Evladiyelik albümler: DJ Shadow – Endtroducing...
Plak bağımlısı bir gencin şaheseri, tamamen sampling üzerinden bir yola çıkış hikayesi...
E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
Bazen düşünüyorum, müzik olmasaydı hayatımda ne olurdu şeklinde. Korkutucu senaryolar beliriyor kafamda. Bazen de ya bu başucu albümlerim hiç üretilmeseydi diye düşünüyorum. Bu alternatif senaryo bile beni kaoslara sürüklemeye yetiyordu. Bu başucu albümlerimin üzerinden geçerken fark ettim, "Entroducing…" albümüyle tanışmamdan beri hiç sıkılmadan dinlemişim. Albümden en az 5 parça, çalma listelerimin olmazsa olmazlarındanmış. Hatta canlı performans kayıtları bile benim için çok özel bir yerdeymiş.
Gerçek adı Josh Davis olan DJ Shadow adlı gencin hikayesi, Davis’in Kaliforniya Üniversitesi'ne kaydolması ve gazetecilik eğitimi almaya başlamasıyla beraber su yüzüne çıktı. Üniversitenin radyosu olan KDVS’le yolları kesişmesiyle beraber kariyerinin temeli atıldı. Radyo yayınları yaparak hem kendini hem de müzikal perspektifini geliştiren DJ Shadow, o dönemlerde plak tutkusuna kapıldı. Her türlü plak kaydını dinleyip, tanıyıp ve plakları okumaya başladı. Sampling tekniğini deneme-yanılma yoluyla kullanarak yepyeni demolar yapmaya başlayan sanatçı, ardından bu kayıtları programlarında çalmaya başladı. Daha sonraları UNKLE’da beraber harikalar yaratacağı ve "Psyence Fiction" adlı şaheseri yapacakları James Lavelle adlı Britanyalı tıfıl gencin Mo’ Wax adlı plak şirketine katılmasıyla beraber çalışmalarını hızlandırmaya başladı.
"Entroducing…" albümünün yapım süreci iki yıl sürer. Eylül 1996’da Mo’ Wax etiketiyle yayımlanır. Tüm albüm baştan sona sampling tekniğinin ve AKAI MPC’nin baş rolünde olduğu kes, parçala, birleştir şeklinde yaratılmış. Soul, funk, progressive rock, electronica, ambient, jungle, pop ve krautrock gibi çok zengin bir müzikal yelpazeden cımbızla çekilmiş en güzel kısımları birleştirerek enstrümantal hip-hop temeline oturtarak bir şaheser yaratmış. Senelerce plaklarla inorganik aşkının meyvesi olarak bu albüm doğmuş. Tüm bunların yanında albümün müthiş atmosferini de unutmamak gerekir. Özellikle aralarda kalmış duygulara, ruh hallerine çok özel bir yoldan hitap eden yapısı mevcut. "Midnight in a Perfect World", "Stem", "Changeling (Transmission)", "Building Steam with a Grain of Salt", "Mutual Slump", "What Does Your Soul Look Like part 4" parçalarının, albümün en öne çıkan muhteşemlikleri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Belki de bir milat gibidir bu albümün çıkışı. Tüm müzik eleştirmenlerini şoka uğratmış ve Amerikan müzik piyasasında var olan kalıplaşmışlıkları kırarak bir nevi anarşizm yaratacak kadar epey gürültü koparmıştır. Bugün hala tüm zamanların en iyi albümlerinden biri olarak anılması tüm bunları kanıtlar niteliktedir. Evet, DJ Shadow hiçbir zaman bu albümün üstüne çıkacak bir çalışma yapamadı ve muhtemelen yapamayacak. Ancak vizyonu, yaratıcılığı ve farklılığı kusursuz biçimde harmanlayarak kült bir çalışmaya imza attığı kesin. Binlerce kilometre ötede varlığından dahi haberdar olmadığı bana bile bu satırları oluştururken ilham vermesi başlı başına büyük övgüyü hak ediyor.
DJ Shadow'un 1996 yapımı "Endtroducing..." albümünü aşağıda dinleyebilirsiniz.
İçerik yazarı Mustafa Tokgöz'ü takip edin.