Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Daha az telif şartıyla Spotify’ın önerilen şarkılar algoritmasında öncelik kazanılabilecek

Yeni özellikle birlikte ‘promosyonel telif kesintisi’ karşılığında platformun öneri algoritmasında daha fazla görünürlük elde edilebilecek

  • MIXMAG TURKEY
  • 3 Kasım 2020
Daha az telif şartıyla Spotify’ın önerilen şarkılar algoritmasında öncelik kazanılabilecek

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Spotify, ‘promosyonel telif kesintisi’ karşılığında sanatçıları ve plak şirketlerini platformun öneri algoritmasında önceliklendirecek bir adım atıyor. Söz konusu özellikten yararlanmak isteyen sanatçıların ve plak şirketlerinin müzik çalışmaları, Spotify kullanıcıları bir şarkıyı dinlemeyi bitirdikten sonra otomatik çal fonksiyonuyla bir sonraki şarkıya geçişte öncelik kazanıyor olacak. Algoritmadaki yenilik, kullanıcılar kişiselleştirilmiş sanatçı veya şarkı radyosu dinlerken karşılarına çıkan yeni önerileri de kapsayacak.

Avantajdan yararlanmak isteyen sanatçıların ve plak şirketlerinin Spotify’dan alacağı telif gelirlerinde şarkıların bu algoritmada çalınma oranına göre belirli bir ‘promosyonel telif kesintisi’ yapılacak. Bu da genel anlamda sanatçıların ve plak şirketlerinin telif gelirlerinin bir kısmından feragat etmeleri anlamına gelecek.

İnternet sitesinde yaptığı açıklamada Spotify, özelliği kullanmak isteyen plak şirketlerinin ve sanatçıların parçalarının bu özellikle birlikte öne çıkarılmasını garanti etmediğini, kullanıcıların dinlemek istediği parçaları önerme noktasında dengeyi korumaya devam edeceğini açıkladı. Yani bu özelliği kullanmak mutlaka daha fazla dinlenme sayısı elde edileceğini garanti etmiyor.

Spotify’ın attığı yeni adımın telif uygulamalarıyla ilgili platforma yöneltilen eleştirilere yeni bir boyut katması olası. Bazı değerlendirmeler, yeni özelliğin dev plak şirketlerine ve yüksek kazanç elde eden sanatçılara üstünlük kazandırarak sektördeki daha küçük bileşenleri rekabette zora sokacağını öngörürken bir diğer görüşe göre ise Spotify’daki kitlenin büyüklüğü dikkate alındığında telif payındaki düşük kesintiler sanatçılar için daha fazla kişiye erişme noktasında mantıklı bir hareket olabilir.

Söz konusu kesintiler, sabit bir ücretten ziyade şarkılar algoritmada öne çıkarılırken çalınma sayısına göre hesaplanıyor olacak. Spotify ayrıca sanatçıların kariyerlerinde hangi noktada olduğuna bakılmaksızın özelliği kullanabileceğini belirtiyor.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...