Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Boiler Room miks arşivinin Apple Music’e entegrasyonu ve telif haklarında yeni dönem

Dinlemelerden elde edilen gelir DJ’ler ve prodüktörler arasında paylaştırılarak endüstri standardı haline gelen ve sıkça eleştirilen eski işleyişe alternatif yaratılıyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 27 Ağustos 2020
Boiler Room miks arşivinin Apple Music’e entegrasyonu ve telif haklarında yeni dönem

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Boiler Room geçtiğimiz günlerde Apple Music ile iş birliğine giderek arşivindeki 200’den fazla DJ setini Apple Music platformunda erişilebilir hale getirdiğini açıklamıştı. Heyecan verici bu adımın en önemli yanı, çalınan her miksten elde edilecek gelirin DJ’ler ve setlerde çalınan parçaların telif haklarını ellerinde bulunduran prodüktör, şarkı yazarları ve diğer hak sahipleri arasında paylaşımına olanak veren yeni bir modele sahip olması. Uzun süredir tartışma konusu olan hâlihazırdaki model, DJ’lerin prodüktörler ve şarkı yazarlarının emekleri üzerinden kazanç sağladığına yönelik birtakım eleştirilere konu oluyordu.

Holly Herndon ile yakın iş birliği içinde olan sanatçılardan biri olan Mat Dryhurst da söz konusu yenilikçi gelir paylaşımı modelinin uzun soluklu savunucularından biri. Boiler Room ile Apple Music arasındaki iş birliğini memnuniyetle karşılayan Dryhurst, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu iki platformun prodüktörlere de gelir aktaracak şekilde böyle bir adım atıyor olduğunu görmek son derece olumlu. Bu konuda birkaç yıldır süren çabalar sessiz bir şekilde konsensüsle sonuçlanmış görünüyor ve bu cesaret verici” ifadelerini kullandı.

Dryhurst, modelle ilgili geçtiğimiz aylarda Mixmag’den April Clare Welsh’e özel açıklamalarda bulunmuş ve “Parçanız eğer 100 kişilik bir şirket partisinde 100.000 Euro kazanan bir DJ tarafından çalınıyorsa, o zaman bu 100.000 Euro’luk kazançta sizin parçanızın da bir yüzdelik dilimi olmalı. Diğer taraftan eğer parçanız küçük bir partide amatör genç DJ’ler tarafından çalınıyorsa, parçanızın bu bağlamda kullanımı ücretsiz kabul edilebilir. Adil gelir paylaşımı üzerine heyecan verici modellemeler inşa edilebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuşmuştu.

Boiler Room ve Apple Music’in mikslerde çalınan parçaları nasıl tanımlayacağı, dağılımı nasıl hesaplayacağı ve özellikle bazı parçaları künye bilgilerini gizleyerek çalmayı tercih eden DJ’lerin setlerinde bu parçalar özelinde nasıl ilerleyeceğine dair halen soru işaretleri mevcut.

Boiler Room kurucusu ve CEO’su Blaise Bellville ise gelişmenin duyurusunun yapıldığı basın bülteninde şu ifadeleri kullandı: “DJ mikslerinden hem DJ’ler hem de çalınan müzik yapımlarının arkasındaki sanatçılar için uygun ölçüde bir gelir yaratabilmek tutkuyla üzerine eğildiğimiz bir konu. Dinlenme sayıları üzerinden oluşan telif haklarının %100’ünü DJ’lere ve diğer hak sahiplerine aktarma girişimi, endüstride olumlu ilerlemeler sağlanmakta olduğu anlamına geliyor ve bunun bir parçası olduğumuz için büyük gurur duyuyoruz.”

Bu adım ile birlikte ayrıca, yeni miksleri için Boiler Room’a Apple Music’in ismi “Beats 1” olarak değişen Apple Music 1 kanalında düzenli bir program akışı da sağlanıyor olacak.

#Frekans çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...