Dans müziğiyle ilgili mutlaka okumanız gereken 20 kitap
Birbirinden renkli anılar ve keskin analizlerle dans müziği kültürünün geçmişine ışık tutan 20 kitabı sizler için listeledik.
Sosyal izolasyonun devam ettiği bugünlerde vaktimizi en verimli şekilde geçirebileceğimiz aktivitelerden biri de kitap okumak. Bir yandan kitaplığımızın raflarındaki eski kitapları yeniden okurken, bir yandan da daha önce hiç okumadığımız kitaplara yönümüzü çevirerek yeni maceralara ortak oluyor, yeni bilgi hazinelerine yelken açıyoruz.
Ortak tutkumuz dans müziği de yalnızca dans pistlerinden ibaret değil. Bu engin ve derin müzikal okyanusun ortaya çıkışı ve bugünlere ulaşmasında sosyal ve kültürel birçok faktör, birçok anı, ortaya konan sayısız fikir-düşünce, haliyle de kaleme alınan pek çok kitap var.
Dans müziğinin kültürel mirasını ölümsüzleştiren, basılı versiyonlarının yanı sıra pek çoğuna Kindle formatında dijital olarak da erişebileceğiniz en iyi 20 kitabı siz okuyucularımız için listeledik.
1 LAST NIGHT A DJ SAVED MY LIFE: THE HISTORY OF THE DISC JOCKEY
Bill Brewster & Frank Broughton
1906’da müzik kutusu çalan insanlardan günümüzün büyük kültürel fenomenlerinden biri haline dönüşmesine kadar DJ’liğin kapsamlı tarihini ele alan kitap, Jamaika’daki Northern soul akımından ses sistemi kültürü ve Detroit techno’ya kadar birçok önemli olguya ışık tutuyor.
2 DISCOGRAPHIES: DANCE, MUSIC, CULTURE AND THE POLITICS OF SOUND
House, hip hop, techno, drum & bass ve garage türleri etrafında şekillenen dans müziği kültürünün modern toplumdaki yansımalarını ele alan “Discographies”, teknoloji, cinsiyet eşitliği, politika ve kültür gibi farklı konular arasında sunduğu bütüncül bakış açısıyla okunacaklar listenizde yer alması gereken bir kitap.
3 RAVE ART
Chelsea Louise Berlin
Rave kültürünün 1980’li yılların sonu ile 1990’ların başında yükselişe geçtiği dönemde bizzat yazar tarafından derlenen etkinlik afişlerini, davet kartlarını ve çeşitli posterleri içeren kitap, yeraltı kültürünün söz konusu dönemdeki yaratıcı bakış açısını gözler önüne seriyor.
4 LOVE SAVES THE DAY: A HISTORY OF AMERICAN DANCE MUSIC CULTURE, 1970–1979
Tim Lawrence
Dans müziğinin köklerinin bağlı olduğu disco türünün 1970’li yılların başındaki gelişimi ve git gide büyüyecek olan kültürel etkisi bu kitapta belgeleniyor.
5 HOUSE MUSIC… THE REAL STORY
Jesse Saunders
Geçmişteki otantik sayılacak “On And On” gibi parçalarıyla house müziğin öncülerinden biri olarak örnek gösterebileceğimiz Jesse Saunders’ın kitabı, Frankie Knuckles ve Ron Hardy’nin 1980’lerin ortasında yeni bir tür arayışına çıktıkları dönemden ve 1990’larda ünlü simaların dahil olduğu şok edici olaylardan hikayeleri aktarıyor.
6 CLASS OF '88: FIND THE WAREHOUSE. LOSE THE HITMEN. PUMP THE BEATS
Wayne Anthony
Muhteşem acid house günlerindeki rave partilerinin lider organizatörü Wayne Anthony’nin biriktirdiği eğlenceli anıları ve şahit olduğu sıra dışı olayları anlatan film tanındaki bu kitabı okunacaklar listenize almalısınız.
7 THE HAÇIENDA: HOW NOT TO RUN A CLUB
Peter Hook
Eğer gelecekte gece hayatı ile ilgili bir iş kurmak istiyorsanız, eğitici ve yönlendirici bir araç niteliğindeki bu kitabı okuyarak müzik endüstrisine farklı bir bakış açısı geliştirme olanağı yakalayabilirsiniz.
8 TECHNO REBELS: THE RENEGADES OF ELECTRONIC FUN
Dan Sicko
Detroit’in techno’yu techno yapan ilk dönemine odaklanarak türün gelişimini aktaran kitap, çeşitli anekdotlar ve The Belleville Three gibi sanatçılarla yapılan röportajlarla techno’nun Avrupa’daki yayılma hikayesini de ayrıca konu ediniyor.
9 RAVE ON: GLOBAL ADVENTURES IN ELECTRONIC DANCE MUSIC
Matthew Collin
Rave kültürünün Londra M25 karayolundaki küçük etkinliklerden nasıl devasa festival buluşmalarına dönüştüğünü merak edenler bu kitabı mutlaka okumalı.
10 PORCELAIN: A MEMOIR
Moby
Moby’nin müzik prodüktörlüğünden nasıl bir dünya starı haline dönüştüğünün hikayesini anlatan kitap, milyonlarca satış yapan albümlerin ve çalma listelerinde yakalanan başarının her zaman mutluluk ile sonuçlanmayacağını gösteriyor. Sanatçının star olma yolunda ilerlediği dönemdeki inişli çıkışlı hayat grafiği bu kitapta özetleniyor.
