Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Aşı pasaportu önerisi Avrupa’nın ilgi odağında

Havacılık sektörünün büyük ölçüde desteklediği fikir, canlı müzik etkinliklerinin geri dönüşü için de anahtar görevi görebilir

  • MIXMAG TURKEY
  • 19 Ocak 2021
Aşı pasaportu önerisi Avrupa’nın ilgi odağında

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Son günlerin gündem konularından biri olan aşı pasaportu önerisi, uluslararası seyahatlerin yeniden başlaması amacıyla üzerinde durulan bir konu olsa da müzik sektörünün de yararına olacak gelişmeleri beraberinde getirebilir.

Etkinlik organizatörlerinin ve mekanların müzikseverlerden isteyeceği aşı durumlarını gösterir belge niteliği görebilecek olan aşı pasaportu, havacılık sektörünün yanı sıra canlı müzik endüstrisinin de ilgi odağında.

İngiltere’de sınırlı olarak pilot uygulama şeklinde hayata geçen aşı pasaportu uygulaması, Danimarka, Polonya, İsviçre ve Yunanistan’da yoğun olarak destek görüyor.

Polonya, vatandaşlarının resmi portallardan indirebileceği özel QR kod dökümantasyonlarını aşı pasaportu olarak kullanmaya hazırlanırken, Danimarka Sağlık Bakanlığı yine elektronik formatta düzenlenecek belgeleri önümüzdeki haftalarda resmileştireceğini açıkladı. Danimarkalı yetkililerin attığı adım, ülkedeki canlı müzik sektörünün gelişmesi için çalışan sivil toplum kuruluşu Dansk Live’dan da destek görüyor. Keza Dansk Live ekibinden Esben Marcher, ülkedeki yayın kuruluşu DR’a yaptığı açıklamada “Aşı pasaportunu pek çok festivalin kullanabileceğini düşünüyorum. Böylece müzik etkinliklerinin virüsteki yayılmanın bir unsuru olma ihtimali ortadan kalkacaktır” dedi.

İsviçre’deki hazılıklar da müzik sektöründeki temsilcilerin desteğini almış durumda. İsviçre Müzik Organizatörleri Birliği başkanı Stefan Breitenmoser, France TV’ye yaptığı açıklamada uygulama henüz resimi olarak netleşmese de birlik olarak bu yönde atılacak bir adımı destekleyeceklerini belirtti.

Yunanistan hükümetiyse geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’e mektup yazarak aşı pasaportu uygulamasının Avrupa Birliği çapında yaygınlaştırılmasını talep etti. Öte yandan kimi uzmanlar, projenin başarı şansını düşük görüyor. Ayrıca Fransa gibi aşı konusunda tereddüt taşıyan bazı ülkeler konuya şüpheyle yaklaşarak bu yönde bir adım atmama kararı aldı. Avrupa Komisyonu'nun da bu noktada aşı pasaportuna pek sıcak bakmadığını not düşmekte yarar var. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, aşı olmak istemeyen ya da henüz aşıya ulaşamayan kişilerin haklarının kısıtlanmaması gerektiğini vurguladı.

Son günlerin tartışma konularından aşı pasaportu üzerine projeksiyonlar geliştirilirken, Avrupa Birliği ve Erasmus Plus programının desteklediği Safe projesi kapsamında 21, 22 ve 29 Ocak’ta Türkiye saatiyle 11:30 - 14:30 arasında herkesin katılımına açık bir hackathon düzenlenecek. Etkinliklerin geri dönmesiyle ilgili önerilerin tartışılacağı fikir geliştirme kampını takip etmek için buradan başvuru yapabilir, daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...