Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Arktik adasında müzik için ‘kıyamet günü arşivi’ inşa ediliyor

Yerin 304 metre altında inşa edilen yapı nükleer patlamalardan etkilenmeyecek

  • MIXMAG TURKEY
  • 10 Temmuz 2021
Arktik adasında müzik için ‘kıyamet günü arşivi’ inşa ediliyor

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Kuzey Kutbu ve Norveç arasında yer alan bir Arktik adada kaydedilmiş müzik eserlerini güvenli şekilde muhafaza etmek amacıyla “kıyamet günü arşivi” inşa ediliyor.

Norveç merkezli şirket Elire Management Group’un girişimleriyle hayata geçmeye hazırlanan arşivde Beatles kayıtlarından Avustralya yerli müziklerinde kadar şimdiden felaketlerden korunacak eserler arasına alındı. Yerin 304 metre altında inşa edilen yapı, doğal ve insan eliyle meydana gelmesi muhtemel tüm afetlere karşı dayanıklı şekilde projelendirildi. Müzik arşivinin nükleer patlamalardan dahi etkilenmeyecek ölçüde korunaklı bir yapı olacağı bildirildi.

Müzik eserlerinin kayıtları, dayanıklı optik filmler üzerinde ikili kodlama ve yüksek yoğunluklu QR kodlama gibi yöntemlerle saklanacak. İşin bu en önemli parçası olan veri saklama ile ilgili süreç, yine Norveç merkezli Piql şirketindeki arşivleme uzmanlarınca yürütülecek.

Küresel Müzik Arşivi (Global Music Vault) olarak isimlendirilen merkezin direktörü Luke Jenkinson, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Sadece belli bir dönemi ve belli müzik türlerini korumak gibi bir amacımız yok” diyerek felaketlerden korunacak müzik kayıtlarıyla ilgili herhangi bir sınırlama olmayacağını teyit etti. Saklanması istenen müziklerle ilgili ülkelerden ve müziğiyle öne çıkan kültüren bölgelerden öneriler kabul edilecek ve sonrasında yapılacak halk oylamasıyla arşivlenip arşivlenmeyeceğine karar verilecek.

Arşivin 2022 başlarında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Yerel müziklerin arşivleme için önceliklendirileceği yapı, pop ve diğer müzik türlerine ilerleyen dönemde odaklanacak.

Küresel Müzik Arşivi’nin yapıldığı Svalbard bölgesi soğuk ve kuru iklimiyle biliniyor. Askeri anlaşmazlıklardan da uzak bir alan olan bölgede daha önce tarihi ve kültürel eserlerin saklandığı Dünya Arktik Arşivi ve gezegenin tohum çeşitliliğini korumak amacıyla oluşturulan Küresel Tohum Deposu inşa edilmişti.

Küresel Müzik Arşivi ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...