Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
MÜZİK

Bahadırhan Koçer yeni teklisi 'Earwax' ile karşımızda

Bahadırhan Koçer'in yeni teklisini dinleyin

  • MIXMAG TURKEY
  • 15 Aralık 2019
Bahadırhan Koçer yeni teklisi 'Earwax' ile karşımızda

18 Mart'ta çıkardığı 'Albeit Emulators' isimli albümü başta olmak üzere aralarında 'Mankind', 'The Signs', 'DSM3' ve 'Constant-q' gibi teklilerin de olduğu çok sayıda çalışmasıyla bu yıl stüdyosundaki üretkenliği dinleyicileriyle buluşturan müzik yapımcısı Bahadırhan Koçer, 'Earwax' adlı yepyeni teklisini piyasaya sürdü.

"İstenmeyen, hem varlığından hem de görünüşünden rahatsız olunan bir organik materyal" olan kulak kirinin verdiği "ortadan kaldırılması gereken rahatsızlık" hissiyatından hareketle 'Earwax' isimli çalışmasının kompozisyonunu oluşturmaya başlayan sanatçı, çalışmasının arka planını paylaştığı açıklamasında, "Bu çalışmanın ikinci kısmında, aleatorik müziği deneyimledim. Aleatorik müzik, kendi tanımımla, rastlantıların müziğidir. Geçmiş zamanlarda akustik enstrümanlarda deneyimlenen bu metot, şimdilerde melodinin veya motifin, yazılımsal ortamda rakamsal verilere bırakılması ve sonucun müziğe dönüştürülmesi şeklinde meydandadır. Pek popüler değildir, hiç popüler olmamıştır. Sanılanın aksine random music kavramından farklıdır. Random tanımına uyabilecek kadar basit bir metot değildir ve teorik zemini olan, enteresan bir prensibi vardır. Yazılımsal ortamda aleatorik müzik yaratmak, öncesinde yapılması gereken ince ayarlamaları ve synth planlamalarını da bir gereksinim olarak beraberinde getirir. Modüler şekilde de sentezlenebilir, emülatörler ile de çalışılabilir. Her ne olursa olsun, aleatorik müzik bestelemek zorlu fakat bir o kadar yaratımcı bir sürecin yaşanmasını şart koşar. Ben de bu çalışmada bu süreci deneyimledim. Benim bu tekniğe yaklaşım geliştirmemi sağlayan isim, kıymetli Simeon Ten Holt olmuştur" diye konuştu.

Koçer, "Tıpkı kulak kiri gibi, nihayetinde benim elde ettiğim de pek istenmeyen, çirkin fakat bir o kadar da organik bir çalışmaydı. Dinleyiciyi rahatsız eden sertlikte açılıp, ardından aynı dinleyiciyi aleatorik akışkanlığın yumuşak kucağına bırakacak şekilde parçanın yapım sürecini tasarladım. Tıpkı kulak kiri gibi, ortadan kaldırılması gereken bir rahatsızlık" şeklinde sözlerine devam etti ve ekledi: "Bu tadı elde ederken, saw-tooth ses dalgalarından ve fazlasıyla değişken synthesizer sequence’lardan faydalandım. Tüm bu değerleri sil baştan yaratmak, bana büyük bir ufuk ve evren hediye etti. Daha çok mini-moog sentezleri içeren ilk partisyonda endüstriyel bir tavır izleyerek modern bir anlatıcı olmaya, ikinci partisyondaysa o evrenden ani bir çıkış yaparak, Massive emülatörünün prodüktöre sağladığı yaratıcı imkânlarla aleatorik bir mood yaratmaya ve dinleyiciyi o mood içerisinde asılı bırakmaya karar vererek başladığım çalışmayı yer yer kağıt üzerinde de tasarlayarak ve çözümleyerek nihayete erdirdim."

Moda, kültür ve sanat üzerine prodüksiyon çalışmaları yapan MAG nezyum oluşumunun video enstalasyon çalışmasının da aynı zamanda bir bileşeni olan 'Earwax', dijital platformlarda müzikseverlerin beğenisine sunuldu.

Yönetmen Berkay Öztürk ve yapımcı Oğuzcan Önver öncülüğündeki ekibin ortak çalışma ürünü olarak ortaya çıkan videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Bahardırhan Koçer'in 'Earwax' isimli yeni teklisini dinleyin.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...