Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Yeni araştırmaya göre Stonehenge megalitleri sesin gücünü artırmak için inşa edildi

Antik yapı dünyanın ilk ses sistemi olabilir mi?

  • MIXMAG TURKEY
  • 7 Ekim 2020
Yeni araştırmaya göre Stonehenge megalitleri sesin gücünü artırmak için inşa edildi

E-posta listemize katılarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre İngiltere’deki Stonehenge megalitleri, sesi yükseltmek ve gücünü artırmak için inşa edildi.

İngiltere’nin Wiltshire bölgesinde bulunan ve tarih öncesi döneme ait olan yapı, keşfinden bu yana bir sır olarak günümüze ulaştı. Yapım amacına dair şimdiye dek pek çok çeşitli iddia ortaya atılmıştı. Takvim, saat, kurban etme törenlerinin yapıldığı yer, uzaylıların dünyaya iniş yapmak için kullandığı alan gibi birçok iddia, Stonehenge’in olası kullanım amacıyla ilişkilendirilmişti.

Şimdiyse Salford Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, Stonehenge kayalıklarının yapım amacı ile ilgili yeni bir sav ortaya attı. Çalışmaya göre Stonehenge, ortamdaki sesi yükseltmek amacıyla yapılmış olabilir. Yapının bir diğer fonksiyonu olarak ise ortamdaki sesi sadece kayalıkların bulunduğu alanda tutup dışarıya sızdırmayan bir “hazne” olabileceği öne sürülüyor.

Araştırmacılar çalışmalarını yürütürken “Minihenge” adını verdikleri, Stonehenge’in ölçümlenmiş minik bir kopyası üzerinde çeşitli test çalışmaları icra etti. Replikanın değişik bölgelerine mikrofon ve hoparlörler yerleştirilerek gerçekleştirilen testler, üniversitenin akustik araştırmalar merkezinde yapıldı.

Proje yürütücüsü Prof. Trevor Cox, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu modellemeyi inşa etmek ve üzerinde test çalışmaları yapmak oldukça zaman alıcıydı. Ama sonuçta tarih öncesi akustiğin günümüze yansımaları hakkında bizlere en kesin verileri sunmuş oldu. Kaybolan ve yerinden oynatılan kaya parçalarını düşündüğümüzde Stonehenge’in akustik yapısının tarih öncesi dönemde çok ama çok farklı bir konumda olduğunu düşünüyoruz."

Yapılan deneyler sonucunda, yapı içerisindeki konuşmaları ve yapı içerisinde icra edilen müziği taşlardan geri gelen yankı ile çok temiz ve güçlü şekilde işitmek mümkündü. Buna karşılık yapının dışındayken içeride ne olup bittiğini duymak oldukça zordu.

Araştırmayla ilgili detaylar Journal of Archaeological Science’ın (Arkeolojik Bilim Dergisi) Ekim sayısında yayımlandı.

2018 sonbaharında Paul Oakenfold ve Carl Cox, Stonehenge’in içinde DJ performans sergileyerek antik yapı içerisinde b2b set çalan ilk DJ’ler olarak tarihe geçmişti.

‘Dünyanın Ritmi: Londra’ çalma listemizi Spotify'da takip edin.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...