorun.Bu yüzden iki video ayrılarak çalma listesi şeklinde eklenirse daha efektif olacaktır. Hem iki video üzerinden farklı izleyici kitlesi çekebilmeniz de böylece mümkün olacaktır''.
Tezini istatistik ile de destekliyor Duffy. Başında konuşma olmayan video çalma listelerinin de yardımıyla 1.5 milyar görüntülenme alırken, konuşmalı video ise 750 milyon görüntülenme alıyor.
Duffy’nin konuşması, özellikle Vevo’nun son zamanlarda sanatçılarla ve plak şirketleriyle video art cover'lar üzerinde ayrıntılı bir çalışma yapıldığının önemiyle devam ediyor. “Yüksek kontrast, yüksek parlaklık, sanatçının kendisini öne çıkaran videolar yaratırsanız ancak YouTube fenomenleri ile yarışma şansınız olabilir. Unutmayın sadece diğer müzik klipleri ile yarışmıyorsunuz, burada yarıştığınız insanların kısıtlı zamanı ve ilgisi''.
Vevo'nun bu konuda yaklaşık 4.000 kataloğun video art cover'ları üzerinde çalıştığı da diğer ipuçları arasında. Optimize edilen videoların optimize olmayanlara oranla yüzde 10 daha fazla izlendiği istatistiklerde dikkat çeken bir diğer ayrıntı.
Panelde bazı sanatçıların algoritmalara teslim olmak için yaratıcılıklarından vazgeçmelerini eleştirenlerin olduğuna da dikkat çekiliyor. Ama Duffy bu konuda sanatçıların trend'leri takip etmezlerse zarar göreceklerinden emin.