Technoise Radio: ‘Ankara, gri paltosuna rağmen eğlenmeyi seven bir şehir’
Technoise Radio yeni yayın dönemine girmenin heyecanını yaşıyor
Yarı ve tam zamanlı rollerde yaratıcılığınızı işinize yansıtabileceğiniz harika bir ekibe katılmak istiyorsanız bu sayfayı ziyaret edin!
Ankara'nın ilk ve tek elektronik müzik radyosu Technoise Radio, 18 Şubat Perşembe itibarıyla dördüncü yayın dönemine girmiş bulunuyor. Tamamen gönüllülük esasına göre bir araya gelen onlarca tutkulu gencin sinerjisiyle yoluna devam eden, başkent Ankara'nın elektronik müzik ekosisteminin ve bu kültür etrafında oluşan çeşitliliğinin sesi olmayı hedefleyen Technoise Radio'nun kurucuları Kiper ve Fırat Deniz'le sohbet etme fırsatı yakaladık. Kuruluş hikâyeleri, neler yaptıkları, vizyon ve misyonları, ekip yapıları, pandemiden nasıl etkilendikleri ve gelecekteki projeleri, sohbetimizin ana gündem maddeleri.
Technoise Radio’nun nasıl bir kuruluş hikâyesi var?
Technoise’u aslında Ankaralılar ilk olarak 2018’de tanıdı. Ankara’da lokal bir karasal istasyonda ‘Technoise’ isimli bir radyo programı olarak her Cuma ve Cumartesi, akşam 9’dan sabah 4’e kadar o frekansta röportajlar ve elektronik müzik yayını yaptık. Hikâyenin başlangıcı radyo programcılığı ve diksiyon eğitimi alan Kiper ile prodüktör olan Fırat Deniz’in iki DJ olarak birbirlerine dert yanmaları sonucu ‘e bir şeyler yapalım o zaman’ demesine dayanıyor. 9’da mikrofon başına geçip Ankara’nın önde gelen DJ/prodüktörleriyle gerçekleştirdiğimiz 2 saatlik sohbet kıvamındaki röportajlar, kısa sürede Technoise programını Ankara’nın hafta sonu alışkanlıkları arasına soktu. Ardından Ankara’da hiçbir radyoda olmayan elektronik müzik yayınıyla devam eden programımız tüm gece başkent dinleyicisine günün ilk ışıklarına dek eşlik etti. ‘Ankara’nın ilk ve tek elektronik müzik radyosu’ sloganımız da işte buradan geliyor.
Sonrasında ise yayın yaptığımız istasyondan ayrılıp marka tescilini aldığımız ‘Technoise’ ismi ile internet üzerinden kendi özerk yayın hayatımıza başladık, bu aldığımız en doğru kararlardan biri oldu. İlk istasyonumuzda bizi rahatsız eden ne varsa kendi radyomuzda yapmamaya söz verdik ve her zaman ilk önceliğimiz sanatçılara ifade açışından kendilerini özgür hissettikleri bir platform sunmak oldu. Bugün Technoise artık Technoise Radio olarak bambaşka bir kimlik kazanmış durumda.
Başkent Ankara’nın ilk ve tek elektronik müzik radyosu olarak vizyonunuzu ve misyonunuzu nasıl tarif edersiniz?
İlk olarak bu kimliğimizin ve bundan kaynaklı altında olduğumuz sorumluluğun farkındayız. Kaliteli müzikal içeriği ve elektronik müzik kültürünü sanatsal bir görsel deneyim ile sunarak, önce Türkiye’de ardından dünyada elektronik müzik dinleyicilerinin ve sanatçılarının buluştuğu ortak bir platform haline gelmeyi hedefliyoruz diyerek hem vizyonumuzu hem misyonumuzu size aktarmış olalım.
Bu sebeple, tüm çalışmalarımızı başta Türkiye ardından dünyaya ulaştırmak üzere Ankara’dan ilham ve güç alarak temellendiriyoruz. Başkenti temsil ettiğimiz bu sektörde ürünlerimizi uluslararası arenada da yer edinebilecek nitelikte hazırlayıp dinleyicilerimizle buluşturuyoruz. Nitekim Technoise Radio, başta Birleşik Devletler ve Almanya olmak üzere 70’ten fazla ülkede dinlenmekte.
Ekibinizde şu an kaç kişi bulunuyor?
