Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Yapay zeka teknolojisi kullanılan müzik eserleri Grammy adayı olabilecek

Recording Academy CEO’su, bu konuda bir yönerge değişikliği yaptıklarını belirtti

  • MIXMAG TURKEY | FOTOĞRAF: REUTERS
  • 9 Temmuz 2023
Yapay zeka teknolojisi kullanılan müzik eserleri Grammy adayı olabilecek

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulan müzik eserleri, son yapılan yönerge değişiklikleri uyarınca artık Grammy Ödülleri'nde aday olarak kabul ediliyor.

Grammy Ödülleri’nin düzenleyici kurulu olan Recording Academy, sürekli gelişen müzik endüstrisini daha iyi yansıtabilmek amacıyla bir dizi değişiklik duyurdu. Müzik yapımında yapay zeka kullanımına ilişkin protokollerde, yapay zeka destekli sanatın artan popülaritesini göz önünde bulunduracak şekilde düzenlemeye gidildi.

Yönergeye eklenen ilgili maddede, müzik eserlerinde yapay zeka kullanımındaki katkının belirsiz tanımı nedeniyle “sadece insanların” aday gösterilebileceği ve ayrıca, “insan yazarlığını içermeyen bir çalışmanın hiçbir kategori için uygun olmayacağı” belirtildi.

Recording Academy CEO'su Harvey Mason Jr., 4 Temmuz’da Associated Press'te yayımlanan röportajında yönerge değişikliklerine daha fazla netlik kazandırdı. “Yapay zeka, ya da yapay zeka ile oluşturulan öğeleri içeren müzikler, kesinlikle başvuru ve Grammy adaylığı için uygundur” derken, “Ama yapay zeka kısmına bir Grammy ya da Grammy adaylığı verilmeyecek” şeklinde konuşarak şöyle devam etti:

“İnsan olgusu, müzik eserlerinde anlamlı bir şekilde kendini hissettirdiği sürece, yapay zeka öğeleri içeren eserler de adaylık ya da ödül için her zaman dikkate alınacaklardır. Teknolojinin, insan yaratıcılığının yerine geçmesini istemiyoruz. Teknolojinin, insan yaratıcılığını yukarıya taşıdığını, süslediğini ve geliştirdiğini görmek istiyoruz. Bu yüzden, ödül döngüsünde bu konuda bu kararı almış bulunmaktayız.”

Mason Jr., yapay zeka veya ses modelleme programının müzik eserindeki ana vokal ile öne çıktığı durumlarda, bu eserin şarkı yazarlığı kategorisinde aday olabileceğini, ancak bir performans kategorisinde olamayacağını, çünkü “performansın insan yaratımı olarak değerlendirilemeyeceğini” sözlerine ekledi.

Recording Academy, David Guetta'nın, Eminem'in vokallerini yapay zeka yazılımı ile klonlayarak hazırladığı parçası gibi AI teknolojisi ile yaratılan şarkıların artan popülaritesini göz önüne alarak ödül yönergesinde değişiklik yapmayı bir süredir gündemine almayı planlıyordu.

Yapay zeka elementleri içeren parçaların önümüzdeki yıl Grammy adayları arasında yer alıp almayacağı henüz belirsiz, ancak akademi CEO’su verdiği röportajda, bu yılki aday eserlerin birçoğunda yapay zeka öğelerinin kullanılacağını tahmin ettiğini söylüyor.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...