Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Sónar Istanbul 2023 sanatçılarından Bicep’in son çalışması ‘Water’ı dinleyin

Bicep, Sónar Istanbul 2023’ün ikinci gün programında SonarClub sahnesinde olacak

  • MIXMAG TURKEY | FOTOĞRAF: SAM MULVEY
  • 14 Nisan 2023
Sónar Istanbul 2023 sanatçılarından Bicep’in son çalışması ‘Water’ı dinleyin

28, 29 ve 30 Nisan’da yedinci organizasyonunu gerçekleştirecek Sónar Istanbul’un sahne programında performansı merakla beklenenlerden biri de Bicep ikilisi.

Bicep’in bir araya gelmesi uzun bir geçmişe dayanan kişisel bağlara uzanıyor. Belfast’ta henüz çocukken birbirini tanıyan ikili, arkadaşlıklarını rugby, dans müziği ve yerel eğlence parklarında dayak yemekten kaçınma içgüdüsü etrafında geliştirdi. Okul yıllarında —Matt tasarım, Andy ise kimya mühendisliği eğitimi gördü— kısa bir ayrılıktan sonra, şimdi efsaneleşmiş olan Feel My Bicep blogunu kuran Matthew McBriar ve Andrew Ferguson ikilisi, platform aracılığıyla ilgi duydukları müziklere yaptıkları düzenlemeleri ve kendi DJ setlerini paylaşıyordu. Bu sayede zamanla yüzbinlerce sayıya ulaşan bir hayran kitlesi edinerek çok geçmeden prodüksiyonlarına ilgili duyan çeşitli plak şirketlerinin ilgisine maruz kaldılar. Tüm bu süreç, Bicep projesi ile aynı ismi taşıyan ve Ninja Tune’dan çıkan 2017 yapımı albümle sonuçlandı.

Albümün dans pistlerini ihmal etmeyen miksi, alışılmadık prodüksiyon stili ve barındırdığı duygusallık ikilinin önüne yepyeni bir yol açtı. Albümün devasa parçası “Glue”, Joe Wilson’ın ustaca hazırladığı klibinin de etkisiyle öylesine melankolik bir coşku yaratmıştı ki, kültürün doğuşuna şahitlik edemeyen yeni nesli nostaljik bir müzikaliteyle sarmalıyordu.

Bicep'in ikinci albümü “Isles” ise, ikilinin melankolik duygular barındıran müzikalitesinin, kaybedilmiş ve terk edilmiş şeylerin yarattığı acının pandemi sürecindeki bir dışa vurumu olmuş, büyüdükleri yerden ayrılmış olmalarının verdiği duygusal yük, albüme verilen isimde de kendini göstermişti.

Bu çalışmanın ardından gelen son Bicep projesi ise, vokalde Clara La San'ın katkı sunduğu "Water" olmuştu. "Water"ın yapım sürecinin ilk versiyonu "Waterfall" parçasıyla birlikte çıkan proje, SEGA Megadrive ve Genesis oyun konsollarının seslerini oluşturmak için kullanılan yongaları içeren bir synth ile denemeler yapılırken ortaya çıktı.

Yapım süreciyle ilgili konuşan Bicep şunları söyledi: "Projeye başlarken net bir fikrimiz yoktu, ama ilk versiyon 'Waterfall', MEGAfm adlı bir enstrüman üzerinde denemeler yaparken ortaya çıktı. Bu, yeni bir synth olsa da, içinde SEGA Megadrive/Genesis oyun konsollarının seslerini oluşturan yongalar bulunuyor. İlginç bir şekilde, 'Water' parçası üzerinde çalışırken ses yapısı sanki bir bilgisayar oyunu içindeymiş gibi bir his yaratır oldu; ana lead sesinin ilerleyişini ve LFO'ları hızlandırıp yavaşlatarak klasik düşük bit ses dokusunu elde ettik."

"Fikirlerle akıcı olmayı ve tek bir yönde kalmamayı her zaman severiz; canlı performanslarda şarkılar geliştirir, sürekli olarak unsurları ayarlar ve değiştiririz ve bu süreci stüdyoda da kullanmayı severiz. Clara ile çok yoğun çalışıyoruz ve başlangıçta 'Waterfall' demolarında bile ona eşlik etmesi için düşündüğümüz vokal sesli pad'ler vardı. Hem 'Water' hem de 'Waterfall'un aynı temeli var, ancak sonuçları bakımından tamamen farklı yönlere gittiler. Stüdyoda bir demoya başlamak ve farklı yönlere gitmek, ancak her ikisini de sevip hangisini seçeceğinizi bilememek yaygın ama keyif veren bir durum."

Sıra dışı yapım süreciyle çok farklı bir parça olan "Water" çalışmasını aşağıda dinleyebilir, ikiliyi Sónar Istanbul 2023 programı kapsamında Zorlu PSM'de dinlemek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

SÓNAR ISTANBUL 2023 | ZORLU PSM, 28-29-30 NİSAN 2023
Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...