Bu güzel soru için öncelikle teşekkür ederiz. Çünkü biz de röportajımızı ekibimizden bahsetmeden tamamlamak istemezdik. Technoise Radio çok uzun süredir Kiper ve Fırat Deniz’den öte bir oluşum. Bünyesinde görsel tasarım, animasyon-video tasarım, marka, halkla ilişkiler, sosyal medya ve web & app geliştirme birimleri bulunan kocaman bir aile… Her günün önceki günümüzden daha iyi olması için çaba gösteren, gönüllülük ilkesiyle çalışan tam 46 kişiyiz. Yeni sezonumuzun açılışıyla birlikte, aramıza yeni katılan stajyerlerimiz de ailenin bir parçası olmak adına önümüzdeki hafta eğitimlerine başlayacaklar.
Türkiye’nin ikinci büyük kenti Ankara aynı zamanda üniversite gençliğiyle de bir öğrenci şehri hüviyetine sahip. Dans müziğine ilginin yükselişiyle ilgili Ankara’daki gözlemleriniz ne yönde?
Aslına bakarsanız Ankara, röportajlarımızda konuk ettiğimiz birçok tecrübeli sanatçılarımızın da bahsettiği gibi vaktinde gündüz partileriyle ve kalabalık etkinlikleriyle ün kazanmış, gri paltosuna rağmen eğlenmeyi seven bir şehir. Elektronik müzik kültürü sokaktaki yakın dirsek temasından dolayı sizin de bahsettiğiniz üniversite gençliği arasında ortak bir payda olarak kendini gösteriyor. Ünlü Ankara ayazının olmadığı günlerde sadece mekanlarda değil, sokaklarda da elektronik müzik eşliğinde vakit geçiren kalabalıklara rastlayabilirsiniz. Tabii ki sokaktaki bu yoğun ilgi ve sevginin kulüplerdeki yansımasını da net bir şekilde görüyoruz. Kulüpler de aynı şekilde bu ilgiye, önemli sanatçıları kitleyle buluşturarak karşılık veriyorlar. Özel olarak radyomuzun da ana destekçisi Kite Ankara’nın, Ankara’daki elektronik müziğin yükselişine etkisinden bahsetmeden de geçemeyiz. Her yaz gerçekleşen Sonance Festival’de konuk edilen dünyaca ünlü isimler ve tüm sezon boyunca gerçekleştirdiği birçok etkinlikle elektronik müziğin yükselişine katkı sağlıyor.
Kentin bu anlamda potansiyelini ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Mekanlar sanatçıları, dinleyiciler de mekanları desteklediği sürece Ankara’nın geleceği çok parlak. Bizim Ankara’ya güvenimiz tam! Bu doğrultuda daha da büyük projelerin can bulması adına şehirlerarası iş birliklerinin kritik olduğuna inanıyoruz. Bu fikre o kadar inanıyoruz ki, kendi radyomuzda dahi her sezon farklı şehirlerden oluşumların radyo şovları olmasına özen gösteriyor ve biz de bu doğrultuda gerekli iletişimleri sağlıyoruz.
Ancak; sanatçılara sahip olduğu bir ürünmüş gibi yaklaşan ve sanatçının, kendisi dışındaki platformlarda dinleyiciyle buluşmasını sabote eden oluşumlara da ne yazık ki hâlâ yer yer rastlıyoruz. Bu tutum da şehirler arası iletişime ve doğal olarak da ortak çalışmalara zarar verip kısır bir döngü yaratıyor.
Pandemi son zamanlardaki planlarınızı nasıl etkiledi? Ertelenen veya iptal olan projeleriniz oldu mu?
Ekip olarak pandemiden kaynaklanan içinde bulunduğumuz sakinlik durumunu kendi lehimize çevirip, çeşitli çalışmalarımıza daha fazla zaman ayırarak belki normal koşullarda bu kadar hızlı sonuçlandıramayacağımız işleri sonuçlandırdık. Ama pandemi, tabii ki tüm sanat camiasına olduğu gibi bizi de birçok planımızı gerçekleştirmekten alıkoydu. Başta Technoise Radio’nun kimliğini oluşturan Studio Talks röportajlarımızı iptal etmek zorunda kaldık. Stüdyoda gerçekleştirdiğimiz röportajların kalitesini düşürmemek adına da internet üzerinden yapma işine hiçbir zaman sıcak bakamadık. Hayat normale dönünce yeni stüdyomuzda konuklarımızı tekrar misafir etmek istiyoruz. Gerçekten tadına doyum olmayan sohbetler gerçekleşiyordu. Diğer yandan Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleşecek bir etkinlik serisi dahilinde Technoise ekibi olarak kalabalık bir şekilde Ankara’dan başlayan uzun bir turneye çıkma planımız vardı.
