Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

New York'ta büyük etkinlik alanları 23 Şubat'tan itibaren 'güvenli şekilde' açılıyor

Mekânların açılmasına güvenlik önlemleri ve azaltılmış kapasite ile izin verilecek

  • DENİZ OĞUZ
  • 11 Şubat 2021
New York'ta büyük etkinlik alanları 23 Şubat'tan itibaren 'güvenli şekilde' açılıyor

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

New York valisi Andrew Cuomo, eyaletin büyük mekânlarının 23 Şubat'tan itibaren düşük kapasitede güvenlik önlemleri alınarak yeniden açılmasına izin verileceğini duyurdu.

Geçen ay Buffalo Bills futbol takımı ile birlikte 6.700 taraftarın 70.000 kişilik stadyuma girmesine izin veren bir etkinlik testi, Cuomo tarafından "benzersiz bir başarı" olarak ilan edildi. Katılımcılardan, etkinlikten 72 saat önce yapılan bir COVID-19 testinden alınan negatif sonuç istendi ve iki veya dört kişilik gruplar halinde aralıklı olarak oturmalarına izin verildi.

Şimdi aynı test programı, iki haftadan kısa bir süre içinde tüm büyük stadyumlara ve arenalara genişletilecek. Bu, 10.000'den fazla kişi kapasiteli herhangi bir stadyum veya arenayı kapsıyor ve müzik şovları, performanslar ve spor müsabakaları gibi etkinliklere ev sahipliği yapmak için %10 kapasite ile açılmalarına izin verilecek.

Etkinlik başlangıcından 72 saat once yapılmış COVID-19 testinden alınan negatif sonuç zorunlu olacak ve maske takma, sıcaklık kontrolleri ve zorunlu ve atanmış sosyal mesafeli oturma gibi diğer hafifletici önlemler de devrede olacak.

Yönergeler uyarınca yeniden açılmak isteyen mekânların onaylanması için Sağlık Bakanlığı'na kurallar ile uyumlu planlar sunması gerekecek.

Vali Cuomo açıklamasında, "Bunun ve onaylanan mekânlarda önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilecek benzer etkinliklerin başarısı, gelecekte daha küçük mekanların yeniden açılış sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Cuomo, mekânların güvenli bir şekilde yeniden açılması yolunda testin en önemli adım olduğunu sözlerine ekledi: "Şu anda eğer test sonucum negatif ise Amerika Birleşik Devletleri başkanını görmeye gidebilirim. Neden? Çünkü eğer negatifseniz, negatifsinizdir. En önemlisi, test yaptırmak.”

Bununla birlikte, NYU Langone Health'te tıbbi seyahat programının yöneticisi olan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Scott Weisenberg, negatif test sonucu alan bir kişinin ertesi gün enfekte olabileceği ve virüsü bulaştırabileceği konusunda uyardı.

Geçen ay eyaletin durumu hakkındaki konuşmasında Cuomo, yeniden açılma için herkesin aşılanmasının beklenemeyeceğini çünkü "ekonomik, psikolojik ve duygusal bedelin hayal edilemeyecek kadar büyük olacağını" söyledi.

Cuomo şunları ekledi: "Ekonomik faaliyeti artırmaya ve bunu yapmak için bilimi kullanmaya başlamalıyız, koronavirüs testi ve aşılarını kullanılabilir hale getirmeliyiz, böylece restoranları, sanat alanlarını, tiyatroları ve ticari işletmeleri yeniden açabiliriz."

New York'ta koronavirüs enfeksiyon oranları düşmekte olmasına rağmen son yedi günde kaydedilen vaka sayısı (8588) hâlâ nispeten yüksek. Geçen ay vaka sayısı salgının başından beri kaydedilen vakalarda zirveyi gördü, 12 Ocak'ta bir günde 14.791 vaka kaydedildi.

CUNY Halk Sağlığı Okulu epidemiyoloji profesörü Denis Nash, "toplum yaygınlığı” çok yüksek olduğunda New York'un yaklaşımının bilimsel bir temele sahip olmadığı konusunda uyardı ve şunları ekledi: "İnsanları büyük gruplar halinde ve kapalı alanlarda toplanmaya teşvik etmek, aşının yaygınlaştırılmasının pandemiyi kontrol etmede yaratacağı etkiyi maksimize etme çabalarımızı ters yönde etkileyebilir."

[Kaynak: NBC New York]

‘Dünyanın Ritmi: New York’ çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Haberin yazarı Deniz Oğuz'u takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...