Millet İttifakı’nın mutabakat metninde festivallerin eskiye dönüşüne özel vurgu
‘Türkiye’yi festival yasaklarıyla değil, festival teşvikleriyle gündeme gelen bir ülke hüviyetine kavuşturacağız’
Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti liderlerinden oluşan Millet İttifakı, yaklaşan seçimler öncesi bir süredir üzerinde çalıştıkları ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuyla paylaştı.
Önceki gün Ankara'da Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleşen buluşmada altı siyasi parti genel başkanı, seçim beyannamesi niteliğindeki ortak metni törenle imzaladı.
Millet İttifakı’nın yol haritasındaki somutlaşmanın en önemli göstergelerinden biri olan 244 sayfalık metin, 9 ana başlık ve 75 alt başlıkta toplam 2500 madde içeriyor. Hukuk, kamu yönetimi, eğitim-öğretim, ekonomi ve dış politika gibi yaşamın her alanına değinen yenilikler içeren metinde kültür-sanat sektörüne yönelik iyileştirici uygulamalara da yer verildi.
Metnin Kültür alt başlığında yer alan ‘Türkiye’yi festival yasaklarıyla değil, festival teşvikleriyle gündeme gelen bir ülke hüviyetine kavuşturacağız’ ifadesi en dikkat çekici maddelerden biri olarak göze çarptı. Pandemi şartlarında yürürlüğe giren ve halen devam eden 01:00 yasaklarının kaldırılmasını da içine alacağı değerlendirilen madde, belediye ve valiliklerce iptal edilen konser, festival ve etkinlikler nedeniyle belirsiz bir süreçten geçen kültür, sanat ve eğlence sektörü için olası bir normale dönüşün güçlü bir işareti olarak yorumlandı.
Bağımsız çalışan sanatçıların sosyal güvenlik ve emeklilik haklarıyla ilgili yaşanan sorunların giderilmesi, bütçeden kültür ve sanata ayrılan kaynakların artırılması, kültür-sanat alanında kamu tarafından sağlanan desteklerde objektif kriterlere göre fırsat eşitliğinin gözetilmesi ve yayıncılık, müzik, folklor, film sektörleri, festivaller ve müzikalleri destekleyerek istihdam, milli gelire katkı ve ihracat imkânları sağlanması gibi diğer maddeler de Kültür alt başlığı içinde kayda değer konular olarak göze çarpıyor.
Sanayi ve Teknoloji alt başlığındaki bir diğer madde de, endüstri - dijital sanat - festivaller üçgeninde bütünleştirici bir vizyon ortaya koyuyor: “Sağlık teknolojileri, nükleer füzyon, pil teknolojisi, biyo-mühendislik, uzay gibi derin teknolojiler, fintek ve blok zincir teknolojileri, haberleşme ve bulut teknolojileri, yeşil ekonomi, performans sanatları, tasarım ve dijital oyun sektörü, yayıncılık, kültürel miras, mimari ve festivaller gibi alanları bir araya getiren, yaratıcı endüstriler gibi teknoloji alanlarını destekleyeceğiz.”
Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin tamamını buradan inceleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Janus Rasmussen ve Fejká 3 Şubat’ta Zorlu PSM’de
Spotify tüm zamanların en çok dinlenen şarkısını açıkladı
Jeff Mills, Dior Sonbahar 2023 defilesinin müziklerini hazırladı
Spektrogram sanatı: Görselleri parçalarında saklı sanatçıların kısa tarihi