Ableton Live 11 tanıtıldı
Live’ın son sürümü yeni ses araçları ve önemli geliştirmelerle birlikte geliyor
E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
Müzik teknolojilerinde en çok tercih edilen markalardan biri olan Ableton’ın dijital ses iş istasyonu (DAW) yazılımı Live’ın 11. sürümü tanıtıldı.
2018 yılında Live 10’u çıkaran şirket, yeni güncellemesinde Ableton’ın işleyiş mekanizmalarına birçok yenilik kazandırıyor. Comping özelliği, güncellemedeki en dikkat çekici ayrıntıların başında. Bu özellik sayesinde bir vokal kaydının ya da belirli bir kompozisyonun farklı zamanlarda alınmış alternatif deneme kayıtlarının en iyi kısımlarını bir araya getirmek çok daha pratik hale geliyor. Aranje ekranında farklı tekil kayıt dosyalarında kullanılmak istenen bölgeleri birbirine eklemek ve kesitleri yenisiyle değiştirmek daha önce hiç olmadığı kadar kolay.
Bir başka entegrasyon ise Ableton Live’ın MIDI kabiliyetlerini yukarıya taşıyan niteliğe sahip. MIDI polifonik ifade (MPE) entegrasyonu sayesinde MIDI araçlar üzerinde performe edilen kompozisyonlar esnasında bend, slide ve velocity gibi ince akustik nüanslara duyarlılık bir üst seviyeye çıkmış durumda. MPE uyumluluğu olan donanımlara sahip kullanıcılar bu özellikleri rahatça kullanmaya başlayacak. MPE uyumluluğu olmayan donanımlar için ise Ableton’ın sunduğu “Expression View” fonksiyonu sayesinde yazılım üzerinde MPE otomasyon verileriyle düzenlemeler yapmak mümkün olacak. Ableton’ın popüler Wavetable, Sampler ve Arpeggiator gibi araçları da Live 11 ile kendine özgü bağımsız MPE desteğine sahip olacak.
Hybrid Reverb aracı da Ableton kullanıcılarını heyecanlandıran yeniliklerden biri. Algoritmik kontrol kolaylığıyla reverb kuyruğunu istenen ölçüde uzatıp üzerinde oynama yapma imkanı tanıyan eklenti, reverb efektinin duyumundaki fiziksel gerçekliği artırıyor. Spectral Resonator, ses sinyallerindeki spektrumu parçalara ayırıp ilgili ses alanlarını frekansa ya da çalınan notaya göre hassas şekilde dönüştürme fırsatı sunuyor. Frekansa veya notaya göre dönüştürüşmüş söz konusu sesleri MIDI ile bir enstrüman gibi kullanmak ayrıca mümkün.
Frekans bazlı güçlü bir gecikme efekti modülü olan Spectral Time, glitch gibi etkinleyici gecikme efekt aracı PitchLoop89 ve hem doğal hem de fiziksel işlemlerden yararlanan altı özel enstrüman / efekt barındıran Inspired By Nature, Ableton Live 11’e ciddi anlamda fark katan yeni araçlar arasında.
Live 11’de prodüksiyon ve canlı performans esnasındaki rastlantısal yaratıcılığı artırmak için eklenen Note Chance ve Velocity Chance gibi yeni özellikler heyecan uyandırıyor. Yazılım, canlı performans sırasında çalınan tempoyu da ses sinyallerinden algılayarak kendini gerçek zamanlı olarak o tempoya göre otomatik ayarlayabilme kabiliyetine sahip. Katmanlı parametre atamalarında en çok tercih edilen makrolar da güncellemeden nasibini aldı. Halihazırda 8 makro kullanabilen Ableton Live kullanıcıları, Live 11 sürümünde 16 makro kullanabilecek ve makrolar üzerinde yapılan zamansal değişimler kaydedilerek makrolar özelinde geriye dönük doğrusal bir hatırlama mekanizması kullanıcılara sunuluyor olacak.
Ableton Live 10 Standard ve Suite sürümüne sahip olan kullanıcılar için Live 11’in beta sürümü erişime açıldı. Tam sürümü 2021 başlarında satışa çıkacak Ableton Live 11 ile ilgili daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Ableton'ın yeni interaktif sayfası ile ses sentezlemenin temellerini öğrenin
Kanada’da beyin dalgalarıyla synthesizer’da müzik üretildi
Yaratıcılıkta yeni dönem: Eva Lazarus ve Swindle 5G üzerinden canlı performans gerçekleştirdi
‘En İyi FIFA Şarkıları’ çalma listemizi Spotify’da takip edin.