Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
Sanatçılar

Mathame: ‘Stüdyoya girdiğimizde ikimiz de tam bir baş belasına dönüşüyoruz’

Başarılı ikili 18-19 Eylül 2021 tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek Sonance Festival sahnesinde olacak

  • RÖPORTAJ: SEREN SARI
  • 4 Eylül 2021

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Müzikal serüvenlerinin başından beri “minimalist, orijinal ve teknik olarak kusursuz” bir çizgide yürüyen Mathame, 18-19 Eylül'de Ankara'da düzenlenecek Sonance Festival 2021'in en dikkat çeken isimlerinden biri. Amedeo ve Matteo Giovanelli kardeşlerden oluşan Mathame, bu yıl Apple Music’te yayınladığı, yapay zeka algoritmasıyla oluşturulan “Old Neural Mixtape Vol.1” adlı miksle, İtalyan piyanist ve besteci Alessandro Martire'nin “Breathe” isimli çalışmasına yaptığı remiksle ve “Angel Alphabet, The First Metamyth” adlı ilk NFT koleksiyonuyla hayli dikkat topladı. Başarılı ikili ayrıca bu yılın başlarında Afterlife'ın ikinci “Unity” derlemesinde “Swarm Storm” parçalarıyla yer almıştı.

Mathame'in Sonance Festival performansına sayılı günler kalmışken, kendilerini biraz daha yakından tanımak için en iyi zaman bu zaman diyerek devam edelim.

Elektronik müziğe olan tutkunuz nasıl başladı?

Müzikle iç içe büyüdük. Ailemiz 80’lerde İtalya’da rock ve elektronik müzik ağırlıklı bir radyo yayını yapıyordu.

Mottonuz oldukça merak uyandırıcı “Tehlikenin olduğu yerde umut artar”. Umudu nasıl tanımlarsınız?

Bu dize Friedrich Hölderlin’in “Patmos” şiirinden. Hölderlin’in inanç algısı müziğe karşı duyduğumuz hislere çok yakın, olağanüstü bir duygusallığı var… Bu benzerliğin bizi tanımlayan bir yönü olduğunu düşünüyoruz.

Umut inançla iç içe geçmiş kuvvetli bir ruh hali, ikisini bağımsız olarak düşünmek imkansız. Tehlikeyi göz ardı ettiğinizde umutla burun buruna gelirsiniz çünkü sizi kapana kıstıran her neyse kurtulacağınıza içten bir şekilde inanırsınız ve inancınız hiçbir zaman sizi yüzüstü bırakmaz.

Etna Yanardağı size neyi çağrıştırıyor?

En başta çocukluğumuzu, sonra; doğumu, tekilliği, hayattaki her şeyin geri dönüşü olmayan bir şekilde değişmesini…

Kardeş olmanız ve aranızdaki 10 yaş fark müzikal çalışmalarınıza nasıl yansıyor? Bu durum stüdyoda geçirdiğiniz saatleri daha eğlenceli ya da gergin hale getiriyor mu?

Stüdyoya girdiğimizde ikimiz de tam bir baş belasına dönüşüyoruz. Sonunda tatlıya bağlasak da genelde farenin kontrolünü ele geçirmek için çok kavga ediyoruz.

Matteo bazen karmaşıklaşan ama oldukça orijinal bir düşünce yapısına sahip, olaylara çok geniş bir perspektiften bakabiliyor. Amedeo ise tam tersi denebilir. Kaygısız ve taze bir yaklaşımı var. Tam da bu yüzden birbirimizi tamamlıyoruz.

Parçalarınızda sıklıkla derin vokaller kullanıyorsunuz. Setlerinizde tercih ettiğiniz parçalar da benzer alt yapılara sahip. Bu sizi dinleyen kalabalığın enerjisini nasıl etkiliyor?

İnsan kulağı müzikte ilk olarak vokalleri tanıyor, filtrelenmiş halde olsalar bile. Vokaller prodüksiyon aşamasında kurguladığımız parçalara eşsiz bir karakter kazandırmak için sıklıkla başvurduğumuz hilelerden biri.

DJ setlerimiz için de aynı şey geçerli. Vurucu anlar yaratarak kalabalığın duygularını inşa etmek için iniş ve çıkışları iyi yansıtabileceğimiz parçalar seçmeyi ve hybrid setup’lar kullanmayı tercih ediyoruz. İşin püf noktası bir piramidin etrafında dönüp dolaşan dağınık hisleri zirve noktasına taşıyabilmek. Filtre ve efektleri beraber kullanarak sesi ve kitlenin enerjisini yönlendiriyoruz. Özellikle geçiş ve pasajlarda yumuşak dokunuşlarla kitleye değişken duygular yaşatmayı seviyoruz.

2015’te çıkarttığınız ilk kısaçalarınız “Evangea”dan beri müzikal teknik ve tarzınızda neler değişti?

Sahiplendiğimiz tutum ve müziğe olan bakışımız başından beri aynı: Sade, orijinal, minimalist ve teknik olarak kusursuz.

2018'de çıkan “Nothing Around Us” eşsiz hayal gücünüzü geniş kitlelere ulaştıran sembolik bir yapıt haline geldi. Parçanın başarısının bu noktaya ulaşacağını tahmin eder miydiniz?

Daha en başında bu parçanın farklı olacağına inanıyorduk. Hissettiklerimizi olabildiğince şeffaf ve etkili bir şekilde aktarmak için elimizden geleni yaptık. Son rötuşları verirken derinlerde duyduğumuz inancı daha yoğun yaşamaya başladık ve sanırız işe yaradı.

EP’nin Tale Of Us tarafından desteklenmesini müzik kariyeriniz için bir dönüm noktası olarak alabilir miyiz?

Karm ve Matteo’yu müzikal serüvenlerinin başından beri tanıyoruz. Sonrasında demo’larımız üzerinden iyi bir arkadaşlık kurduk. Doğrusunu söylemek gerekirse onların desteğini almak müzik kariyerimiz için bir milat oldu.

Bu seti hangi parçayla bitirmeyi tercih ederdiniz?

Güzel soru, muhtemelen “Farewell” ile.

“Farewell”i daha önce dinleme fırsatı olmayıp ilk defa dinleyecek olanlara iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Kalbinizin derinliklerinden gelen sese kulak verin.

༺༻

Mathame, 18-19 Eylül 2021 tarihlerinde altıncı yılını kutlayacak olan Ankara'nın en büyük elektronik müzik festivali Sonance sahnesinde çalacak. Festival biletleri için bu sayfayı ziyaret edin.

İkilinin son yayımlanan müzik çalışması olan, Alessandro Martire'ye ait “Breathe” parçasına yaptıkları remiksi dinleyin.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Bu içerik, Mathame ile daha önce gerçekleştirdiğimiz röportajımızın aslına bağlı kalınarak yeniden düzenlenmiştir.

Sonraki Sayfa
Yükleniyor...
Yükleniyor...