Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Avrupa’nın önde gelen pazarlarında kulüpler yok olmanın eşiğinde

Birleşik Krallık, Almanya ve Hollanda’da paylaşılan raporlara göre gece kulüplerinin geleceği öngörülemeyecek derecede karanlık

  • MIXMAG TURKEY
  • 3 Kasım 2020
Avrupa’nın önde gelen pazarlarında kulüpler yok olmanın eşiğinde

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Avrupa’nın önemli noktalarından gece hayatı endüstrisiyle ilgili olumsuz veriler içeren araştırmalar peşi sıra gelmeye devam ediyor.

Almanya’da koronavirüs krizi öncesi faaliyette olan disko ve gece kulüplerinin %94’ü kapıya kilit vurmanın eşiğine gelirken, önceki hafta Amsterdam Dance Event’e ev sahipliği yapan Hollanda’da bu yıl için sektörden beklenen 7.4 milyar euro’luk cironun neredeyse yarı oranında kayba uğrayacağı belirtiliyor.

Geride bıraktığımız hafta Birleşik Krallık’ta #SaveNightclubs adlı inisiyatifin ülke çapında 101 kulüp işletmecisiyle yaptığı ankette ise kulüplerin %58’inin bir ay içinde ticari faaliyetlerini sona erdirmek zorunda kalacağı ortaya çıktı. Yeni yıla kadar kulüplerin %81’inin kapanacağı ve dört aydan daha fazla dayanma gücü olan kulüplerin oranının yalnızca %10 olması, ankette dikkat çeken bir diğer önemli ayrıntı.

Ülkede eğlence sektörü üzerinde uygulanan akşam saat 10’da kapanma zorunluluğu, kapasite sınırlamaları ve Printworks, The Drumsheds, Exhibition, Egg London, Studio 338, Oval Space ve The Pickle Factory gibi birçok kulübün kültürel iyileştirme fonunun kapsamı dışında tutulması gibi olumsuz şartlar, Birleşik Krallık’taki vaziyeti her geçen gün daha da zorlaştırıyor.

Londra’daki Reign kulübünün kurucularından biri olan ve aynı zamanda #SaveNightclubs inisiyatifi içerisinde yer alan Asher Grant, yaşadıkları zorluklarla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Kültürel iyileştirme fonundan sadece çok küçük bir grup oluşum yararlandırıldı. Sektörün geride kalan büyük orandaki kesimi en hayati ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Hükümet acilen tedbir almalı; aksi takdirde ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan gece hayatı endüstrisi kalıcı biçimde yok olacak.”

Gece hayatı endüstrisi Birleşik Krallık’ta çoğu 25 yaşın altında yaklaşık 45.000 kişiye istihdam sağlıyor ve ülke ekonomisine yıllık bazda katkısı 3 milyar sterlin. Gece kulüpleri, ülkedeki iç turizmin de önemli bir bileşeni. Kısa süreli seyahatlerin %10’luk dilimini bar ziyaretleri, %9’luk diliminiyse kulüp etkinliklerine kapılan katılım teşkil ediyor.

Hollanda’da ise aralarında Buma, Amsterdam Dance Event ve Music Ally gibi oluşumlar ortaklaşa bir rapor yayımlayarak pandeminin Hollanda’da hissedilen etkilerine ışık tuttu. Rapora göre Hollanda’da 2018 yılında müzik sektörünün kaydedilmiş müzik yayımcılığı ve etkinlik performanslarından yarattığı 216.5 milyon euro’luk hacmin %73’ü elektronik müzikle ilişkili. Sensation, DGTL, Dekmantel ve Mysteryland gibi festival organizasyonlarının başarılı grafiği ve Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack, Ferry Corsten, Hardwell, Martin Garrix, Joris Voorn ve Chuckie gibi yıldız sanatçıların dünyanın birçok noktasındaki biletleri yok satan şovları bunda en büyük etken olmuştu.

Hollanda hükümetinin kültür-sanat sektörü için açıkladığı yardım fonundan “çok kısıtlı” bir oranın gece kulüplerine ve elektronik müzik organizasyonlarına aktarıldığı raporda kaydediliyor. Canlı müzik yapılan mekanların sınırlı kapasiteyle açılmasına izin verildiği ülkede gece kulüpleri altı ayı aşkın süredir kapalı ve Başbakan Mark Rutte’nin açıklamalarına göre koronavirüs aşısı bulunana kadar kapalı kalmaya devam edecek. Hollanda’da bu yıl için sektörden beklenen 7.4 milyar euro’luk cironun neredeyse yarı oranında kayba uğrayacağı öngörülüyor.

Restoran, bar ve diğer eğlence mekanlarının akşam 11’de faaliyetlerini durdurduğu Almanya’dan gelen haberler de iç açıcı değil. DEHOGA organizasyonunun yaptığı ankete göre ülkedeki disko ve gece kulüplerinin %94’ü kapıya kilit vurmanın eşiğine gelmiş durumda.

DEHOGA bünyesindeki Federal Diskotek ve Dans Şirketleri Birliği (BDT) başkanı Knut Walsleben, ülkedeki durum hakkında yaptığı açıklamada, “Almanya’da diskolar ve kulüpler için durum gittikçe kötüleşiyor. Devletin açıkladığı yardım paketi, şirketleri ayakta tutmak için yeterli değil. Kulüp işletmecilerinin ve sektördeki girişimcilerin nefes almaya takati kalmadı” dedi.

Alman hükümeti önceki hafta orta ölçekli işletmeler, serbest çalışan profesyoneller ve freelancer’lar için Eylül 2020 - Aralık 2020 dönemindeki operasyon giderlerinin %90’ını kapsayacak geri ödemesiz bir destek paketi açıklamıştı. BDT, paketi olumlu karşılasa da operasyon giderlerinin %100’ünün karşılanmasını, aylık 50 bin euro’luk üst başvuru sınırının artırılmasını, gece kulübü ve diskotek işletmecilerine ödenek ayrılmasını ve içki ve giriş ücretlerindeki katma değer vergisinin indirilmesini talep ediyor.

Kaynak: [IQ Mag]

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...