Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
TEKNOLOJİ

MediMusic, müzik terapisinde yapay zeka kullanımıyla bir adım önde

Müzik terapisi, aralarında depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve hipertansiyonun da olduğu birçok rahatsızlığın tedavisinde alternatif yöntem olarak kullanılıyor

  • MIXMAG TURKEY | İLLÜSTRASYON: JAIME JACOB
  • 15 Aralık 2022

İnsanların fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan bir uzmanlık dalı olan müzik terapisi, bilim dünyasında her ne kadar 70 yıldan fazla süreye yayılan bir geçmişe sahip olsa da, özellikle dijital teknolojilerin müthiş bir hızla gelişmesi ve yapay zekanın son zamanlarda hayatlarımıza daha fazla dokunur hale gelmesiyle, barındırdığı potansiyeli her geçen gün artırıyor.

İngiltere merkezli startup MediMusic, bu potansiyel içinde kendini çağa en hızlı adapte eden şirketlerin başında geliyor. Müzik teknolojileri alanında Avrupa’nın ilk iş geliştirme kuluçka merkezi Abbey Road Red’e katılan ve terapiye dair son teknoloji çözümleri bünyesine entegre etmek amacıyla Tune Global ile iş birliğine giden şirketin kurucusu Gary Jones, basın bülteni aracılığıyla yaptığı açıklamada MediMusic’in, kaygı ve stresi azaltmak için doğru şarkıları bir araya getirmek amacıyla müziğin DNA'sının dijital parmak izini çıkarmayı başardıklarını ve bunun “müzikal bir ilaç” olarak tanımlanabileceğini söylüyor.

Müziğe maruz kalmayla ilgili literatürdeki önceki terapi araştırmaları, merkezi sinir sistemi ve beyin kabuğunda yer alan düşünme, öğrenme, konuşma ve beden kontrolü ile ilgili merkezleri uyaran bu sanat formunun kaygıyı %44'e kadar, ağrıyı ise %29'a kadar azaltmada faydalı olduğunu ortaya koyuyor.

“Başarılı” olarak nitelendirilebilecek tedavi, geleneksel tıpta olduğu gibi bu tip post modern terapi yöntemlerinde de kuşkusuz hastadan hastaya değişkenlik gösteren oldukça öznel bir konu. MediMusic'e göre şirketin tescilli biyo-geri bildirim döngüsü, hangi müzikal niteliklerin bir hastanın tedavisine yardımcı olup ve hangilerinin olmayacağını belirlemek için yapay zeka ve makine öğrenimi ilkelerini kullanıyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi bünyesinde faaliyet gösteren Lancashire Eğitim Hastaneleri’nde test aşamaları tamamlanan hizmet, kullanıcıların belirli müzik eserlerine verdiği bireysel cevapları analiz ederek, internet üzerinden ilerlenen birkaç kısa adımla kişiselleştirilmiş çalma listeleri oluşturuyor. Terapi süreci, şirketin Digital Drip olarak isimlendirdiği, kalp atış hızı ölçüm monitörü de içeren giyilebilir teknoloji ürününden alınan verilerle de güçlendirilebiliyor.

Müzik terapisi, aralarında depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, bunama ve hipertansiyonun da olduğu birçok rahatsızlığın tedavisinde alternatif bir yöntem olarak kullanılıyor.

Sonraki Sayfa
Yükleniyor...
Yükleniyor...