Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

NASA bir kara deliğin ses kaydını yayınladı

'Kara delik Haftası'na özel, evrenin esrarengiz seslerine kulak verin

  • MELİS ÖZEK | FOTOĞRAF: NASA'NIN GODDARD UZAY UÇUŞ MERKEZİ
  • 12 Mayıs 2022
NASA bir kara deliğin ses kaydını yayınladı

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Uzay boşluklarının sesini merak ettiniz mi hiç? NASA, evrenin en büyük kara deliklerinden birine ait sesleri yayınladı.

NASA evrende en düşük frekansa sahip olduğu söylenilen kara delik Perseus’un, insan kulağı için sentezlenen ses dalgalarına davet ediyor bizleri.

Perseus’a ait bu ‘sonifikasyon’, uzayın seslerden yoksun olduğu tipik yaklaşımı tersine çevirmiş oldu.

NASA, "Uzayın sesten yoksun olduğu yanılgısının, vakum olma durumundan ve ses dalgalarının yayılması için uygun ortam sağlanamadığından kaynaklanıyor" olduğunu dile getirdi.

Aksine bir galaksi kümesi, içerisinde binlerce galaksiyi saran ve ses dalgalarının yayılabilmesine olanak tanıyan bol miktarda gaza sahip.

Ses kaydı, NASA’nın kara deliklere ışık tutmak ve bu devasa boşlukları kutlamak için düzenlediği Kara Delik Haftası’na özel olarak sentezlendi.

NASA, “Ses dalgaları radyal yönde, yani merkezden dışarıya aktarıldı. Sinyaller perdelerinin 57 ve 58 oktav üzerinde ölçeklendirilerek insan işitme aralığına göre yeniden sentezlendi” ifadelerini kullandı.

Uzay yönetimi bu sinyalleri, orijinal frekanslarından 144 katrilyon ve 288 katrilyon kat daha yüksek bir ölçekle karşılaştırdı.

Sürece ışık tutan ekip, “Görseli çevreleyen radar benzeri tarama alanı farklı yönlere yayılan dalgaları duymamızı sağlıyor. Karşımıza çıkan mavi ve mor renkleriyse Chandra tarafından bulunan X-ray verilerini temsil etmekte" diyor.

Komutan Logar'ın hologram dans makinesi için birebir parçalardan oluşan çalma listemizi dinleyin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...