Yeni araştırma: ‘Müzik sektörü çalışanları gelirlerinin dörtte birini 2028'e kadar yapay zekâya kaptıracak’
Müzik üzerinde yapay zekânın etkilerini inceleyen “ilk küresel araştırma”, yapay zekâ hizmetlerinden elde edilen gelirlerin önümüzdeki dört yıl içinde hızla artacağını ortaya koyuyor
Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
Müzik sektöründeki çalışanların gelirlerinin 2028 yılına kadar yapay zekâ nedeniyle dörtte bir oranında azalması bekleniyor. Bu veri, müzik ve görsel-işitsel sektörler üzerindeki yapay zekânın etkilerini inceleyen dünya çapındaki ilk araştırma sonucunda ortaya çıktı.
Araştırmaya göre, sektör çalışanlarının gelirleri önümüzdeki dört yıl içinde yapay zekâ nedeniyle ciddi bir düşüş yaşayacak ve müzik yaratıcılarının gelirleri %24 oranında azalacak.
Aynı şekilde, görsel-işitsel sektörde çalışanların gelirlerinin %21 oranında daralacağı öngörülüyor. Öte yandan, müzik ve görsel-işitsel alanlarda yapay zekâ hizmetlerinden elde edilen gelirlerin 2028 yılına kadar 3.6 milyar eurodan 76 milyar euroya yükselmesi bekleniyor.
Bu durum, müzik sektöründe 10 milyar euro ve görsel-işitsel sektörde 12 milyar euro olmak üzere toplam 22 milyar euroluk bir kayba karşılık geliyor. Buna karşın, yapay zekâ pazarının büyüyecek olması öngörülüyor.
Müzik sektöründe yapay zekânın etkileri üzerine yapılan bu araştırma, Uluslararası Besteci ve Söz Yazarları Konfederasyonu (CISAC) tarafından yürütüldü ve dünya genelinde 5 milyondan fazla müzik ve görsel-işitsel içerik üreticisini temsil ediyor.
Küresel çapta müzik ve görsel-işitsel üreticiler üzerindeki yapay zekâ kaynaklı ekonomik etkileri tahmin etmeyi amaçlayan çalışma, "niteliksel ve niceliksel" araştırma yöntemlerini bir araya getiriyor.
CISAC Başkanı Björn Ulvaeus, “Şarkı yazarlarından film yönetmenlerine, senaristlerden film müzikleri bestecilerine kadar her tür yaratıcı için yapay zekâ, yeni ve heyecan verici fırsatlar sunma potansiyeline sahip” derken, "Ama kabul etmeliyiz ki, eğer doğru şekilde düzenlenmezse yapay zekâ, yaratıcı insanlara, onların kariyerlerine ve geçim kaynaklarına büyük zarar verebilir" ifadeleriyle risk faktörüne değiniyor.
Araştırmanın tamamını buradan okuyabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Apple Music Replay 2024 ile yılın en çok dinlenen şarkılarını inceleyin
Spektrogram sanatı: Görselleri parçalarında saklı sanatçıların kısa tarihi
Yeni ses sistemi emülatörü parçalarınızın kulüpte nasıl duyulacağını gösteriyor
Diktatorial Suite: Yapay zeka destekli yeni nesil online mastering aracı