Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Yeni araştırma sanatçı olarak görülmenin cazibenizi nasıl artırdığına ışık tutuyor

Haftalık bilim dergisi Nature'da yayımlanan yeni makalede, bir sanatçı olarak görülmenin başkalarının gözündeki çekiciliği nasıl artırdığı gözler önüne seriliyor

  • MIXMAG TURKEY
  • 13 Aralık 2023
Yeni araştırma sanatçı olarak görülmenin cazibenizi nasıl artırdığına ışık tutuyor

Yeni bir bilimsel araştırmada, araştırmacılar Darwin kadar eskilere dayanan bir hipotezi derinlemesine inceledi: Müzik prodüksiyonunun, flört oyununda biyolojik uygunluğu sergilemek için evrimleşmiş olabileceği fikri. Ancak araştırmada işin içine ayrı bir derinlik daha katılıyor; çalışma, görsel sanatçıları da mercek altına alıyor ve onların çekiciliğini çiftçiler, öğretmenler ve doktorlar gibi sanatçı olmayan kişilerle karşılaştırıyor.

Şöyle düşünün; katılımcılara farklı portreler gösteriliyor, bazıları kişinin bir sanatçı olduğuna ince bir şekilde işaret ederken, diğerleri daha günlük meslekleri ima ediyor. Katılımcılar bu yüzleri çekicilik, ilgi çekicilik, sempati ve güvenilirlik açısından değerlendiriyor.

Sürecin ilginçleştiği nokta, katılımcıların sanatçılara diğer meslek grubundaki kişilere göre neredeyse her ölçekte daha yüksek puanlaması oluyor. Sanatçıları özellikle ilgi çekicilik tarafında yüksek puanlıyorlar. Yüksek puanlamada güvenilirliğin, diğerleri kadar ön plana çıkmamış olması da bir diğer ilginç ayrıntı.

Araştırma ayrıca, daha çekici yüzlerin, katılımcıların dikkatini daha uzun süre tuttuğunu buldu. Bu, sadece 'güzel yüz, uzun bakış' meselesi değil; çekici bulduğumuz insanlara gerçekten daha fazla ilgi gösterdiğimize işaret ediyor.

Kişinin vücudunun daha fazlasını gösteren yarım boy portreler, sadece yüz fotoğraflarına kıyasla her alanda daha yüksek puanlar aldı. Araştırmacılar buna ‘bağlamsal güçlendirme etkisi’ diyor.

Bunun yanında, çalışmada erkeklerin ve kadınların sanatçıları farklı puanlayıp puanlamadığı da incelendi. Cinsiyetin, sanatçıların nasıl değerlendirildiğinde büyük bir rol oynamadığı saptandı.

İster bir synthesizer virtüözü olun veya yetenekli fırça darbelerinizle güzel tuvaller yapıyor olun, yaratıcı zekanızın aşk oyununda size avantaj sağladığı artık bilimsel olarak da ispatlı.

Araştırmanın tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...