Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Avrupa’da kültür-sanat sektörü havacılıktan sonra pandemiden en çok yara alan endüstri oldu

Kültür-sanat sektörünün gelirlerinde koronavirüs nedeniyle yaşanan düşüş gittikçe büyüyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 26 Ocak 2021
Avrupa’da kültür-sanat sektörü havacılıktan sonra pandemiden en çok yara alan endüstri oldu

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Kültür-sanat sektörü, Avrupa’da havacılıktan sonra finansal anlamda pandemiden en çok yara alan ikinci endüstri oldu.

Müzik, görsel sanatlar, sinema, TV, yayımcılık ve performans sanatlarında gelirler, koronavirüs krizi başladıktan itibaren %31.2 düştü. Avrupa Eser Sahipleri Birlikleri Grubu (GESAC) tarafından paylaşılan rapora göre kültür-sanat sektörü, 2019’daki gelirleriyle kıyaslandığında %31.4 daralma yaşayan havacılık sektöründen sonra en fazla gelir kaybına uğrayan ikinci endüstri oldu.

Müzik endüstrisi gelirleri %76 düşerken, genel olarak performans sanatları %90 gelir kaybetti. Dijital müzik dinlemelerinden elde edilen gelirler %8 artış gösterirken, kaset, CD ve plak gibi fiziksel müzik satışlarının %35 azaldığı görüldü. Kültür-sanat kategorisinin içinde değerlendirilen video oyun sektörü ise %9’luk bir büyüme kaydetti.

Rapor, Avrupa Birliği’nin yürütme organı AB Komisyonu’na bugün Fransız besteci ve prodüktör Jean-Michel Jarre tarafından sunuldu. Jarre, sunulan rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında, “Kültür-sanat sektörü bugün Avrupa’da kendine çok sınırlı bir yaşam alanı buluyor ve müzik endüstrisi olarak bunu en kötü biçimde tecrübe ediyoruz. Sanatın toplum için taşıdığı değerin ne kadar önemli olduğunu çok zor bir şekilde öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.

Kültür-sanatın yeniden etkin konuma ulaşması için kamu ve özel finansman yardımlarının bir ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan araştırmanın koordinatörü Marc Lhermitte ise şu ifadeleri kullandı: “Karşı karşıya kaldığımız durum, binlerce mekanın kapanmasının bir sonucu. Kültür-sanat sektörü, krizle birlikte faaliyetlerine ara veren ilk çalışma alanı oldu, öyle görünüyor ki kısıtlama olmadan tekrar faaliyete geçecek en son endüstri olacak.”

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...