İzlemeniz gereken en iyi 10 elektronik dans müziği belgeseli
Şimdi belgesel vakti
Elektronik ve dans müziğinin süreçlerini, iç dünyasını, sunduğu bakış açılarını ve gelişen yapısını anlatan çeşitli belgeseller yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Müzik belgesellerinin en güzel yanı da budur aslında. Size o dünyayı daha da iç içe olacak şekilde tanıtmasıdır. Evlerimize çekildiğimiz bu süreçte keyif ve ilgiyle izleyeceğinizi düşündüğümüz en iyi 10 elektronik ve dans müziği belgeselini sizler için derledik.
WE CALLED IT TECHNO! (2008)
Almanya’daki techno sahnesini başlangıç noktasından alıp doksanlar ortasına kadarki gelişen sürecine kadar çok detaylı bir şekilde aktaran bu belgesel, kaçırılmaması gereken başarılı bir çalışma. Maren Sextro ve Holger Wick ikilisinin elinden 2008 yılında çıkmıştır.
BETTER LIVING THROUGH CIRCUITRY (1999)
Jon Reiss’in elinden çıkma bu belgesel, elektronik ve dans müziği tarihini anlatan ilk uzun metrajlı belgesel olarak tanımlanıyor. Amerika’daki elektronik dans müziği sahnesinin rave uzantısıyla beraber Moby, Carl Cox ve BT gibi çeşitli müzisyenlerle yapılan röportajların da olduğu oldukça kapsamlı bir belgesel. Müzikle ilgilenen herkesin ilgisini çekecek kalitede bir çalışma.
HIGH TECH SOUL: THE CREATION OF TECHNO MUSIC (2006)
2006 yılında Gary Bredow elinden çıkma bu kapsamlı belgesel, techno müziğin en derin köklerine inmesinin yanında Detroit’in kültürel tarihini de inceliyor. Endüstri kentlerinde var olan müzikal devinim ve gelişimin en önemli noktalarından biri olan Detroit, global ekonomi buhranına rağmen müzikal yaratıcılığın hiç bitmediği bir yer. Beneville üçlüsü olarak bilinen ve Detroit techno'nosunu icat eden Juan Atkins, Derrick May ve Kevin Saunderson'un gözünden anlatılmaya başlanıp türün diğer önemli isimlerinin katkılarıyla da zenginleşen belgesel, müzik belgeselleri arasındaki en değerli çalışmalardan biri olarak tanımlanıyor.
MODULATIONS: CINEMA FOR THE EAR (1998)
Elektronik müziğin köklerine inen, geçirdiği evrimleri araştırıp inceleyen bir yapım olan bu belgesel, aslında diğer belgesel çalışmalarına göre biraz daha akademik bir çalışma olarak tanımlanabilir. Türlerin oluşan ve değişen formlarının dinleyicilerle beraber şekillendiği ve modern soluğun yakalanmasında nelerin etkili olduğunu analiz ediyor. Elektronik müzik temeli ve evrimleşme sürecini daha farklı bir gözle inceliyor. Önemli müzik araştırmacılarından ve yazarlarından biri olan Peter Shapiro, bu belgeseli temel alarak 2000 yılında "Modulations: A History of Electronic Music" adlı kitabı yazmıştır.
THE SUMMER OF RAVE, 1989 (2006)
Rave kültürünün yeni yeni filizlendiği döneme yolculuğa var mısınız? "The Summer Of Rave, 1989", sizi bu kültürün köklerine doğru bir zaman makinesi edasıyla götürüyor. Globalleşmenin önünün alınamaması, komünizmin bitişi, Margareth Thatcher hegemonyası ve futbol fanatizminin doruklara ulaştığı dönemde Manchester’daki ünlü gece kulübü The Haçienda’nın öncülük ettiği İbiza dans geceleriyle beraber rave kültürü oluşmaya başlıyor. Bu güzel geçmiş zaman seyahatinde aslında müziğin ve dansın her türlü şartlara inat insanlığı ayakta tutan en önemli enstrümanlar olduğunu bize hatırlatıyor.
