Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Plak şirketleri yapay zeka tabanlı müzik üretim araçlarından endişeli

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği’nin (RIAA) konuyla ilgili yaptığı değerlendirme, yakın gelecekte somut yasal adımları beraberinde getirebilir

  • MIXMAG TURKEY
  • 27 Aralık 2022
Plak şirketleri yapay zeka tabanlı müzik üretim araçlarından endişeli

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Bir tıklamayla yeni müzik parçaları ve kompozisyonları oluşturabilen yapay zeka tabanlı müzik üretim araçlarının, müzisyenler için tehdit oluşturup oluşturmadığıyla ilgili endişeler günden güne artış gösteriyor.

Müzik üretimi perspektifinden bakılınca Mubert, Endel ve Amper, vokal patern üretimi yönünden bakılınca da Google AudioLM, tartışmaların odağındaki servisler arasında ön sıralarda.

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA), yapay zeka destekli müzik üretim araçlarının, sanatçı gelirlerini ve haklarını tehdit edebileceğinden endişe duyuyor.

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi'nden konuyla ilgili gelen görüş talebine yanıt olarak RIAA, şu ifadeleri kullandı:

“Önceden kaydedilmiş bir eserden vokalleri, enstrümanları veya belirli bazı kısımları kopyalayarak buna çok benzer, hatta neredeyse söz konusu referans eserler kadar iyiyeni kayıtlar oluşturan çevrim içi yapay zeka servisleri, orijinal eserler üzerinde telif sahibi olan insanların haklarını ihlal ediyor.”

RIAA, vokalleri arka plan parçalarından ayıran ve ünlü sanatçıların tarzındaki şarkılara benzer kayıtlar üreten farklı yelpazede bir dizi yapay zeka tabanlı platformu listeleyerek takibe aldı.

Vice'ın da işaret ettiği gibi, Ticaret Temsilciliği Ofisi’nin telif hakkı ihlali nedeniyle dava açma ve müzik korsanlığının peşine düşme konusunda uzun bir geçmişi var; bu nedenle açıklama, yapay zeka kullanan müzik üreticilerinin bu anlamda peşine düşülmesi hayli olası yeni hedef olduğu anlamına gelebilir.

Yapay zeka tarafından üretilen söz konusu kayıtların, müzisyenlerin haklarını gerçekten ihlal edip etmediğini tam anlamıyla saptamak için, bu konuda çok fazla yasal emsal olmaması sebebiyle biraz daha zamana ihtiyaç var.

OpenAI platformunun hayatımıza girmesiyle, hızlı dönüşümünü daha belirgin biçimde hissettiğimiz yapay zekanın müzik üretimine bakan yönünde yakın gelecek için şu ikilemde kalınacak gibi görünüyor: Bu araçlar, güçlü sanatsal üretim araçlarına erişimi demokratikleştiriyor mu, yoksa orijinal olarak ilham aldıkları sanatçıların haklarını ihlal ederek bir anlamda eser hırsızlığı mı yapıyor?

Şimdilik, RIAA ve onun gibi diğer organizasyonların yasal anlamda harekete geçmeye karar verip vermeyeceğini bekleyip görmemiz gerekecek.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...