Elektronik müziğin öncü isimlerinden Richard Teitelbaum 80 yaşında hayata veda etti
Musica Elettronica Viva'nın (MEV) kurucularından biri olan Teitelbaum, Avrupa'ya Moog synthesizer'ı getiren ilk kişiydi
Amerika'nın payidar avangart figürlerinden ve synthesizer öncülerinden biri olan Richard Teitelbaum 80 yaşında vefat etti.
Teitelbaum'un eşi, klasik piyanist Hiroko Sakurazawa, eşinin New York Kingston'ta 9 Nisan'da geçirdiği ciddi bir felç sonucu yaşamını yitirdiğini aktardı.
New York City doğumlu müzisyen, 1966 yılında Alvin Curran ve piyanist Frederic Rzewski ile birlikte kurduğu doğaçlama topluluk Musica Elettronica Viva'nın (MEV) kurucusu olarak biliniyordu. Bu grubun bir parçası olarak, Avrupa'daki bir Moog modüler sistemini MEV canlı performanslarında kullanan ilk kişi oldu.
Bob Moog ile yakın bir şekilde çalışarak, synth öncüsünü 60'ların ortalarında beyin dalgalarını (sinirsel salınımlar) kontrol voltajları olarak kullanmaya ikna ederek, biogeribildirimi müzikal süreçlere entegre etti. Dünya müziği de Teitelbaum için önemli bir odak noktasıydı. Haverford College'da Henry Cowell ile eğitim gördükten sonra "gagaku" (imparatorluk mahkemesi müziği) gibi geleneksel Japon müzik türleriyle iömür boyu yakınlık kurdu. 1970 yılında Hindistan, Asya ve Orta Doğu'dan usta müzisyenlerin yanı sıra batılı müzisyenlerden oluşan doğaçlama bir grup olan World Band'ı kurdu.
Teitelbaum, yıllar boyunca Anthony Braxton, Marilyn Crispell, Bill Frisell ve Andrew Cyrille dahil olmak üzere bir dizi sanatçı ile doğaçlama çalışmalar yaptı. Ayrıca avangart müzik ve doğaçlama üzerine çok sayıda yankı uyandıran makale yayımladı. MEV, 2017 yılında Tennessee'deki Big Ears Festival'inde sahne aldı ve yeni albümleri olan Symphony No. 106'yı içeren bir turne için yeniden bir araya geldi. Teitelbaum, 1988 yılından ölümüne kadar New York'taki Bard College'da müzik profesörü olarak görev yapmaktaydı.
Sanatçının 1982'de kaydedilen ve 2002 yılında CD formatında yeniden piyasaya sürülen "Blends" parçasını dinleyin.
İlginizi çekebilir:
Elektronik Müzik 101 - Bölüm 1: Klasik Avrupa müziğinde elektronik sesler
Elektronik Müzik 101 - Bölüm 2: Jungle ve drum'n'bass
Elektronik Müzik 101 - Bölüm 3: Hardcore
Elektronik Müzik 101 - Bölüm 4: Techno - Bölüm 4: Techno
#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.
Haberin yazarı Mustafa Tokgöz'ü takip edin.