Matematikçilere göre müzik insanlar arasında bulaşıcı hastalık gibi yayılıyor
Electronica, araştırmadaki bulgulara göre müzik tarzları arasındaki en bulaşıcı tür
E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
Yeni bir araştırmaya göre müzik insanlar arasında tıpkı virüsler gibi yayılıyor.
Akademik yayın Proceedings of the Royal Society A: Mathematical and Physical Sciences’ta yayımlanan araştırma, müzik eserlerinin piyasaya çıktıktan sonra internet ortamındaki indirme grafiği ile bulaşıcı hastalıkların salgın biçimindeki yayılım göstergeleri arasında yakın benzerlik saptadı.
Araştırmaya göre electronica türü, müzik tarzları arasında en bulaşıcı müzik türü olarak öne çıktı. Araştırmanın başyazarı olan bilim insanı Dora Rosati ve ekibi, şimdilerde aktif olmayan müzik dinleme platformu MixRadio’nun 1.4 milyarlık müzik indirme veritabanını inceledi.
Matematiksel epidemi modellerinden SIR (Susceptible-Infected-Recovered) modeli kullanılarak, söz konusu platformda 2007 ve 2014 yılları arasında en çok indirilen 1.000 şarkının zaman içindeki indirilme trendlerine odaklanıldı. Bulaşıcı bir hastalığın nüfustaki yayılım trendini açıklayan model böylece insanlar arasındaki şarkı indirme davranışlarının niteliği ile ilgili birtakım açıklamalar ortaya koyulmasını sağladı.
Araştırmada, bulaşıcı hastalığa duyarlı bir nüfusta, enfekte olmuş bir kişinin bulaştırıcı olduğu süre boyunca hastalığı bulaştırdığı ikincil olguların sayısı olarak bilinen ve hastalığın bulaşma hızı ile alınan önlemlerin etkinliğini göstermesi bakımından önemli bir epidemiyolojik gösterge olan temel üreme sayısı (basic reproduction number) R0 üzerine çeşitli hesaplamalar yapıldı.
Buna göre dans ve metal türleri, en düşük R0 değerlerini aldı. Dans 2,8 puan alırken, metal 3,7 puanda kaldı. Pop müzik bu türlere göre insanlar arasında daha geçişken olarak kaydedildi. Rock ve hip-hop, pop’tan daha fazla yayılımsal değer gösterdi ancak electronica, sahip olduğu 3.430’luk R0 değeri ile en bulaşıcı müzik türü oldu.
Bu veri, electronica türündeki parçaların en fazla sayıda indirilen müzik çalışmaları olduğu anlamına gelmiyor. Bu verinin işaret ettiği olgu sadece bu müzik türündeki parçaların belli dinleyiciler arasında çok hızlı şekilde yayılması.
Kıyaslama için, suçiçeği hastalığının bulaşıcılığının 10-12 arasında R0 değerine, kızamığınkinin ise 12-18 aralığında bir R0 değerine sahip olduğu göz önüne alınabilir. Electronica, bilinen tüm bulaşıcı hastalıkların fersah fersah üzerinde yayılım değerine sahip.
Dora Rosati’ye göre bu durumun iki nedeni olabilir; electronica müziği sevenler, konu favori parçalarına geldiği zaman paylaşımsal anlamda daha tutkulu davranabiliyor olabilir ya da electronica müziği sevenlerin dijital ortamda iletişim kurdukları ağlar diğer müzik türlerini dinleyenler arasındaki iletişim kanallarına kıyasla daha geniş ve daha güçlü olabilir.
Rosati ayrıca elde edilen bulgulara göre müziğin ve bulaşıcı hastalıkların her ikisinin insanlar arası sosyal bağlar üzerinden yayıldığını, tek farkın şarkıların yayılmasında fiziksel yakınlığa gerek olmadığını ve ilgi çekici yeni müziklere karşı hassasiyetin ortaya çıkışı için bir arkadaşınızın Instagram paylaşımında arka planda çalan şarkıya maruz kalmanızın yeterli olduğunu sözlerine ekliyor.
Araştırmaya konu olan veri modelinin yeni müzik çalışmalarıyla ilgili trendler ve insanların yeni müzikleri hangi hızda kitleler halinde dinlemeye başlayacaklarıyla ilgili tahminler konusunda faydalı bilgiler sunduğu değerlendiriliyor.
[Kaynak: The Guardian]
İlginizi çekebilir:
Afterlife ‘Realm Of Consciousness’ derleme serisinin 5’incisini çıkardı
00:00'dan sonra müzik yasağına karşı iptal davası açıldı
Pandemi sonrası yeni bir ‘çılgın 20’ler’ dönemi bizi mi bekliyor?
Disko topu emojisi sonunda geliyor
#Arşiv çalma listemizi Spotify'da takip edin.