Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Techno anksiyeteyi hafifletmede “en az etkili” müzik türü

Yeni bir araştırmaya göre techno’nun rahatlatıcı özelliği en az müzik türü olduğu sonucuna varıldı

  • MIXMAG TURKEY
  • 17 Şubat 2021
Techno anksiyeteyi hafifletmede “en az etkili” müzik türü

Yarı ve tam zamanlı rollerde yaratıcılığınızı işinize yansıtabileceğiniz harika bir ekibe katılmak istiyorsanız bu sayfayı ziyaret edin!

İstanbul merkezli Vera Clinic tarafından yaşları 18 ve 45 arasında değişen 1540 gönüllü ile yapılan araştırmanın sonucu, müzik türlerinin insanların duygudurumları üzerindeki etkisiyle ilgili dikkat çekici veriler ortaya koydu.

Araştırmada yer alan katılımcılara farklı türlerden müzikler dinletildi ve techno, dubstep ve 70’li yılların rock şarkılarından oluşan 3 müzik türünün kan basıncını yükseltici etkisi olduğu saptandı.

Kan basıncını düşüren müzikler çoğunlukla 1980’ler ve 2000’lere ait pop şarkıları ile heavy metal klasikleri oldu. Öte yandan, kalp atış hızını artıran üç müzik türü de techno, dubstep ve klasik chillout olarak öne çıktı.

Araştırma ekibinde yer alan Dr. Ömer Avlanmış, “Medikal anlamda bize çok şey anlatan bir çalışma oldu. 1980’li yıllara ait hit pop şarkıların insanlar üzerinde pozitif bir nostaljik etki bırakan yönü var. Bu şarkıların hareketli ve parti havasındaki ses dünyası, beyinde endorfin ve serotonin salgısını tetikliyor, bu salgılar da mutluluk ve sakinlik duygusunu güçlendiriyor. Heavy metale gelince, gözlemlerime göre agresif müzikler, insanların duygularını belli aşamalardan geçirebilmelerine yardımcı oluyor ve bunun sonucu olarak da daha büyük bir mutluluk hissi oluşuyor” açıklamasında bulundu.

Her ne kadar demografik yönelimlerin araştırma sonuçları üzerinde etkili olma ihtimalini göz önüne almalıysak da, ortaya çıkan sonuçların hayli ilginç veriler ortaya koyduğu yadsınamaz.

[Fotoğraf: Everson Mayer]

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...