Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Jeff Mills DJ'liğin 10 şartını yazdı

Detroit techno'nun yaratıcısı Mills, elektronik müziğin içinde var olan tüm sanatçıların dikkat etmesi gereken 10 madde sıraladı

  • ONUR ATEŞ
  • 7 Kasım 2019
Jeff Mills DJ'liğin 10 şartını yazdı

Jeff Mills'e pek çok kişi tarafından ilah gözüyle bakıldığı bilinen bir gerçek. Sanatçı dün yaptığı sosyal medya paylaşımında bunu doğrular nitelikte DJ'liğin 10 şartını sıraladı.

"Diğer tarzlara kıyasla elektronik müzik, benim profesyonel bakış açıma göre bazı insanların düşündüğü gibi sıkıcı ve alelade bir iş değil. Teknolojiye gereğinden fazla bağımlılığı nedeniyle 'hep normal seyrinde giden' bir tür olduğuna yönelik bakış açısı da geçerliliğini yitirmiş durumda" şeklinde sözlerine başlayan sanatçı, "Şu an elektronik müzik dünyasında ilerlemek istedikleri yolda hayallerini gerçekleştirirken endüstriyi ve sanatın bu formunu öğrenmeye devam eden sanatçılar var. Bu son derece doğal... Her bilgiye işin en başında sahip olma fikri gerçekçi değil. Sadece sanatçılar kendi kariyerlerini inşa edebilir, kitleleri değil..." ifadelerini kullandı.

"Yaptıkları çalışmalara karşı yapılan eleştirilere sert ve haksız gözüyle bakan sanatçılara hep şunu söylerim; 'Onları susturmanın tek yolu, her ne yapıyorsanız o işte daha iyisini ortaya koymaktan geçiyor'. Kendinizi müzisyen olarak tanımlıyorsanız daha fazla müzik yapın. DJ'seniz, müziği programlamada daha fazla ustalaşın. Neyin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız da öğrenin ve bunu pratiğe dökmek için çaba sarf edin" şeklinde açıklamalarını sürdüren Mills, elektronik müziğin içindeki insanların dikkat etmesi gerekenleri sıraladı.

1- Endüstride olup bitenleri büyütmek çok kolay, hatta eğlenceli de. Sanatçıların ne söylemekte ve ne yapıyor olduklarını fazla önemsemeyen yeni bir bakış açısına sahip olmanızı öneririm. Bunlar yerine sanatçıların geçmişte ne yaptıklarına bakın. Ortaya koyulan işler, sözlerden daha çok şey anlatır.

2- Müzikle ilgili konuşmaya başlayın. Doğru ya da yanlış şeklinde değerlendirmelerle değil ama... Sanatçının anlatmak istediğinin ne olabileceğine odaklanın. Anlamakta zorlanıyorsanız, onlara sorun.

3- Modern müzik "endüstrisi" nispeten hala çok yeni. 100 yaşında bile değil. Herhangi bir şey gibi bunun da gereken özen ve ilgi gösterilmediği takdirde zamanla sıradanlaşma olasılığıyla karşı karşıya olduğunu unutmayın. Sevdiğiniz şeyi gerçek anlamda sahiplenin.

4- "Müzik endüstrisi" ve "sanatsal beceri" ayrı şeyler. Aynı anda ikisinde birden ustalaşmak her zaman rastlanan bir şey değil. Bazıları için ikisini birden tamamen anlamak zaman alan bir şeydir. Kesin yargılardan uzak şekilde sadece izlemede kalın ve dinleyin.

5- Kitleler ve kamuoyu bazen yanılabilir. Kimse derin bir müzik bilgisiyle dünyaya gelmediğine göre insanların kitlesel olarak bazı şeyleri gözlerinde büyütmesi ve bazı şeylere gereken değeri vermemesi mümkün. Salt gerçekler ancak aradan zaman geçtikçe açığa çıkar. Sizin bir şeyin nasıl olduğuna dair inancınız onu doğru veya yanlış yapmaz. Okuma kaynaklarınızı belirlerken dikkatli olun. Filtrelerinizi genişletin ve sürekli yenileyin.

6- Müziğin mükemmel olmakla uzaktan yakından bağı yoktur. Eğer müzikal zevk ve algınızın böyle olduğunu düşünüyorsanız şunu göz önünde bulundurun: Bir müzik çalışmasını dinlediğiniz zaman, algıladıklarınız prodüktörün anlatmak istediklerinin sadece belirli bir yüzdesini oluşturur. Duyguların tümünün eksiksiz şekilde notalara ve akorlara dökülmesi çoğu zaman mümkün değildir. Yapım ve üretim sürecinde bu anlamda pek çok şey kaybolur. Müzisyenlerin bile asla tam olarak başaramadığı bir konuda duyduğunuz şeyi mükemmel olarak tanımlamak nasıl mümkün olabilir ki...?

7- Müzik endüstrisi belirli alanlarda birtakım zorluklar yaşasa da insanların en çok hatırlayacağı şeyin her şeye rağmen yine "müzik" olacağının farkında olunmalı. Ne festivaller, ne çekilen videolar ne de yapılan yığınla eleştiri ve değerlendirmeler... Bir müzik türüne bir müzisyenin hangi çalışmalarla hangi ölçüde katkıda bulunduğu hatırlayacağımız en önemli şey olacaktır.

8- Her parça miksleyen kişi DJ değildir. Ortam algısı, zaman yönetimi, iyi muhakeme gücü ve belki de en önemlisi her zaman herkesin asla mutlu edilemeyeceği gerçeğinin bilincinde olunması gibi özel beceriler bu hususta belirleyici faktörlerdir.

9- Ne söylerlerse söylesinler, en iyi DJ ya da en iyi sanatçı diye bir şey yok. Bu kavramlar sadece sizden para koparmak için yaratılmıştır.

10- Ve son olarak, sanatçı ya da müzisyen olmaya karar veren biri aynı zamanda dünyaya ve kültüre bir şeyler katmaya karar vermiş demektir. Belki ünlü ve zengin olma arzusu taşıyor da olabilirler ama kuşkusuz bunun daha kolay ve hızlı yolları var. Birtakım şartlanmışlıklar yerine anın kıymetini bilmek, ufkunuzu hayal edebileceğinizden çok daha fazla genişletecektir.

Sanatçının sosyal medya paylaşımını aşağıda detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

#Yeraltı çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...