Ara Menü
Ana Sayfa En Son Haberler Menü
HABER

Yeni araştırma: Enerjik ve dans ettirici parçalarla daha iyi uyku mümkün

Bilim insanları uyku ile ilintili 1.000 çalma listesinde 200.000’den fazla müzik çalışmasını analiz etti

  • MIXMAG TURKEY | İLLÜSTRASYON: GREG CLARKE
  • 29 Ocak 2023
Yeni araştırma: Enerjik ve dans ettirici parçalarla daha iyi uyku mümkün

Telegram kanalımıza abone olarak en güncel içeriklerden ve ayrıcalıklardan haberdar olun.

Yeni bir araştırmada, yatmadan önce dinlenen enerjik şarkıların uyku kalitenizi artırabileceği ortaya kondu. Bilim insanları, tempo veya türü ne olursa olsun sevilen müzikleri dinlemenin, geleneksel düşük tempolu ve dinginleştirici müziklere kıyasla uykuya dalmayı kolaylaştırıcı etkiye sahip olabileceğini keşfetti. Eğer uyku sorunlarınız varsa, arşivinizdeki enerjik parçaların derin bir uykuya dalmanızı sağlamasından korkmayın.

Uyku için müzik seçiminde herkes için geçerli bir reçete olmadığı belirtilen araştırma, iyi bir uyku için anahtarın, dinlenen müziğe aşinalık olduğunu gösteriyor. Sevdiğiniz müzikleri dinlemenin, zihninizi ve vücudunuzu rahatlatıp, huzurlu bir uykuya dalmanıza yardımcı olabileceği öneriliyor.

Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi'nde Beyin ve Müzik Merkezi araştırmacılarından Kira Vibe Jespersen öncülüğündeki bilim insanları, Spotify'da uyku ile ilintili 1.000 çalma listesinde yer alan 200.000’den fazla parçayı analiz etti. İnsanların uyku ile ilişkili olarak kabul edilen şarkıları, yani daha dingin ve yavaş tempoda olanları uyku listelerine dahil ediyor olmaları, söz konusu araştırmada da belirgin bir olgu olarak göze çarpıyor. Ancak araştırma sonuçlarının sürpriz yaratan yönü şu ki uyku listelerinde yer alan şarkıların çoğu, tipik uyku müziği olarak kabul edilenlere göre daha yüksek bir enerji seviyesine sahip.

Bu durum, insanların uykuya dalmalarına yardımcı olması için geleneksel varsayımların tersine daha enerjik ve hareketli şarkıları tercih ettiğini gösteriyor.

İnsanların uyku için dinlediği, farklı enerjilere sahip müzikleri altı farklı alt kategoride değerlendiren araştırma ekibi, denekler tarafından doğrudan sağlanan uyku verileri olmadan yüksek enerjili müziklerin uykuya yardımcı olup olmadığını kesin olarak söyleyemeyeceklerinin de altını çiziyor. Ancak, geleneksel varsayımların dışındaki enerjik ve dans ettirici müzikleri seçmenin, uykuya dalma süreci esnasında diğer dış sesleri engellemek için faydalı olabileceğini de değerlendiriyor.

Araştırmanın tartışma bölümünde yazan şu ifadeler hayli ilgi çekici: “Tekrarlanan maruziyet, tanıdık olma ve tahmin edilebilirlik yönü dikkate alındığında, yüksek enerjili ve dans ettirici müziklerin uykuya dalma esnasında rahatlama sağlaması mümkün olabilir. Zaman içinde çok tekrarlayan ve sabit olan müzikler de, aşinalık sebebiyle rahatlama seviyesini yukarı taşıyabilir. Bu durumda, yüksek tempolu ve yüksek enerjili müzikler bile rahatlama sağlayabilir.”

Araştırmayla ilgili tüm detaylara buradan erişebilirsiniz.

Sonraki yazýyý yükle
Yükleniyor...
Yükleniyor...