Aluna: 'İnsanları birleştirmek için yaratılan dans müziğinde ayrımcılığa rastlamak akıl alır gibi değil'
Zane Lowe'un Apple Music'teki programına konuk olan sanatçı çarpıcı ifadeler kullandı
E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
Zane Lowe'un Apple Music şovuna katılan sanatçı Aluna, yeni parçası "Envious" hakkında konuşurken, içinde bulunduğu müzik sektörü hakkında düşüncelerini paylaştı.
Hararetli geçen soru cevap şeklindeki sohbetleri esnasında sanatçı, kendi deneyimleriyle gözlemlediği dans müziği sahnesinde siyah bir kadın olarak tecrübelerinden ve sahnenin sözde temellerini oluşturan değerlerinin eskisi kadar güçlü olmadığından bahsetti.
Aluna, Zane Lowe'un programındaki konuşmasında, ''Kendimi her zaman en zorlu halimle beraber hazır tutmam gerektiğini hissettim. Ben ve ekibim elektronik dans müziği sahnesinin belirlenmiş standartlarına karşı limitlerimizi her zaman zorlayarak bir istisna oluşturabilmek ve bu sahnede siyah bir kadın sanatçının var olabilmesi için bütün gücümüzle çalışıyorduk. Ve sonrasında George Floyd! Kendime dönüp diyordum ki; ne yapmalıyım? Bir adım geri çekilip bunun tarihin bir parçası olduğunu kabul mü etmeliyim? Mücadelenin neresinde olmalıyım? Neden bu meydan okuma ile sürekli yüzleşmek zorunda kalıyorum? Ardından, şu an benim de içinde bulunduğum müzik endüstrisinin yapı taşlarını incelemeye ve derinden düşünmeye başladığımda farkına vardım ki geçmişle alakalı muazzam bir tarihi birikim ve daha önce karşıma çıkmamış binlerce ilham verici hikaye var. Sonrasında bunun gömülü bir hazine gibi olduğunu hissediyordum çünkü söz konusu gün yüzüne çıkmayan tarihte müthiş bir zenginlik var, özellikle tüm farklı müzik türlerindeki, bilhassa dans müziğindeki siyah kültüre ait gizli kalmış tarihte" ifadelerini kullandı.
Zane Lowe'un programının konuğu olan sanatçı sözlerine şöyle devam etti: ''İnsanları birleştirmek için yaratılan dans müziğinde ayrımcılığa rastlamak akıl alır gibi değil. Ve dedim ki, evet yıllardır özetlenen hikayelerde bazı yanlışlar var. Kimse ırk bakımından ayrımcılık yapılsın istemiyor, bu çok modası geçmiş bir düşünce tipi. Geleceğe doğru harekete geçmeliyiz. Ben kendimi olayların bir tarafında 'Evet! Kesinlikle alarma geçmemiz gereken konular var' diye buluyorum ve aynı zamanda tekrardan inşa edilmesi gereken yapıların da olduğunu hissediyorum. Bu artık çok bariz bir şekilde ortada. Siz bu ayrı tutulan toplumda yaşamak ister miydiniz? Hayır tabii''.
Yeni albümü "Renaissance"a da değinen sanatçı, ''Albüm öncelikli olarak kim bana ilham veriyor düşüncesi ile alakalıydı. İlk kişi ben değildim, takip ettim ve insanları sınırlarını zorlarken onları seyrettim. Ve kalbimden hissettiğim şey sanki siyahlar için Rönesans'ın yaşandığını görebilmem ile başladı, evet gerçekten hislerim bu yöndeydi. Gerek film endüstrisindeki siyah kadınların başından sonuna yazıp yönettikleri ileri derecedeki politik filmler, sonra siyahi bireylerin kostüm oyunlarındaki muhteşem performansları ve son olarak da siyahi raver kızlar... Dedim ki 'Evet, işte bu! Sanırım sonunda gerçekleşiyor.' Bu tarz başarıları daha öncesinde hiç görmemiştim hatta görebileceğimi de düşünmezdim. Neden bilmiyorum, sanırım yaşadığım dünya buydu. Ama artık beklentilerin dışına çıkmanız için ne gerekiyorsa onun yapılmasının gerektiğine inanıyorum. Ve bu fikrin düşüncesi bile beni büyülemeye yetiyor'' sözleriyle açıklamalarını sürdürdü.
Röportajın tamamı için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
28 Ağustos’ta çıkan "Renaissance" albümünü buradan inceleyebilir, albümün öne çıkan çalışması olan "Envious" parçasını aşağıda dinleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Karakter ve Hien’in son teklisi ‘Sakura’nın remiksleri çıktı
NTIA’den canlı müzik endüstrisine hayat verecek yol haritası
Banksy Akdeniz’de mülteci kurtarma botunun finansmanını sağladı
#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.