11 THIS IS GRIME
Hattie Collins & Olivia Rose
2000’li yılların başında Londra’da ortaya çıkan grime türünün nasıl ana akım bir tarza dönüştüğü, ödüllü fotoğrafçı Olivia Rose’un deklanşöründen çıkan fotoğraflar ve Hattie Collins’in detaylı incelemeleriyle "This Is Grime" kitabıyla gün yüzüne çıkıyor.
12 INNER CITY PRESSURE: THE STORY OF GRIME
Dan Hancox
Grime türü ile alakalı başka bir bakış açısı kazanmamızı sağlayan kitap, sanatçıların yaşadığı baskıları, türün bir dönem adeta “yok olmasını” ve yeniden ana akım haline geldiği süreci Dizzee Rascal, Stormzy ve Wiley gibi yıldız isimlerle yapılan röportajlarla okuyucuya sunuyor.
13 THE UNDERGROUND IS MASSIVE: HOW ELECTRONIC DANCE MUSIC CONQUERED AMERICA
2010’lu yılların gençliğini tanımlayan elektronik dans müziğinin ABD’de geçirdiği dönüşüm ve milyarlarca dolarlık bir fenomen haline gelme hikayesi bu kitapta ele alınıyor.
14 THE STORY OF THE STREETS
Mike Skinner
Mike Skinner’ın The Street projesi altındaki kariyerinden izler sunan "The Story of the Streets", anı kitapları arasında öne çıkan çalışmalar arasında yer alıyor. Sanki bir barda yakın arkadaşınızla oturup sohbet ediyormuşçasına hissettiren bir anlatıma sahip kitapta sanatçı, Daft Punk’ın “Burnin’” parçasını ne kadar sevdiğinden epilepsi tanısı konulan ve kronik anksiyete krizleriyle uğraştığı dönemlere kadar yaşadıklarını sürükleyici biçimde kaleme alıyor.
15 ENERGY FLASH: A JOURNEY THROUGH RAVE MUSIC AND DANCE CULTURE
Simon Reynolds
Dans müziği kültürünün Chicago’dan Detroit’e, Ibiza’dan Manchester’a uzanan hikayesi, yazar Reynolds’un teorik yorumlamalarıyla, literatüre kattığı yeni terminolojik tanımlamalarla ve Derrick May, Goldie ve Aphex Twin gibi isimlerle yaptığı özel söyleşilerle eşsiz bir serüvene dönüşüyor.
16 ELECTROCHOC
Laurent Garnier & David Brun-Lambert
Hem otobiyografi ve hem de belgeleyici bir inceleme kitabı niteliği taşıyan “Electrochoc”, Laurent Garnier’in Manchester’a taşınmasıyla farklı bir yöne doğru evrilen kariyerinden notları ve Birleşik Krallık’ta dönemin dans müziği çevresinde yaşananları okuyucuya sunuyor.
17 BASS, MIDS, TOPS
Ses sistemleri toplama alışkanlığının Britanya’daki gençlik üzerindeki yansımaları, rock’n’roll döneminden sonra popüler kültürün en önemli bileşenlerinden biri olarak öne çıktı. Yazar Muggs, bu kültürü şekillendiren öğeleri Dubmaster Dennis Bovell, Skream, Youth, Norman Jay MBE, Adrian Sherwood ve Mala gibi birçok figürle yaptığı röportajlarla bu kitapta günümüze aktarıyor.
18 PINK NOISES: WOMEN ON ELECTRONIC MUSIC AND SOUND
Tara Rodgers
Maria Chavez, Le Tigre, Jeannie Hopper, Antye Greie ve Pauline Oliveros’un aralarında olduğu 24 kadın DJ, prodüktör, performans sanatçısı ve enstrüman üreticisiyle yapılan röportajların derlendiği kitap, elektronik müziğin gelişimine kadınların üstlendiği öncül roller üzerinden eğiliyor.
19 SONIC YOUTH SLEPT ON MY FLOOR: MUSIC, MANCHESTER, AND MORE: A MEMOIR
Manchester’daki Haçienda kulübünde en çok performans sergileyen isimlerden biri olan DJ, yayıncı ve yazar Dave Haslam’ın 1980’lerin sonunda işletmeye başladığı Temperance kulübündeki tecrübelerinden DJ’lik mesleğinin baş döndürücü yükselişi ve düşüş dönemlerindeki şahitliklerine kadar anılarını kaleme aldığı bu kitap kesinlikle okunmaya değer.
20 MAKE SOME SPACE: TUNING INTO TOTAL REFRESHMENT CENTRE
Emma Warren
Manifesto niteliği taşıyan bir kültür tarihi kitabı olan eser, doğu Londra’da geçmişte eski bir çikolata fabrikası olan ve günümüz caz sahnesinin önemli buluşma noktalarında biri haline dönüşen Total Refreshment Centre üzerinden bu kültürün temsil ettiği özgür sanat ortamının gelişimini konu ediniyor.
King iş birliğiyle ve okurlarımızın önerileriyle oluşan “Heartbeats Rising”, "No Distractions" ve “Cheers To The Night” çalma listelerimizi Spotify'da takip edin!