Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını hukuki süreci beklemeden iptal etti

Açık Radyo kaynakları, yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirterek RTÜK’ün mahkeme kararını beklemeden ceza verdiğini söyledi

  • MIXMAG TURKEY | FOTOĞRAF: AÇIK RADYO
  • 6 Temmuz 2024
RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını hukuki süreci beklemeden iptal etti

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’da nisan ayındaki bir program sırasında kullanılan ifadeleri gerekçe göstererek daha önce "program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası" verdiği Açık Radyo’nun lisansını iptal etti.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün Açık Radyo’nun lisansını “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal ettiğini X hesabından duyurdu. Taşcı, ilgili paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı.”

bianet’e konuşan Açık Radyo kaynakları, ilk cezaya yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirterek RTÜK'ün kararı beklemeden ceza verdiğini ifade etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden Karara Tepki: Anayasa'ya Aykırı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün Açık Radyo’nun lisansını iptal etmesine sert tepki gösterdi. TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, RTÜK'ün toplumda çok sesliliği, yurttaşların haber alma hakkını ve kamu yararını gözetmesi gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“RTÜK, 'toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten' beş gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle Açık Radyo’nun lisansını iptal ederek basın özgürlüğüne zarar vermiştir. Türkiye'deki gazetecilerin, radyo ve televizyonların görevi iktidarı memnun etmek değildir. RTÜK’ü Anayasa’ya uymaya ve normalleşmeye çağırıyoruz.”

Açıklamada ayrıca RTÜK'ün iktidarın sansür aracı olarak hareket ettiği ve Anayasa’ya aykırı davranmaya devam ettiği belirtildi. TGC, demokrasinin gelişebilmesi için haberin özgürce dolaşması gerektiğini, ancak RTÜK'ün kararlarıyla gazeteciliğe müdahale ettiğini ve haberleri engellediğini vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Karar Derhal Geri Çekilmeli

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da RTÜK'ün kararına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. TGS açıklamasında, "Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun Açık Radyo ile ilgili verdiği lisans iptal kararı, açıkça Anayasa’nın düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. Maddesi'ne aykırıdır. Özerk bir kurum olması gereken RTÜK, bu kararı derhal geri çekmelidir" denildi.

Açık Radyo: Tebligat süreçleriyle ilgili bir teknik aksaklık oldu ve bu nedenle programın durdurulmadı

Yeni bir açıklama yayımlayan Açık Radyo, tebligat sürecinin nasıl geliştiğine açıklık getirdi. Açıklamada kendilerine “program durdurma” cezasına ilişkin kararın iletilmediği kaydedildi:

“Üst Kurul, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) aracılığıyla 31 Mayıs 2024 tarihinde radyoya bir tebligat iletmişti. Burada Üst Kurul’un 21 nolu kararının da bulunduğu iki dosyaya ulaşılmış ancak bir üçüncü dosyaya UETS sisteminden kaynaklanan teknik-elektronik bir nedenden dolayı erişim söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla söz konusu dosya yasa gereği iletilmesinden beş gün sonra tebellüğ edilmiş sayılsa da içeriğinden teknik koşullardan ötürü haberdar olmamız mümkün olmamıştır. RTÜK’ün açıklamasında da yer aldığı üzere söz konusu dosya, elimize posta yoluyla ulaşan ilk tebligatta bulunmayan yayın durdurma tarih ve saatlerinin detaylarını ihtiva etmektedir.”

Açıklamada UETS sisteminden kaynaklanan teknik bir nedenle detaylara ulaşılamadığı ve Açık Radyo’nun yayın durdurma gününün tebliğini beklediği ve bu süreçte yayınlarına devam ettiği söylendi.

Kendilerine ulaşan ilk tebligatta iletilen para cezasının ilk taksidinin dahi ödendiği hatırlatılan açıklama metninde, “Radyomuzun, RTÜK kararını yerine getirmeme yönünde bir iradesi bulunmamakta olup; yayın durdurma kararının yerine getirilememiş olmasının bu nedenle UETS’den kaynaklanan teknik aksaklığın bir sonucu olduğu kesindir” sözlerine yer verildi.

Ne Olmuştu?

RTÜK 22 Mayıs’taki Üst Kurul toplantısında, Açık Radyo’da yayınlanan Açık Gazete’nin 24 Nisan’da gerçekleşen programında yayına katılan bir konuğun “… Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması” ifadeleri nedeniyle, radyoya idari para cezası ve programa da 5 gün yayın durdurma cezası vermişti.

Açık Radyo, ceza haberinin ardından “İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun esaslı temellerinden biri olduğu gibi çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin de gereğidir. Karardaki değerlendirmelerin evrensel hukuk ve gazetecilik ilkeleri doğrultusunda kabulü mümkün bulunmamaktadır. Cezaya konu gündeki program içinde, ifade ve düşünce özgürlüğünün sınırlarını aşan bir ifade bulunmadığı gibi gerek karara konu ifadeler ve gerekse anılan programın bütünü değerlendirildiğinde, evrensel nitelikteki gazetecilik ilkelerine aykırı bir yön de bulunmamaktadır. Hele, anılan programın toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edici ve toplumda nefret duyguları oluşturabilecek nitelikte olabilmesi mümkün değildir” şeklinde açıklama yapmıştı.

Change.org’da RTÜK Kararının İptali için Kampanya Başlatıldı

RTÜK kararının iptali için change.org’da imza kampanyası başlatıldı. Kampaya sayfasında yer alan metinde, “Kişisel ifade özgürlüğümüze ve bağımsız medyanın temsiline yönelik bu tehdit kabul edilemez. Ülke genelinde sayıları her geçen gün azalan bağımsız radyo istasyonlarına ihtiyacımız var ve Açık Radyo, bu alandaki öncü isimlerden biridir. RTÜK'ün bu kararı haksız ve kabul edilemez. Açık Radyo'nun, toplumumuz üzerinde yaptığı olumlu etkiyi ve sağladığı eşsiz içerikleri düşündüğümüzde, bu kararın iptal edilmesini talep etmek zorundayız. Sadece dinleyicilerinin desteğiyle ayakta duran Açık Radyo'nun bu zor zamanda desteğinize ihtiyacı var” ifadelerine yer verildi.

Kampanyaya imza vermek için bu sayfayı ziyaret edin.

[Kaynak: Gazete Duvar & bianet]

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...