Etkinlikler tekrar başladığı gibi turneyi gerçekleştirmeyi dört gözle bekliyoruz. Kite Ankara’da başlaması planlanan serinin Eskişehir’de Wearedreamers, Antalya’da PLUR Events, Kuşadası’nda Warehouse Event ekipleriyle ortak, İstanbul ve Mersin’de şu an için kendi bünyemizde gerçekleştirilmesini planladık.
Dördüncü yayın döneminize girmiş bulunuyorsunuz. Technoise Radio takipçilerini bu yeni sezonda ne gibi yenilikler bekliyor?
Yeni sezonumuzda biraz daha özümüze dönüyoruz diyebiliriz. Bizi biz yapan ve kimliğimizin oluşumunda temel bir yeri olan, bir radyoyu radyo yapan röportaj ve sohbet içerikli programlara yayınımızda daha fazla yer vermeye başlıyoruz. Sanatçıların sanatlarının arkasında yatan yaşamları anlatmanın, bu kültürü tanıtmak için her zaman iyi bir yol olduğuna inandık. Bu sene Technoise Radio dinleyicilerini, dinlerken keyiflendirecek iki yeni program bekliyor. Bunlardan bir tanesi Türkiye yer altı elektronik müziğine yeni bir soluk kazandıran LOUD Underground Showcase’de Ongun Tütüncü ve Anıl Bütün sunumuyla sohbetler, bir diğeri ise her zaman tarzı ve yaptıklarıyla farkını belli eden Ankaralı fenomen Heavie’nin sunacağı program Heavie & Friends olacak. Elektronik müzik yayınlarına ayrı bir boyut katacak bir diğer program KITE Showcase ise her Cuma 23.00’ten sonra dinleyicileriyle buluşacak.
Technoise Radio olarak Türkiye’de eşi benzeri olmayan çalışmalar gerçekleştirmeye ve orijinal olmaya çalışıyoruz. Bu isteğimiz doğrultusundaki çalışmalarımızdan biri ilk sezonumuzdan beri yayında olan Fresh Talent programımız. Fresh Talent, 4. sezonda da müziğini kitlelere ulaştırmak isteyen sanatçılara bir platform olup yeni yetenekleri kabul etmeye devam edecek. Yayın tarihinde bir ilk olan bu sezonki yeni projemiz ise Local Energy. Sadece yerli prodüktörlerimizin parçalarının yer alacağı Local Energy programımız her Cumartesi 21.00 ve 23.00 arası sizleri yayında karşılıyor olacak. YouTube kanalımızda startını verdiğimiz proje, radyo akışında da Türkiye’nin dört bir yanından prodüktörlerin dinleyicisiyle buluşmasına destek olmayı hedefliyor.
Ve tabii ki, şu an her sezon öncesi geleneksel olarak gerçekleştirdiğimiz Sezon Açılış Festivaline odaklanmış durumdayız. Perşembe’den Pazar’a dek 4 gün boyunca festival tadında yayınlar gerçekleştirip yeni sezona zinde bir şekilde başlıyoruz.
Tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak adına web sitemizi de yeniledik, yeni sezonumuz için oldukça heyecanlıyız!
Rave Ankara oluşumunun medya sponsoru olduğunuz yayın projesi CAPITAL, şehrin önemli noktalarını dans müziğiyle bütünleştirdiği konseptiyle ilgi görüyor. Proje aynı zamanda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğini almış durumda. İçinde yer aldığınız bu projenin resmi düzeyde desteklenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu bizim adımıza oldukça gurur verici bir durum. CAPITAL, özellikle pandemi döneminde Ankara’nın ve elektronik müzik camiasının ihtiyaç duyduğu bir girişim oldu. Rave Ankara ekibi, Technoise Radio olarak destek vermekten çok mutlu olduğumuz bir ekip. Güzel bir proje tasarladıktan sonra sürekliliğini sağlamak asıl başarıyı getiriyor. Rave Ankara bu süreçte partnerleriyle sıkı ve başarılı bir iş birliği gerçekleştirip süreci en verimli şekilde yürüttü. Projenin kapsamına ve gerektirdiği sıkı çalışmaya birincil elden tanıklık ediyoruz. Bu emeğin güzel sonuçlar doğurduğunu görmek hepimiz için bir hayli motive edici. Elektronik müzik kültürü yansıtan bu projenin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından da resmi bir destek görmesi bizi gelecek adına umutlandırıyor.
#Turkuaz çalma listemizi Spotify'da takip edin.