RICHIE HAWTIN - PIONEERS OF ELECTRONIC MUSIC (2007)
Richie Hawtin, bugün modernleşen elektronik dans müziğine önemli etkilerde bulunan isimlerden biri. Slices dergisinin 2007 yılında başlattığı "Elektronik Müziğin Öncüleri" adlı biyografi serisinin 60 dakikalık biyografik belgesellerinin konuklarından biri de Richie Hawtin'di. Belgesel, kariyerini Detroit sınırında geçtiği ilk günlerinden Berlin'deki yaşamına kadar olan süreci meslektaşları ve aile üyeleriyle yapılan röportajlarla birlikte ele alıyor. Elektronik müziğin deha isimlerinden olan Richie Hawtin ile beraber elektronik müziğin de dönüşümüne ayrıca tanık oluyorsunuz.
WHAT WE STARTED (2017)
Elektronik dans müziğinin popülerleşmesi ve günümüzdeki EDM kültürünün oluşmasını detaylıca inceleyen bu belgesel; Carl Cox, Martin Garrix, Tiesto, David Guetta, Steve Angello gibi popüler isimlerin yanı sıra sektörden çeşitli isimlerin görüşleriyle beraber popülerleşen sahneyi tarihsel biçimde ele alıyor. Günümüze de ışık tutmasıyla öne çıkan bu belgeseli izlenecekler listenize eklemekten çekinmeyin. Fragmanını aşağıda görebileceğiniz belgeselin tümünü buradan izleyebilirsiniz.
SUB BERLIN - “THE STORY OF TRESOR” (2008)
"Sub Berlin - The Story of Tresor" belgeseli, elektronik müzik tarihindeki en önemli ve en eski kulüplerinden olan Tresor’un 1991’de başlayan ve orijinal lokasyonunun kapandığı 2005 yılına kadar olan hikayesini bütün detaylarıyla anlatıyor. Çok önemli bir kültür yaratan bu kulübün günümüzde müziğin başkentlerinden olan Berlin’de yarattığı etki etkileyici bir biçimde aktarılmış. Tilmann Künzel’in yönetmenliğini üstlendiği bu belgeseli izleme listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.
PUMP UP THE VOLUME (2001)
Üç bölüm halinde yayınlanan BBC yapımı bu belgesel, house müzikle ilgili her şeyi tüm detayıyla inceliyor. House müziğin en önemli başkentlerinde var olan dans müziği kültürünü ve dönemin atmosferini detaylı bir şekilde irdelemesi dikkate değer. Bunun yanında arşivlerin derilerinden çıkarılmış görüntüler çeşitli röportajlarla güzelce süslenmiş. Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir yapım olduğunu söylemeliyiz.
DON'T FORGET TO GO HOME [FEIERN] (2006)
Berlin'deki elektronik dans müziği sahnesini farklı bir perspektifle ele alan 2006 tarihli bu belgesel, hafta sonları hiç durmadan Berghain, Bar 25, Watergate gibi kulüplerde vakit geçirmeyi, bunu hayatın olağan bir parçası olarak görmüş insanların gözünden anlatıyor. Techno müziğin sadece dans ettiren bir müzik türü olarak değil, aksine bir yaşam tarzına dönüşmesini sarsıcı şekilde konu ediniyor. Bu kültürdeki kişilerin kimlik, ilişkiler, duygular, kariyer gibi başlıklardaki techno'yla beraber nasıl değişime uğradığını aktarırken bir yandan da size eşsiz bir deneyim sunuyor.
King iş birliğiyle ve okurlarımızın önerileriyle oluşan “Heartbeats Rising”, "No Distractions" ve “Cheers To The Night” çalma listelerimizi Spotify'da takip edin!