Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Müzik mercan resiflerini hayata döndürüyor

Güncel bir araştırmaya göre müzik, ölmek üzere olan mercan resiflerini hayata döndürüyor

  • ZEYNEP YAZICI
  • 13 Aralık 2019
Müzik mercan resiflerini hayata döndürüyor

Nature Communications tarafından yayımlanan "Akustik zenginlik, bozulmuş mercan resifi habitatındaki balık topluluğu gelişimini artırıyor” başlıklı makalede sesin ölmüş veya ölmek üzere olan mercanlar üzerindeki etkisini irdeleyen araştırmaya dikkat çekiliyor.

Çalışma kapsamında bir grup bilim insanı denizin içine ses sistemi yerleştirerek gelişen ekosistemli mercan resiflerine ses yayını yaptı. Bu araştırmanın sonucunda sesin verildiği bölgelerdeki hareketlilik büyük ölçüde artış gösterdi. Yalnızca 40 gün içinde mercanların olduğu bölgeye yüzen balık sayısı ve çeşitliliği iki katına çıktı. Bu balıklar ise var olan mercanı temizleyip yeni mercanların büyümesi için yer açarak ölmüş veya ölmek üzere olan resifleri iyileştirdi.

Araştırma ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Aralık ayının başında Britanyalı ikili Massive Attack, çevre dostu bir turne gerçekleştirmek adına Manchester Üniversitesi’ndeki Tyndall İklim Değişikliği Araştırmaları Merkezi ile iş birliği içinde yeni bir model geliştirme planını duyurdu.

Bu sene ayrıca, İngiltere’nin Cornwall bölgesinin sahil şeridinde bulunan plastiklerden imal edilen çalınabilir plak yayımlandı. Plağın satışından ve dijital platformlardan elde edilen gelir, Britanya merkezli hayır kurumu Surfers Against Sewage’a bağışlandı.

'Elektronik Müzik 101' çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Haber yazarı Zeynep Yazıcı'yı takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...