Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Restart-19 simülasyonu sonucu: ‘Pandemide etkinlik yapılabilir’

Koronavirüsün kapalı alan etkinliklerinde nasıl yayılım gösterdiğini test etmeyi amaçlayan simülasyonun sonuçları açıklandı

  • MIXMAG TURKEY
  • 4 Kasım 2020
Restart-19 simülasyonu sonucu: ‘Pandemide etkinlik yapılabilir’

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Koronavirüsün kapalı alan etkinliklerdeki serüvenini araştırmak amacıyla 1.200'den fazla gönüllünün katılımıyla Almanya’nın Leipzig kentindeki Quarterback Immobilien Arena’da 22 Ağustos’ta gerçekleştirilen simülasyon konserde elde edilen sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.

Şarkıcı Tim Bendzko’nun sahne aldığı simülasyon konserde bir mühendislik şirketinin katkıları ile ortamdaki hava akışının simülasyonları çıkarıldı ve her bir katılımcının filyasyon takibini yapan görevli, gönüllü katılımcılardan konser boyunca veri topladı.

Deneyde ortaya çıkan temel bulgulara göre katılımcılar arasında toplamda birkaç dakikaya denk gelen temas sayısı beklenenden az gerçekleşti ve hijyen/mesafe tedbirleriyle mümkün olduğunca sınırlandı. Temasın daha çok girişte ve katılımcıların konseri takip etmeye verdikleri kısa aralarda gerçekleştiği tespit edildi.

Bilim insanlarının elde ettiği sonuçlara göre yetersiz havalandırma yapılan alanlarda enfeksiyon kapma olasılığı artıyor ancak hijyen kurallarına uyulduğu takdirde virüsün yayılma eğilimi çok düşük seviyelere indirgenebiliyor.

Halle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Stefan Moritz öncülüğünde yürütülen bilimsel araştırma, Moritz’in deyimiyle başarılı şekilde gerçekleştirildi. Moritz, sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamasında, “Bulgular, konserde meydana gelen temasların tüm katılımcıları kapsamayacağına yönelik hipotezimizle örtüşüyor. Bu nedenle konser gibi çok sayıda insanın katıldığı etkinlikler, pandemi döneminde belirli tedbirler uygulanarak hayata geçirilebilir. İyi bir havalandırma teknolojisine sahip olmanın ne kadar hayati önemde olduğunu kavramış olduk. Enfeksiyon riskini azaltmada en büyük anahtar görevi havalandırmada. Simülasyonda birlikle çalıştığımız mühendislerle arenanın tümünü bilgisayar ortamında yeniden modelledik ve modelde konser alanını küçük küplere böldük. Sonrasında da hangi havalandırma senaryolarının havadaki ayresol partiküllerinin yayılımını nasıl etkilediğini ayrıca simüle ettik” şeklinde konuştu.

Araştırma ekibinde yer alan bir diğer bilim insanı olan Halle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Epidemiyoloji, Biyometri ve Enformatik Enstütüsü’nde görevli Prof. Rafael Mikolajczyk ise, “Konser alanındaki insanlar arasında salgının bir bütün olarak yayılımını araştırmak için detaylı bir epidemiyolojik simülasyon geliştirdik. Var olan planlamalardan da yararlanarak onları uygun şekilde testimize adapte ettik” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, bulgular ışığında yaptıkları değerlendirmede etkinlik mekanlarının düzenli hava değişimi sağlayacak yeterli havalandırma teknolojisine sahip olmasını ve havalandırmanın efektifliğini gösterecek uygun bir ölçümleme sisteminin mekanlarda kurulmasını öneriyor. Bilim insanları ayrıca, pandemi bu şekilde ilerlediği sürece mekan içinde zorunlu maske kullanımı dahil çeşitli hijyen tedbirlerinin uygulanmaya devam edilmesini özellikle tavsiye ediyor.

Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu bir diğer bulgu ise katılımcıların %90’ının maske zorunluluğu fikrine herhangi bir karşı çıkma eğilimi göstermemesi ve bu tip etkinlikleri tekrar tecrübe etmek için maske takma zorunluluğuna uymaya devam edeceklerini bildirmeleri oldu.

Sonuç raporunda yapılan bir başka öneri, mekanların büyüklükleri ve imkanlarına göre iç yapılarında yapacakları yeni düzenlemeleri kapsıyor. Buna göre mekanlara birden fazla giriş imkanı yaratılması, bekleme alanlarının mekanın dış tarafına kaydırılması ve uzun süreli toplanmaları engellemek amacıyla yemek yeme alanlarında belirli bir oturma düzeninin hayata geçirilmesi riskin en aza indirgenmesi için önem taşıyor olacak.

Almanya'nın Saksonya Anhalt eyaleti Ekonomi, Bilim ve Dijitalleşme Bakanı Armin Willingmann, gelişmeyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Koronavirüs pandemisi Almanya genelinde şiddetini artırmaya devam ediyor. Bu gerçekliği yaşarken Restart-19 projesinden elde edilen sonuçlar ayrı bir önem kazanıyor. Etkinlik endüstrisi bilgiyle ve uygulanabilir stratejilerle donatılmalı. Endüstrinin koronavirüse rağmen bilinçli bir şekilde konserler ve festivaller organize edebilmesinin önünün açılması gerekiyor. Yeni normale giden yol her ne kadar uzun olsa da Saksonya Anhalt ve Saksonya eyaletleri adına Halle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacıların yaptığı bu öncü çalışma gerçekten çok önemli” diye konuştu.

Restart-19 projesine yönelik ilk somut adımlar proje ekibinin Temmuz ayında Saksonya-Anhalt ve Saksonya eyaletlerinden yaklaşık 1 milyon euro tutarında finansman desteği almasıyla atılmıştı.

‘Dünyanın Ritmi: Berlin’ çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...