Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Müzik endüstrisi 2020’de %7.4 büyüdü

IFPI raporuna göre dijital ortamda müzik dinleme ve plak satış oranlarındaki artış endüstrideki büyümede temel faktörler oldu

  • MIXMAG TURKEY
  • 28 Mart 2021

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu (IFPI), müzik endüstrisinin son büyüme oranlarıyla ilgili veriler içeren “2021 Global Müzik Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda endüstrinin 2020 yılı boyunca %7.4’lük bir büyüme kaydettiği, geçtiğimiz yıl oluşan hacmin %62’sinin dijital platformlardaki dinlemelerden meydana geldiği açıklandı.

Pandemi nedeniyle birçok kişi müzik endüstrisinin 2020’den itibaren küçülme eğilimi göstereceği kanısına sahipti ancak durum beklenenden farklı.

Müzik endüstrisinin geçen yıl global anlamda yarattığı toplam gelir 21.6 milyar dolar oldu. Bu miktar, 2002’den beri kaydedilen rekor seviyelerden biri.

IFPI CEO’su Frances Moore, raporla ilgili basına yaptığı açıklamada, “Raporda endüstriyle ilgili olumlu havayı seziyorsunuz. Plak şirketleri, yüz yüze kaldıkları zorlayıcı koşullara rağmen dinleyici kitleler için yeni ve heyecan verici deneyimler yaratmayı bildi. Şirketler ayrıca yerel piyasalarında gelişim göstererek bunun yarattığı devinimle birlikte ulaştıkları kitle alanını küresel boyuta taşımayı da başardı” ifadelerini kullandı.

Endüstri, pandeminin yarattığı etkilere başlarda adapte olmakta epeyce zorlandı, fakat sonrasında canlı performans yayınları ve yayınların müzik dinleme deneyiminde önemli yer edinmesiyle beraber ilgili lisans anlaşmalarının dijital yayınları da kapsar hale gelmesi, endüstriyi darboğazdan kurtaran gelişme oldu. 2019 yılıyla kıyaslandığında sanal etkinliklerdeki müzik lisanslama oranları 2020’de %18 arttı. Müzik dinleme hizmeti sunan platformların üye sayısı yıl sonunda tüm dünyada 400 milyonu geçti.

Endüstride 2020’de kaydedilen büyümede plak satışlarındaki artış da bir diğer faktör olarak öne çıktı. Plak satışları yıl içinde %23 artış gösterdi. CD satışlarının payı ise %11.9’da kaldı; bu oran 2019’un da gerisinde. Müzik indirmelerinden yaratılan gelir ise geçen yıl %15.7 düşüş gösterdi.

Piyasayı domine eden ilk 10 ülke ise sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Güney Kore, Çin, Kanada, Avustralya ve Hollanda şekilde sıralandı.

NFT gibi yenilikçi gelir modellemeleri ve TikTok gibi platformlar aracılığıyla müzik tüketilmesinden oluşan gelir hacmi henüz ölçümlenmiş değil. Müzik dinleme ve eser sahipliğiyle ilgili pandemi süreciyle birlikte daha fazla karşılaşmaya başladığımız bu yeni akımların 2021’de şekillenecek sonuçları önemli ölçüde etkileyeceği şimdiden söylenebilir.

Raporun tüm ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...